Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Νέοι δρόμοι στον ελαιοκομικό τομέα - Χανιώτικο ελαιόλαδο συμπλήρωμα διατροφής στο Βέλγιο

Ενα χανιώτικο ελαιόλαδο έλαβε πιστοποίηση στο Βέλγιο ως συμπλήρωμα διατροφής! Πρόκειται για το ελαιόλαδο του Χανιώτη παραγωγού Ευτύχη Ανδρουλάκη και του συνεργάτη του Μιχάλη Μάρακα από τον Αγριλέ του ορεινού Σελίνου.Οπως σημειώνει ο Ευτύχης Ανδρουλάκης, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Pamako με το ομώνυμο ελαιόλαδο, το ελαιόλαδό τους πήρε πιστοποίηση από τον ΕΟΦ του Βελγίου (αριθμός πιστοποίησης PL3544-14) και μέσα από τη συνεργασία τους με τη φαρμακευτική εταιρεία Nutri-logics βρίσκεται σε φαρμακεία του Βελγίου ως συμπλήρωμα διατροφής με την ετικέτα cardiolea αλλά και ως pamako. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το πρώτο ελαιόλαδο με αυτή τη διάκριση. Ηταν το 2010 όταν ο Ευτύχης Ανδρουλάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αιωνόβια δέντρα του πατέρα του και να “δοκιμαστεί” στις ελληνικές και ξένες αγορές παράγοντας λάδι από την ποικιλία Τσουνάτη.
Όπως μας λέει ο Ευτύχης Ανδρουλάκης, ήταν «ελαιώνες ξεχασμένοι και από το…Θεό, με ελαιόδεντρα άνω των 200 ετών τα περισσοτερα. Το 2010 και το 2011 έτρεξα αρκετά σε Ιταλία και Ισπανία και πήγα σε περιοχές που έχουν περίπου τα ίδια δέντρα, να δω τι κάνουν οι παραγωγοί εκεί.
Πίστεψα ότι η Τσουνάτη μπορεί να είναι μια φοβερή ποικιλία και με αυτή την πεποίθηση ξεκίνησα παρόλο που από το 2011 έως το 2013 το 50% των γευσιγνωστών στην Ελλάδα μου έλεγαν: “ξέχνα τη τσουνάτη, η τσουνάτη δεν μπορεί να έχει αξιώσεις”. Το 2012 έκανα τα πρώτα μου πειράματα. Το 2014 ήμουν έτοιμος για να τυποποιήσω. Και τυποποίησα. Εφτιαξα ένα μικρό τυποποιητήριο και ξεκίνησα. Πάντα στόχευα σε ένα ελαιόλαδο το οποίο θα είναι και γκουρμέ, δηλαδή οργανοληπτικά – γευσιγνωστικά άριστο αλλά και φαινολικά “ αριστό”. Δηλαδή, να έχει πάρα πολύ υψηλά νούμερα φαινολών. Πολλοί μου έλεγαν: ξέχνα και τα δύο, ή το ένα θα έχεις ή το άλλο.
Το 2015 συνεργάστηκα πρώτη φορά με τον τωρινό συνεργάτη μου, τον Μιχάλη Μάρακα που έχει το ελαιουργείο στο Ξαμουδοχώρι. Μαζί, ξεκινήσαμε άπειρα πειράματα: αποπυρηνώσεις ελιάς, ψύξη καρπού και πολλα αλλα. Πλέον, έχουμε δημιουργήσει μια καθετοποιημένη γραμμή. Δηλαδή, από το χωράφι στο ελαιουργείο, από το ελαιουργείο στο τυποποιητήριο, από το τυποποιητήριο στην πώληση, στο μάρκετινγκ και την διανομη. Είναι μόνο απο τα δικα μας ελαιοδεντρα, στο δικό μας μόνο ελαιουργείο, στο δικό μας τυποποιητήριο. Είναι μία κλειστή γραμμή παραγωγής αλλά καθετοποιημένη».
Το ελαιόλαδο που τυποποίησε έχει την ετικέτα Pamako.
Οπως μας λέει ο Ευτύχης Ανδρουλάκης, «έχουμε ως τώρα 75 βραβεία τα τελευταία 4,5 χρόνια που παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμούς. Μεγάλος αριθμός για μια μικρή επιχείρηση. Πάνω από 20 έχουν προέλθει από Ιταλία ενώ τα περισσότερα, το 80% αυτών, έχουν να κάνουν με την ποιότητα του ελαιολάδου όσον αφορά το οργανοληπτικό του προφίλ, δηλαδή τη γεύση του».
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«Μετά από 5 χρόνια προσπαθειών με την εταιρεία Nutri-logics sa, με χημικούς, ερευνητές, γιατρούς και πολλα πειράματα, καταφέραμε να πιστοποιηθούμε από τον ΕΟΦ του Βελγίου ότι το ελαιόλαδο αυτούσιο, και με πολλούς όρους, δηλαδή συγκεκριμένα μεγέθη φαινολών, συγκεκριμένα μεγέθη συγκεκριμένων φαινολών, και πολλες αλλες λεπτομέρειες που θέσαμε εμείς, μπορεί να βρίσκεται στα φαρμακεία με περιορισμένο βέβαια χρόνο λήξης ως συμπλήρωμα διατροφής νόμιμα. Ο αριθμός πιστοποίησης ειναι PL3544-14. Και αυτό ισχύει στο Βέλγιο από της 12/06/2019. Μέχρι τώρα δεν το δημοσιοποιούσαμε γιατί περιμέναμε να έχουν δοθεί και πάνω από 400, ως τώρα, συνταγογραφήσεις γιατρών για το συγκεκριμένο προϊόν».
Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι πρόκειται για το ελαιόλαδο το οποίο παράγει και τυποποιεί και βρίσκεται στα φαρμακεία του Βελγίου ως συμπλήρωμα διατροφής τόσο με την ετικέτα Pamako όσο και με την ετικέτα Cardiolea.
«Η δοσολογία είναι περίπου 15 ml με 20 ml την ημέρα το πρωί, περίπου δηλαδή μια κουταλιά της σούπας, με άδειο στομάχι, πριν τον καφέ. Ο λόγος είναι για να διαλυθούν οι φαινόλες πολύ εύκολα και να μπουν στον οργανισμό. Οι ιδιότητές του είναι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδης, καρδιοπροστατευτικές, ελαχιστοποίηση της κακής χοληστερίνης».
Πρόσφατα, το ίδιο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον Ευτύχη Ανδρουλάκη, έλαβε πιστοποίηση ως συμπλήρωμα διατροφής από τον ΕΟΦ του Λουξεμβούργου ενώ αναμένεται η πιστοποίησή του και στη Γαλλία!
Τώρα, ο στόχος του ίδιου είναι να αποτελέσει το ελαιόλαδο συμπλήρωμα διατροφής πανευρωπαϊκά με βάση την ευρωπαική νομοθεσία!
«Τρέχουμε μαζί με ένα πολύ μεγάλο δικηγορικό γραφείο με σκοπό, να καθοριστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι συμπλήρωμα διατροφής πανευρωπαικά και να έχει έναν αριθμό πιστοποίησης και να μη χρειάζεται η κάθε πιστοποίηση από τον ΕΟΦ κάθε χώρας», συμπληρώνει ο Χανιώτης παραγωγός.
“Δεν μιλάμε για φάρμακο και για θεραπεία αλλά για πρόληψη και συμπλήρωμα διατροφής. Kάτι που είναι δυνατό μετά από πολύ κόπο και αγάπη για το ελαιόλαδο να γίνει επιτέλους πραγματικότητα και να δοθεί μια υπεραξία σε αυτό το πολύπαθο προιόν”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 3/11/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου