Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ιστορίες προσφυγιάς στο Μουσείο Τυπογραφίας

Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλε η εκδήλωση για το προσφυγικό με ομιλίες, εικόνες αλλά και βίντεο από τα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Σούδας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν συγκλονιστικές ιστορίες με πρόσφυγες ενώ, συμμετείχαν εθελοντές, γιατροί, αλλά και μαθητές σχολείων που παρουσίασαν τις εργασίες τους.
Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η συμμετοχή του Μουσείου Τυπογραφίας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Το Μουσείο Τυπογραφίας επέλεξε να μιλήσει για το προσφυγικό.
Τον κόσμο, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και απλούς πολίτες, που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων, καλωσόρισε η διευθύντρια του Μουσείου, Ελια Κουμή, η οποία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιλέχτηκε το συγκεκριμένο θέμα που παραμένει στην επικαιρότητα και ευχαρίστησε τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Από τα σχολεία:
-Το Λύκειο Βάμου παρουσίασε δράσεις που υλοποιεί για το προσφυγικό ζήτημα με τους μαθητές να τονίζουν ότι στο σχολείο τους διδάσκεται ο σεβασμός στον άνθρωπο, η ανοχή στο διαφορετικό, η αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους.
-Το 2ο Γυμνάσιο Χανίων προέβαλε την ταινία μικρού μήκους «Η εκδρομή» που δημιούργησε σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Εργαστήρι για το προσφυγικό ζήτημα και στην οποία πρωταγωνιστούν μαθητές και ο διευθυντής του σχολείου Αντ. Αθανασάκης.
-Οι μαθητές του Λυκείου Σούδας παρουσίασαν μια εργασία τους για τη μετεγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων στη Σούδα και τα Τσικαλαριά.
-Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Γυμνάσιο Σούδας και το Γυμνάσιο Βάμου.
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Μουσείου Τυπογραφίας, Ελένη Φουντουλάκη, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Χανίων, γιατρός, Μαν. Φραγκάκης, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του αιώνα μας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του φασισμού που έχει κάνει την εμφάνισή του, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ, αλλά και στη δραστηριότητα του Κοινωνικού Ιατρείου και των πολιτών που το στηρίζουν ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι, να μη λυγίσουμε». Σε ό,τι αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αφού χαρακτήρισε δικαιολογημένη την πολεμική εις βάρος τους, διευκρίνισε ότι αν έλειπαν οι ΜΚΟ από τις παραλίες θα είχαμε πολλαπλάσιους νεκρούς πρόσφυγες. Επίσης, ανέφερε τα παραδείγματα αστυνομικού ο οποίος, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, πήρε στο σπίτι του μια οικογένεια προσφύγων και ενός ιερέα ο οποίος στη Λέσβο ζήτησε από τους πρόσφυγες να προσευχηθούν μαζί καθώς «έχουμε τον ίδιο Θεό» και συμπλήρωσε ότι στα κύματα του Αιγαίου «ξεβράζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».
ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών , Γιάννης Τσουκάτος, ανέφερε δύο ιστορίες «για δύο ανθρώπους, που δεν είναι Σύροι πρόσφυγες, που δεν μιλάμε γι’ αυτούς σχεδόν ποτέ».
Η μία ιστορία έρχεται από τους 60 μετανάστες από το Πακιστάν που πιάστηκαν στον Τερσανά Ακρωτηρίου «αφού τους άφησε δουλεμπορικό λέγοντάς τους πως βρίσκονται στην Ιταλία». Όπως είπε ο κ. Τσουκάτος, ανάμεσά τους ήταν και δύο γυναίκες, αδελφές, από τις οποίες η μία είχε δύο παιδιά, ένα 4χρονο και ένα 15χρονο.
«Κάποια στιγμή θεωρήθηκε σωστό και πήρε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και μεταφέρθηκε η μητέρα με το 4χρονο στον χώρο φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Έτσι όμως άφησε κρατούμενους το μεγαλύτερο γιο της και την αδελφή της. Όταν έφυγαν οι Πακιστανοί από την Παλιά Ηλεκτρική για να πάνε φρουρούμενοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο, η γυναίκα αν και ελεύθερη τους ακολούθησε και έμεινε έξω από το στρατόπεδο». Μάλιστα, ο κ. Τσουκάτος σημείωσε ότι με αφορμή αυτή την ιστορία έγραψε και φιλοξενήθηκε στα «Χανιώτικα νέα» κείμενο με τίτλο: «Καλύτερα δέσμια παρά μόνη».
Η δεύτερη ιστορία που μοιράστηκε ο ίδιος με το κοινό είναι του Αμπντουλατίφ ο οποίος ήρθε από το Μαρόκο το 2008, έφτασε στη Χίο και έπειτα στα Χανιά και βοηθούσε στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων όταν, πριν μερικές μέρες, στην προσπάθειά του να ενταχθεί στους νόμιμους μετανάστες και πήγε στην Αστυνομία για να βγάλει καινούργιο διαβατήριο «του είπαν ότι θα γίνει μια τυπική σύλληψη στο πλαίσιο της διασταύρωσης στοιχείων μέσω της SEGEN και κράτηση για 3 μέρες».
Ο κ. Τσουκάτος πρόσθεσε ότι «από τα στοιχεία προέκυψε ότι είχε δηλώσει άλλο όνομα» και «η Αστυνομία έκρινε ότι αυτός ο άνθρωπος που ζει στα Χανιά 9 χρόνια, που δηλώνουμε στα Στέκι ότι τον ξέρουμε, ότι εγγυόμαστε γι΄αυτόν, που πηγαίνει με δική του πρωτοβουλία στην Αστυνομία για να μπορέσει να είναι νόμιμος, είναι ύποπτος φυγής. Σήμερα κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων».
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Η βραβευμένη για το διασωστικό έργο της στα νησιά, ναυγοσώστρια, υπεύθυνη της Σχολής Ναυαγοσωστικής Lifeguard Hellas – Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης, Μάνια Μπικώφ εξήγησε ότι «είμαστε εθελοντές, όχι ΜΚΟ, πήγαμε με δικά μας έξοδα και με στήριξη από εταιρείες για χορηγία υλικών».
Η κ. Μπικώφ κατέθεσε στην εκδήλωση συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη Λέσβο.
Όπως είπε, όταν έφτασε η πρώτη βάρκα και εκλήθησαν σε βοήθεια, αυτοί που έφτασαν δεν ήξεραν ότι ήρθαν στην Ελλάδα αλλά ότι είναι στην Ευρώπη και το πρώτο που ζήτησαν ήταν «να τους καλέσουμε ταξί για να πάνε σε Αμστερνταμ και Νυρεμβέργη. Το πιο δύσκολο από τη διάσωση ήταν να τους πούμε ότι το ταξίδι τους δεν έχει τελειώσει. Όταν τους δείχναμε τον χάρτη οι περισσότεροι έμεναν άφωνοι. Τους έβγαινε όλο το στρες του ταξιδιού».
Η ίδια σημείωσε ότι πολλά βρέφη εξαφανίστηκαν ενώ μια από τις οικογένειες «που γνωρίσαμε έκανε κλήρο για το ποιος θα περάσει απέναντι».
Επιπλέον η κ. Μπικώφ παρουσίασε και βίντεο από διασώσεις στη Λέσβο.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό με πρώτη αυτή του κ. Σωτήρη Κάτσουνα ο οποίος είναι πρόσφυγας από τους παππούδες του από τη Μ. Ασία και από τους γονείς του από τη Βόρεια Κύπρο. Ο κ. Κάτσουνας τόνισε την ανάγκη «να νικήσουμε το μίσος και να κερδίσει η αγάπη και η αλληλεγγύη» και όχι να υπάρχουν στην εποχή μας μεσαιωνικές αντιλήψεις και ιδέες.
Μίλησαν επίσης εκπαιδευτικοί με την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αρετή Μαρματάκη, να συγχαίρει τους διοργανωτές.
Συγκινητική ήταν η παρέμβαση μιας μαθήτριας η οποία βούρκωσε αναφερόμενη στα προσφυγόπουλα ενώ υπογράμμισε ότι οι νέοι – μαθητές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/5/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/istories-prosfigias-6/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου