Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας

Το ετήσιο διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας με τίτλο “Γράφοντας ιστορία: Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας” θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2017.
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Τυπογραφίας και τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM), με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων. Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο και η γενική συνέλευση του AEPM φιλοξενείται στην χώρα μας. Οι συμμετέχοντες θα είναι στελέχη μουσείων τυπογραφίας από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκοί, ανθρώποι της Τυπογραφίας και των Γραφικών Τεχνών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: Plantin-Moretus Museum (Βέλγιο), Deutsches Museum (Γερμανία), Εθνικό Τυπογραφείο της Γαλλίας, st. Bride-foundation (Λονδίνο), Jikji Korea ( Ν. Κορεα), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας κ.α
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για την δημιουργία του Διεθνούς Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (IAPM) με την συμμετοχή του Μουσείου Τυπογραφίας.
Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.
Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του ΚΑΜ (Μεγάλο Αρσενάλι) θα φιλοξενηθεί η έκθεση
“Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας’’ με εκθέματα από το Μουσείο Τυπογραφίας. Διάρκεια έκθεσης 11-17 Μαΐου.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
•Πέμπτη 11 Μαΐου
19:00 Έναρξη Συνεδρίου στο ΚΑΜ Καλωσόρισμα – χαιρετισμοί επισήμων
19:30 Γιάννης Γαρεδάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας (Ελλάδα): “Γνωριμία με τον τόπο που γίνεται το συνέδριο”
19:50 Γιάννης Φίλης, καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ελλάδα): “Μουσεία Τυπογραφίας: αρχεία πολιτισμού”
20:30 Alan Marshall, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (Γαλλία): “Πως το έντυπο έγινε κληρονομιά: 150 χρόνια μουσεία τυπογραφίας”
21:10 Μιχάλης Μεϊμάρης, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Ινστιτούτο για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση, UNESCO “Sense Crete: Πολιτισμική δράση επαυξημένης πραγματικότητας – μοχλός ανάπτυξης με κέντρο το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων”
•Παρασκευή 12 Μαΐου
09:15 – 11:15 Καλωσόρισμα και ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας
Πρωινή Συνεδρία (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο)
Συντονιστής: Παρασκευάς Περάκης, Διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”
11:50 Κωνσταντίνος Στάικος, Αρχιτέκτων, Ιστορικός του βιβλίου και Ερευνητής (Ελλάδα): “Εξασκώντας την Ελληνική Τυπογραφία (15ος – 18ος αιώνας)”
12:30 Γεράσιμος Λεωνίδας, αναπληρωτής Καθηγητής Τυπογραφίας στο Τμήμα Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας, αντιπρόεδρος της ATypI (Ηνωμένο Βασίλειο): “Διαμορφώνοντας ταυτότητες μέσα από οργανωμένες συλλογές”
13:10 Γιώργος Ματθιόπουλος Καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (Ελλάδα): “Η Ελληνική Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου”
•Απογευματινή Συνεδρία
Συντονιστής: Έλια Κουμή, Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας
14:50 Guy Hutsebaut, επικεφαλής των συλλογών του Μουσείου Plantin – Moretus (Βέλγιο): “Μουσείο Plantin-Moretus: Αφήγηση για ένα νέο κοινό με σεβασμό σε μία εύθραυστη συλλογή”
15:20 Jurgen Bonig πρόεδρος του Zeichen der Welt e.V. (Γερμανία): “Αλφάβητα του κόσμου στο τυπογραφείο J.J.Augustin στο Gluckstad, Αμβούργο”
16:00 Patrick Goossens, συλλέκτης ιστορικών τυπογραφικών μηχανημάτων και ανεξάρτητος ακαδημαϊκός (Βέλγιο): “Συλλέκτες και η πραγματική τέχνη της τεχνολογίας της ιστορικής τυπογραφίας”
16:50 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
17:10 Κλήμης Μαστορίδης, Καθηγητής Τυπογραφίας & Γραφικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος): “Μετατρέποντας μία (τυπογραφική) συλλογή σε μουσείο στην Κύπρο”
17:50 Νίκη Σιώκη, επίκουρη καθηγήτρια Τυπογραφίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Κύπρος): “Εξω από τα μουσεία τυπογραφίας: τα έντυπα σε τοπικές μουσειακές συλλογές της Κύπρου” (αγγλικά)
•Σάββατο 13 Μαΐου
09:50 Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (μόνο για τα μέλη)
Πρωϊνή Συνεδρία (Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου)
Συντονιστής: Αντώνης Σκαμνάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου
11:10 Sonja Neumann, επιμελήτρια στο Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών του Μονάχου, Deutsches Museum (Γερμανία): “Η κληρονομιά της τυπογραφίας και η εποχή της πληροφορίας: συλλογή, συντήρηση και έκθεση ως μελλοντική πρόκληση για τα μουσεία τυπογραφίας”
11:50 Sue Walker, Τμήμα Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Reading (Ηνωμένο Βασίλειο): “Χρησιμοποιώντας το αρχείο: η υλική υπόσταση των κειμένων”
12:30 Αναστάσιος Πολίτης, Καθηγητής και Ερευνητής Γραφικών Τεχνών (Αθήνα): “Η σημασία της τυπογραφίας στη σύγχρονη οπτική επικοινωνία”.
13:10 Τα νέα των μουσείων και συζήτηση
16:00 Επίσκεψη στο Μουσείο – Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου
17:30 Επίσκεψη στο Μοναστήρι – Μουσείο Αγίας Τριάδας
(Link: http://www.haniotika-nea.gr/sta-chania-to-diethnes-sinedrio-tou-sindesmou-evropaikon-mousion-tipografias/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου