Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πανδημία, καραντίνα και οικονομία

Η επέλαση της πανδημίας στην Ελλάδα συνεχίζεται ενώ οι ενδείξεις σταθεροποίησης ανατρέπονται από τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ανθρώπων.
Η χώρα μας αντιμετώπισε σε καλό επίπεδο το πρώτο κύμα της πανδημίας, ωστόσο είναι πλέον ολοφάνερο ότι το δεύτερο κύμα τη βρήκε απροετοίμαστη.
Μπορεί να έχουν μειωθεί τα κρούσματα, αλλά δεν έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας: σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας γέμισαν οι ΜΕΘ.
«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος και υποστήριξε πως «αν δεν ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη».
Μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο το άνοιγμα της οικονομίας με επιστήμονες να τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown.
Είναι, λοιπόν, φανερό πως φέτος θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα.
Είναι ταυτόχρονα καιρός η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των γιατρών που μαζί με το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό των νοσοκομείων δίνουν μια πραγματική μάχη με τον κορωνοϊό, για ουσιαστικότερη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, να στηρίξει πιο ουσιαστικά την οικονομία και τους κλάδους που πλήττονται από τον «αόρατο εχθρό». Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους. Γιατί, διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος, όταν περάσει η πανδημία, η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια τεράστια κοινωνικοοικονομική κρίση, μια κρίση πολύ χειρότερη από εκείνη των μνημονιακών χρόνων.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/11/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου