Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Οι πρώτοι επισκέπτες και τα κοσμοπολίτικα Χανιά

Το παλιό λιμάνι έχει φορέσει αυτές τις μέρες τα καλοκαιρινά του. Τα στενά της παλιάς πόλης από τον Τοπανά έως τη Σπλάντζια έχουν το δικό τους καλοκαιρινό χρώμα. Σε καφέ, ταβέρνες και μικρά μπαράκια, ακούς ροκ και τζαζ και βλέπεις, πέραν από τους τακτικούς θαμώνες, ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ευρώπης και όχι μόνο. Ακούς διάφορες γλώσσες να μπερδεύονται γλυκά.
Οι πρώτοι επισκέπτες, εκείνοι που την ημέρα κάνουν εκδρομές και το βράδυ περιηγούνται στα σοκάκια, δίνουν το κοσμοπολίτικο χρώμα στην παλιά πόλη της οποίας αναζητούν τα... μυστικά.
Κοντοστέκονται στην επιγραφή πάνω στην εντυπωσιακή αψίδα της πύλης εισόδου του Μεγάρου Ρενιέρ. Μπαίνουν και βγαίνουν στα στενά του Τοπανά, της Κονδυλάκη, της Πόρτου, της Κανεβάρο. Ανακαλύπτουν τους παράδρομους που σε “ταξιδεύουν” σε μια άλλη εποχή.
Φωτογραφίζουν ό,τι τους συναρπάζει. Απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα από την πλατεία Ταλώ (εκεί όπου παρά τα κατά καιρούς σχόλια των “Χανιώτικων νέων” ακόμα και σήμερα τμήμα από τα μπεντενάκια παραμένει γκρεμισμένο και επικίνδυνο).
Το καλοκαίρι, επιπλέον, συναντάμε τους μουσικούς του δρόμου κάτω από τον Φιρκά και τους ζωγράφους που δίνουν το δικό τους χρώμα.
Αυτά τα Χανιά, τα κοσμοπολίτικα, είναι τα δικά μας Χανιά...
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 5/5/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-proti-episkeptes-ke-ta-kosmopolitika-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου