Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Τιμές – φωτιά στα καύσιμα λόγω των ειδικών φόρων

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των καυσίμων εξαιτίας των ειδικών φόρων που έχουν επιβληθεί.
Mάλιστα, ακριβότερα αναμένεται να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, τον ερχόμενο χειμώνα, πολλά νοικοκυριά καθώς θα αλλάξουν τα κριτήρια σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους επιδότησης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλη Κώτσο, η συγκεκριμένη επιδότηση προβλέπεται να μειωθεί κατά 50%.
Ωστόσο, οι πρατηριούχοι ζητούν να μειωθούν όχι τα επιδόματα αλλά οι φόροι που ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές, αφού, όπως επισημαίνουν, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι προσιτό σε όλα τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αν διαμορφωθεί η φορολογία σε ένα λογικό επίπεδο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί περίπου στα 50 λεπτά το λίτρο και όχι στο σχεδόν 1 ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά. Μια χρόνια δύσκολη καθώς ο χειμώνας ήταν βαρύς με πολλά νοικοκυριά και στα Χανιά να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Κώτσος εξήγησε ότι με την αλλαγή των κριτηρίων, προβλέπεται να μειωθεί η επιδότηση των δικαιούχων κατά 50%. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το πετρέλαιο θέρμανσης «κοινωνικό αγαθό», προσθέτει ότι η επιδότηση σε νοικοκυριά ήταν ένα «φιλοδώρημα» που «τώρα θα είναι σαν να μην υπάρχει» και τονίζει ότι θα πρέπει οι φόροι «να μειωθούν δραστικά, ώστε ο καταναλωτής  να μην ξοδεύει πάνω από 55 – 60 λεπτά το λίτρο, έτσι ώστε στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά να μπορέσουν να ζεσταθούν το χειμώνα.  Θα πρέπει λοιπόν όχι να μειωθεί το επίδομα πετρελαίου αλλά να μειωθούν οι φόροι που επιβαρύνουν το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα μπορούσε το πετρέλαιο θέρμανσης με λογικούς φόρους να είναι γύρω στα 50 λεπτά το λίτρο και όχι 1 ευρώ».
«Διαχρονικά», όπως επισημαίνει, «οι κυβερνήσεις βρίσκουν τα καύσιμα σαν σίγουρη πηγή εσόδων. Κατανοούμε ότι κάθε Υπουργείο Οικονομικών και κάθε κυβέρνηση θέλει να εισπράξει από οπουδήποτε λεφτά. Δεν μπορεί όμως να τα εισπράτει από ένα προιόν από το οποίο ο κόσμος περιμένει να ζεσταθεί».
Μια ακόμα παράμετρος που θέτει ο κ. Κώτσος είναι ότι στην Κρήτη, σε αντίθεση με την Αττική,
«δεν έχουμε το φυσικό αέριο το οποίο κατά κάποιον τρόπο θα βελτίωνε την κατάσταση», γι’ αυτό και «θα πρέπει η κυβέρνηση να ξαναδεί το θέμα των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θερμανσης.
ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ
Παραμένει ακριβή και η τιμή της βενζίνης παρά τη μικρή πτώση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις μέσες τιμές λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών, χθες η αμόλυβδη βενζίνη επωλείτο κατά μέσο όρο 1,55 το λίτρο ενώ πριν δέκα μέρες η τιμή της ήταν 1,60  το λίτρο.
Οπως μας λέει ο κ. Κώτσος, «είναι μία τιμή αρκετά υψηλή για τα δεδομένα των καταναλωτών κάτω από τις σημερινές συνθήκες».
Η ακρίβεια αυτή οφείλεται όχι τόσο στην καθαρή αξία της βενζίνης όσο στους φόρους που επιβάλλονται ως “καπέλο” στην πραγματική τιμή και υπολογίζονται γύρω στο 1 ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12.5.2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/times-fotia-sta-kafsima-logo-ton-idikon-foron/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου