Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

Μια Χανιώτισσα στο Χάρβαρντ μιλά για την αναζήτηση θεραπείας του κορωνοϊού

Το πρώτο βήμα για το εμβόλιο ενάντια στον νέο κορωνοϊό COVID 19 έχει γίνει αλλά απαιτείται τουλάχιστον ένας με ενάμισης χρόνος ακόμη μέχρι να διαπιστωθεί ότι αυτό είναι επαρκές και ασφαλές για να διατεθεί στον πληθυσμό.
Aυτό τονίζει, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, μία Χανιώτισσα λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, η Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Ειρήνη Ηλιάκη.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση φαρμάκων αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια αντί-ιϊκα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλους ιούς αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να ξέρουμε αν είναι αποτελεσματικά σε αυτή την περίπτωση. Να σημειώσουμε ότι τα αντί-ιϊκα που χρησιμοποιούμε για τον ιό της γρίπης δεν έχουν δράση στον κορωνοϊό.
Η Ειρήνη Ηλιάκη επισημαίνει ότι τα πρωτόγνωρα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.
Η ίδια εργάζεται στην ομάδα προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19 στο νοσοκομείο της, Cambridge Health Alliance που είναι ένα από τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου Harvard στο Cambridge της Μασαχουσέτης και μας διαβεβαιώνει ότι ακριβώς τα ίδια μέτρα και οδηγίες που δίνονται στην Ελλάδα, δίνονται και στην Αμερική.
Όπως αναφέρει, οι Έλληνες επιστήμονες και ειδικοί σε δημόσια υγεία είναι αξιοσέβαστοι και πραγματικά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν δώσει την απαιτούμενη προσοχή και οι οδηγίες τους είναι εναρμονισμένες με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα.
Η κα Ηλιάκη η οποία, έχει κάνει και μάστερ στο θέμα της δημόσιας υγείας στο Χάρβαρντ, έχει συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές αποστολές σε πολλά μέρη του κόσμου και έχει εργαστεί σε εργαστήριο για τη βασική και μοριακή βιολογία, είναι από τους πλέον κατάλληλους επιστήμονες με γνώση πάνω στο θέμα του κορωνοϊού.
Όπως μας λέει η ίδια, ο συγκεκριμένος κορωνοϊός προκαλεί «μία ίωση όπως περίπου η γρίπη με κύρια συμπτώματα τον πυρετό και το βήχα. Όταν κάποιος βήχει εκτοξεύονται σταγονίδια τα οποία έχουν μια τροχιά γύρω στο 1 μέτρο πριν πέσουν στο έδαφος. Αν στην τροχιά τους βρουν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια κάποιου θα εισχωρήσουν. Αλλά πιο συχνά τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό προσγειώνονται σε κάποια επιφάνεια, η το άτομο που νοσεί και βήχει αφού ακουμπήσει τη μύτη του για παράδειγμα, ακουμπάει ένα πόμολο και αν κάποιος άλλος πιάσει το ίδιο αντικείμενο και έπειτα φέρει τα χέρια του στο στόμα, τη μύτη ή μάτια μολύνεται. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η γρίπη και τα ιογενή κρυολογήματα.
Από άποψη έρευνας, μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες που εξακριβώθηκε ο κορωνοϊός, γνωρίζουμε το πλήρες γονιδίωμα του ιού.
Πριν περίπου ένα μήνα το πρώτο εμβόλιο φτιάχτηκε αλλά τώρα πρέπει να δοκιμαστεί, να δούμε καταρχήν εάν είναι αποτελεσματικό και εάν είναι ασφαλές. Το εμβόλιο φτιάχτηκε σε εταιρεία στη Βοστώνη και μάλιστα στην ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο βρίσκεται και ένας Ελληνολιβανέζος. Θα πάρει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα για να τελειώσει η διαδικασία αλλά αν σκεφτείτε ότι είμαστε τρεις μήνες από την αρχή αυτής της επιδημίας και τώρα πανδημίας, αυτό είναι τεράστιο άλμα. Να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι διαθέσιμο και ασφαλές και προτείνεται να το κάνουμε κάθε χρόνο αλλά δε δίνει ανοσία για τον καινούργιο κοροναϊο».
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Για τους φόβους των επιστημόνων και τα πρωτόγνωρα μέτρα σε όλο τον κόσμο, σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά έχουν αποφασιστεί «για πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτον, ενώ τους κορωνοϊούς ο οργανισμός μας τους ξέρει γιατί προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα (συνάχι, βήχα), ο συγκεκριμένος είναι τελείως καινούργιος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αναπτυχθεί άμυνα απέναντι σε αυτόν τον ιό, ούτε έχουμε το εμβόλιο. Το δεύτερο είναι ότι ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα. Επίσης βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 60, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ζάχαρο, πίεση, ακόμη και καπνιστές, όταν προσβληθούν από τον ιό μπορεί να τους προκαλέσει μια σοβαρή πνευμονία και πιθανά να χρειαστεί νοσηλεία, και μπορεί ένα πολύ μικρό ποσοστό να χρειαστεί εντατική μονάδα. Αρκετοί από αυτούς που διασωληνώνονται επιβιώνουν αλλά αν είναι γεμάτη η εντατική και οι αναπνευστήρες κατειλημμένοι δεν θα μπορούν να πάρουν την κατάλληλη φροντίδα όσοι την έχουν ανάγκη. Αυτό ακριβώς γίνεται δυστυχώς στη γειτονική Ιταλία. Επίσης φοβόμαστε και για το ότι τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και ότι αν η εντατική μονάδα είναι γεμάτη με διασωληνωμένους λόγω της πνευμονίας από τον κορωνοιό και γίνει ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένας νέος άνθρωπος που θα μπορούσε να υποστηριχθεί σε αυτή την εντατική μονάδα δεν θα μπορεί λόγω πληρότητας της μονάδας.
Το ίδιο και για ένα άνθρωπο που παθαίνει σοβαρό έμφραγμα. Θα δημιουργηθεί δηλαδή τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού αλλά λόγω του ότι το όλο ιατρικό μας σύστημα θα λυγίσει. Αυτά τα προβλήματα τα φοβόμαστε και στην Αμερική για αυτό ακριβώς τα μέτρα και οι προετοιμασίες είναι παρόμοιες».
Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Για την προέλευση του συγκεκριμένου κορωνοιού, η κα Ηλιάκη μας λέει ότι ξεκίνησε από νυχτερίδες!
«Σοβαροί επιστήμονες όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από την Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη έχουν καταλήξει στο ότι προέκυψε από νυχτερίδα. Οι νυχτερίδες είναι πολύ ανθεκτικές σε ιούς τους οποίους μπορει να «κουβαλούν» χωρίς να νοσούν».
Για το πώς πέρασε ο ιός στον άνθρωπο, η ίδια επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα ερώτημα και προσθέτει ότι «ενώ δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, είναι πιθανό ότι ο κορωνοϊός από τη νυχτερίδα να πέρασε σε άλλο μικρό θηλαστικό και από εκεί στον άνθρωπο».
Πάντως, η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νέος κορωνοιός να είναι εργαστηριακός –τεχνητός επικαλούμενη μελέτες στα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά από διεθνείς ερευνητές.
ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΖΕΣΤΗ;
Για το αν το κλίμα της Κρήτης επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου στο νησί, σημείωσε ότι «γενικότερα μπορεί να βοηθήσει η έκβαση του καλοκαιριού αλλά είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη στιγμή ο ιός καλά κρατεί σε περιοχές πολύ πιο ζεστές από την Κρήτη όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη, στη Σιγκαπούρη. Η έκβαση του καλοκαιριού πιθανά να βοηθήσει κάπως αλλά όλο αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη δικιάς μας συμπεριφορά τις επόμενες μέρες – εβδομάδες. Δεν είναι εύκολο γιατί είμαστε κοινωνικοί από τη φύση μας αλλά αυτή τη στιγμή είναι θέμα ζωής και θανάτου».
Για τη δική μας συμπεριφορά, η Ειρήνη Ηλιάκη τόνισε: «Επειδή και το κλίμα της Κρήτης είναι πολύ όμορφο, είστε τυχεροί που μπορείτε να περάσετε την ώρα σας στα όμορφα μπαλκονάκια, στις αυλές, με τα άμεσα συγγενικά μας πρόσωπα , αποφεύγοντας συναθροίσεις. Μονάχα αυτά τα ακραία μέτρα μπορεί να το σταματήσουν. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό μια που όπως είπαμε η συντριπτική πλειοψηφία θα νιώσει ένα ελαφρύ κρυολόγημα αλλά θα επιβαρυνθεί ξαφνικά όλο το σύστημα υγείας και αυτό θα δημιουργήσει τα προβλήματα.
Και ενώ πολλά πράγματα δεν είναι στο χέρι μας, κάποια είναι. Το να κάτσουμε στο σπίτι μας όσο γίνεται, να πλύνουμε τα χέρια μας, να μην ακουμπάμε το στόμα/ μύτη/ μάτια, να μείνουμε μέσα αν έχουμε ελαφρύ κρυολόγημα, να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είναι στο δικό μας χέρι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/3/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/agonas-dromoy-gia-ti-therapeia-toy-koronoioy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου