Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Μαρία Βλαζάκη: Το “παλίμψηστον” της αρχαίας Κυδωνίας και ο λόφος Καστέλι

Στα Χανιά από την 3η χιλιετία π.Χ., είχε επιλεγεί ο χαμηλός λόφος του Καστελλιού στην Παλιά Πόλη σε δεσπόζουσα θέση σε σχέση με το φυσικό λιμάνι στα βόρεια και τον χανιώτικο κάμπο στα νότια, ως το πιο πρόσφορο σημείο για την εγκαθίδρυση του πρώτου οργανωμένου οικιστικού πυρήνα και του μινωικού διοικητικού κέντρου.
Σημαντικές μαρτυρίες για την πρώτη ανθρώπινη παρουσία στον λόφο του Καστελιού, που αποτελούσε κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού της Κυδωνίας, ήρθαν στο φως το 2003 κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής στα νότια του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας στην κορυφή του λόφου.
Τα παραπάνω επισημαίνει η επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία σε συνέδρια και διαλέξεις έχει παρουσιάσει το “παλίμψηστον” της αρχαίας Κυδωνίας.
Η αναλυτική παρουσίαση την οποία είχε πραγματοποιήσει το 2006 στο Ι’ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο περιλαμβάνεται σε τόμο που εκδόθηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο: “Ο Χρυσόστομος”.
Η ίδια η κα Βλαζάκη λέει ότι «περισσότερες πληροφορίες για την προιοστορία και την ιστορία της πόλης μας ίσως ενδιαφέρουν τον κόσμο σήμερα που κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να κρατήσει την αισιοδοξία του μέσα στο σπίτι. Το διάβασμα είναι βάλσαμο για όλους. Είμαι στη διάθεση όλων που θέλουν να ανοίξουν διάλογο για τη προϊστορία και ιστορία της πόλης μας».
Για επικοινωνία με την κα Βλαζάκη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στην διεύθυνση: mvlazaki@otenet.gr
Κατεβάστε τη μελέτη ΕΔΩ
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/3/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/maria-vlazaki-to-palimpsiston-tis-archaias-kydonias-kai-o-lofos-kasteli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου