Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Απειλή λειψυδρίας στα Χανιά και λύσεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το φάντασμα της λειψυδρίας πλανάται πάνω από τα Χανιά. Η ολιγωρία που έχουν επιδείξει οι αρμόδιοι φορείς κατά τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση που είχε αποτέλεσμα κατά τις προηγούμενες ημέρες να σημειωθούν σε περιοχές των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, που είναι από τις πιο τουριστικές, μικρές διακοπές στην υδροδότηση.
Οι πρόσφατες εκκλήσεις για κατανάλωση νερού με... μέτρο δεν έτυχαν της ανάλογης ανταπόκρισης. Περισσότερο, όμως, δεν έτυχαν ανταπόκρισης οι επί σειρά ετών προειδοποιήσεις για κακοδιαχείριση του υδάτινου δυναμικού μέσα από τον πολυκερματισμό των φορέων.
Πάντως, έστω την ύστατη στιγμή φαίνεται πως βρέθηκε, τελικά, λύση. Προχθές, ανακοινώθηκε ότι, με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, ξεκινά η ενεργοποίηση δύο γεωτρήσεων, η μία από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) και η άλλη από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Βαρυπέτρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον Βόρειο Αξονα και στον κάμπο των Χανίων.
Η γεώτρηση της ΔΕΥΑΧ εκτιμάται ότι θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι σήμερα Τετάρτη, δίνοντας 3.000 κυβικά. Για τη γεώτρηση του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου που θα μπορεί να δίνει 10.000 κυβικά, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παύλος Γιαννικάκης σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόρη Ροκαδάκη, ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις με την υπογραφή συμβολαιογράφου και δικηγόρου ότι ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου θα συνεχίσει να λαμβάνει τις ποσότητες που επιθυμεί για να καλύψει κυρίως τις ανάγκες της άρδευσης των αβοκάντο.
Την ίδια ώρα, οριακή είναι η κατάσταση στον Πλατανιά, όπου το Σαββατοκύριακο υπήρξαν διακοπές νερού. «Κάνουμε έναν κλεφτοπόλεμο για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει νερό για τους 50.000 τουρίστες της περιοχής. Κάνω έκκληση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση», ανέφερε ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Βορείου Αξονα, Γιάννης Σταματάκης.
Σε ό,τι αφορά την πόλη των Χανίων, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Νίκη Αποστολάκη, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα όριά μας. Ελπίζουμε το νερό που θα αντλήσουμε από τη νέα γεώτρηση να μην έχει θολότητα, ώστε να μπει κατευθείαν στο δίκτυο και να μην αναγκαστούμε να κάνουμε διακοπές. Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πολύωρες διακοπές νερού μέσα στην πόλη».
Να σημειώσουμε ότι η απειλή της λειψυδρίας ήταν θέμα γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπούν οι δυσάρεστες καταστάσεις.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 είχε πραγματοποιηθεί στον Πλατανιά ημερίδα στην οποία εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων είχε επισημάνει ότι οι επιστήμονες με βάση τις καταμετρημένες ανάγκες και το υπάρχον υδάτινο δυναμικό που αξιοποιείται υπάρχει έλλειμμα 15 εκατ. κυβικών νερού για Βόρειο Αξονα - Καλλικρατικούς Δήμους Χανίων και Πλατανιά. Το έλλειμμα αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με έργα υποδομής, που όμως δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά και με μια σύγχρονη διαχείριση του νερού ύδρευσης και άρδευσης.
(Ελευθεροτυπία - 13/8/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=13/08/2014&id=443124

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου