Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Διάκριση του 10ου δημοτικού σχολείου Χανίων για ταινία μικρού μήκους (βίντεο)

Νέα διάκριση πέτυχαν μαθητές στα Χανιά. Αυτή τη φορά το 10ο δημοτικό σχολείο Χανίων κατέκτησε το Γ΄ Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας στον 7ο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους: «Cinema… διάβασες;» για το ταινιάκι: “Σαν βγεις στον πηγαιμό” που στέλνει μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό.
Οπως έγινε γνωστό, στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού υποβλήθηκαν φέτος:
•287 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένου σχεδίου) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.
•55 κινηματογραφικές αφίσες/εξώφυλλα.
•41 πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.
Σε ό,τι αφορά τα βραβεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην κατηγορία Βραβείων Μυθοπλασίας, το Α’ βραβείο δόθηκε στο Ζάννειο Ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Ηρακλείου για την ταινία “Ακουσε με”, το Β΄ βραβείο στο 4ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης για την ταινία “Η χαρά της ζωής” και το Γ΄ βραβείο στο 10ο δημοτικό σχολείο Χανίων για την ταινία: “Σαν βγεις στον πηγαιμό”.
Οπως σημειώνει η διευθύντρια του 10ου δημοτικού σχολείου Χανίων, Μαρία Κληματσάκη, «το ταινιάκι έγινε στο πλαίσιο ενός project με θέμα τη μετανάστευση που έτρεχε όλη τη χρονιά. Διηγείται την ιστορία δυο προσφυγόπουλων από την Ιορδανία, (Λάρα και Μαριάμ) που βρέθηκαν μόνα στο παλιό λιμάνι. Κάνοντας τη κυριακάτικη βόλτα τους ένας παππούς(ο κ. Μανόλης) και μια γιαγιά (η κ. Μαρία) τρόφιμοι του Δημοτικού Γηροκομείου, τα συνάντησαν, τα συμπάθησαν και τα πήραν στο ίδρυμα. Ασχολήθηκαν για λίγο μαζί τους σε θέματα προσαρμογής και στη συνέχεια τα έφεραν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο για να “μάθουν γράμματα”. Η ταινία λέγεται “Σαν βγεις στον πηγαιμό” και στο σχολείο μας βρήκαν το ήρεμο λιμάνι τους, αυτό που δικαιούται κάθε παιδική ψυχούλα. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκει στη θεατρολόγο Γιώτα Στεμπίλη και τις λήψεις -μοντάζ έκνανε ο Θεόδωρος Θωμαδάκης από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων. Η ταινία είχε πολλαπλά οφέλη και βοήθησε στην ομαλή ενσωμάτωση και αποδοχή των μαθητών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες ,με διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες , στο σχολικό μας περιβάλλον. Με τέτοιες δράσεις ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, μπαίνουν στο περιθώριο».
Η ταινία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.youtube.com/watch?v=SniCHcW9Y-Y
(Χανιώτικα νέα - 30/5/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diakrisi-tou-10ou-dimotikou-scholiou-chanion-gia-tenia-mikrou-mikous-vinteo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου