Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Προλαμβάνειν έναντι θεραπεύειν…

Ανησυχία και στα Χανιά προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Στα Χανιά την Τρίτη, έγινε γνωστή η υπόθεση κρούσματος σε στρατιωτικό ο οποίος πέρασε από την πόλη.
Προφανώς θα εξεταστούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του είτε στο ΚΕΝΑΠ είτε στο ξενοδοχείο όπου διανυκτέρευσε. Το αν ο στρατιωτικός ήταν ήδη φορέας ή αν κόλλησε εδώ τον ιό ή αν τον κόλλησε μετά την αποχώρησή του, προφανώς δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα σε πολίτη που να κατοικεί ή να νοσηλεύεται στα Χανιά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα στην πόλη. Κρούσματα χωρίς συμπτώματα που να τα υποχρεώνουν να τρέχουν… στο νοσοκομείο. Για αυτόν τον λόγο, οφείλουμε να τηρούμε όλοι και στα Χανιά τα μέτρα και να προσέχουμε! Να λειτουργούμε σαν να υπάρχουν κρούσματα.
Και επειδή είναι σημαντικός ο ρόλος της ενημέρωσης, η πολιτεία οφείλει να ενημερώνει και κατά τόπους για τα κρούσματα και τα μέτρα πρόληψης. Διαφορετικά, δίνει έδαφος σε φήμες και διαδόσεις. Και τις προηγούμενες ημέρες η φημολογία έδινε και έπαιρνε για… πιθανά κρούσματα.
Το Υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ οφείλουν να διευκολύνουν το έργο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ που εννοούν να διασταυρώνουν την είδηση και να υπηρετούν την υπεύθυνη ενημέρωση του πολίτη που τα εμπιστεύεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 19/3/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/prolamvanein-enanti-therapeyein/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου