Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Πέρα από τις απαγορεύσεις

Αν πριν δύο μήνες κάποιος μας έλεγε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας του πληθυσμού σε συνθήκες δημοκρατικού πολιτεύματος για λόγους υγείας, θα τον θεωρούσαμε παράφρωνα.
Κι όμως…
Εγινε κι αυτό. Και έμελλε να ζήσει η γενιά μας και αυτό το μέτρο καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και στη χώρα μας:
Απαγόρευση κυκλοφορίας ή σωστότερα άσκοπων μετακινήσεων, αποφάσισε, λοιπόν, η κυβέρνηση με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και με την ελπίδα να μη γίνουμε… Ιταλία η οποία συνεχίζει να βιώνει μια πραγματική τραγωδία.
Φυσικά, η προστασία της δημόσιας Υγείας είναι πάνω απ’ όλα.
Παράλληλα, όμως, η αύξηση των ΜΕΘ, οι προσλήψεις γιατρών και άλλου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, πρέπει, επιτέλους, να αποτελέσουν προτεραιότητα της πολιτείας.
Πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος, το οποίο «έχει αρχίσει ήδη να αποδυναμώνεται από την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού» και ζήτησε μεταξύ άλλων από το Υπουργείο Υγείας την άμεση δημιουργία 2.000 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ενώ ήδη ερευνητές βιολόγοι, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισαν ότι είναι πολύ κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα να πραγματοποιούνται τεστ ακόμη και σε νοσούντες με ήπια συμπτώματα.
Η δε Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων ανέφερε ότι «η έλλειψη των ατομικών μέσων προστασίας είναι ήδη πραγματικότητα στις δημόσιες δομές Υγείας» και ζητά μεταξύ άλλων, άμεση μέριμνα της πολιτείας για προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και υλικοτεχνικής υποδομής (αναπνευστήρες, μόνιτορ κ.λπ.), άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προστασία των γιατρών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ζητά δηλαδή τα αυτονόητα τα οποία ήδη η πολιτεία έπρεπε να τα παρέχει.
Επιτέλους, η ουσιαστική στήριξη του συστήματος Υγείας να αποτελέσει προτεραιότητα και η αύξηση των ΜΕΘ να γίνει πραγματικότητα άμεσα!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ

ΥΓ.: Φυσικά επείγει να ληφθεί μέριμνα και για τους άστεγους. Τους ανθρώπους χωρίς σπίτι. Εκείνους που η μοίρα το έφερε να μετακινούνται ασκόπως.
Οσο για την οικονομία, οι επιπτώσεις είναι ανυπολογιστές. Μόνο που χωρίς οικονομία, κλονίζεται και η Υγεία. Ας ευχηθούμε η επιστημονική κοινότητα να βρει σύντομα εμβόλιο και φάρμακα. Και άμεσα να αντιμετωπιστεί η πανδημία για να σωθούν άνθρωποι, να αρθούν τα μέτρα και να συνεχίσει να κινείται η οικονομία και η εργασία. Διαφορετικά, τα πράγματα κινδυνεύουν να εξελιχθούν πολύ απρόβλεπτα…
(Χανιώτικα νέα - 30/3/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pera-apo-tis-apagoreyseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου