Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Εκπαίδευση εξ αποστάσεως και σε λύκεια των Χανίων

Ξεκινά σήμερα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε λύκεια των Χανίων μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, με διευθυντές σχολείων και ομάδες υποστήριξης.
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, να μη χαθεί η επαφή των μαθητών με το σχολείο και την εκπαίδευση.
Παράλληλα, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο κ. Διγαλάκης επανέλαβε ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές.
Ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι «από την πρώτη στιγμή που βγήκε η απόφαση για απαγόρευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων να κάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εξ’ αποστάσεως.
Παράλληλα ζητήσαμε από τα Πανεπιστήμια να προετοιμάζονται έτσι ώστε σε περίπτωση παράτασης αυτής της απαγόρευσης λειτουργίας, να γίνει πλήρης μετάπτωση σε εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία με αυτόν τον τρόπο.
Ο στόχος είναι να μην χαθεί το εξάμηνο και αν χρειαστεί να γίνει όλο το εξάμηνο με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση».
Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό ήδη προχωρά και συνεχάρη τα πανεπιστήμια, τις διοικήσεις τους, τους καθηγητές και φοιτητές, «γιατι το αγκαλιάζουν αυτό».
Ο κ. Διγαλάκης δηλωσε ότι «δεν θα χαθεί το εξάμηνο» και ότι «από το Υπουργείο τους δώσαμε επιπλέον εργαλεία, δηλαδή τους δώσαμε πλατφόρμες για σύγχρονη εκπαίδευση».
Ηδη, όπως ανέφερε, στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ξεκινήσει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και, όπως διαπιστώθηκε στην προχθεσινή σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, όλα τα ιδρύματα έχουν οργανωθεί για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι σε πρώτη φάση έμφαση δίδεται στην Γ΄Λυκειου καθώς οι μαθητές έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Χθες έγινε στο Νομό Χανίων διαδικτυακά, με τη συμμετοχή του κ. Διγαλάκη, επιμορφωτική παρουσίαση μέσα από αυτή την πλατφόρμα σε διευθυντές και σε ομάδες υποστήριξης στα διάφορα Λύκεια για να γίνονται τα μαθήματα διαδικτυακά. Σήμερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα σε λύκεια των Χανίων.
Ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως ξεκινά από τη Γ’ Λυκείου, θα επεκταθεί στις άλλες τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου και σε δεύτερο χρόνο και στα δημοτικά.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «η εκπαίδευση αυτή στα λύκεια και τα γυμνάσια δεν υποκαθιστά τη διδασκαλία με φυσική παρουσία, ο στόχος είναι να μη διακοπεί η επαφή με το σχολείο».

Εναρξη από τη Γ’ Λυκείου

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Διγαλάκη αναφέρεται ο υφυπουργός παρέστη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης και χαιρέτισε χθες την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης με ηλεκτρονικά μέσα από απόσταση στα Χανιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διευθυντές και οι ομάδες υποστήριξης των Λυκείων του Νομού Χανίων συνδέθηκαν με την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα που έχει διαθέσει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής εξ αποστάσεως μαθημάτων.
Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα το οποίο, θα αποτελέσει συν τοις άλλοις παρακαταθήκη για το μέλλον του ελληνικού σχολείου. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην εκπαιδευτική κοινότητα για την καίρια συμβολή της σε αυτήν την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι οφείλουμε στους μαθητές και στους φοιτητές μας να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να βγούμε από την παγκόσμια κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Σήμερα αρχίζει διαδικτυακά μαθήματα η Γ΄ Λυκείου στα Χανιά, καθώς έχει τεθεί σε προτεραιότητα λόγω των επερχόμενων πανελλαδικών εξετάσεων. Την επόμενη εβδομάδα θα επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και στη συνέχεια και στα Γυμνάσια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 21/3/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου