Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Πόλος έλξης επισκεπτών το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης - Μοναδική όαση που γεννήθηκε μέσα από τις... στάχτες!

Μια πραγματική όαση, που γεννήθηκε μέσα από τις… σταχτές, μοναδικό στην κατηγορία του στην Ευρώπη, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, στον δρόμο προς Ομαλό, αποτελεί σταθερά πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή μπορούν να γνωρίσουν την χλωρίδα όχι μόνο της Κρήτης αλλά όλου του κόσμου!
Mάλιστα, το Βοτανικό Πάρκο, το οποίο βρίσκεται σε έκταση 150 – 200 στρεμμάτων και έχει χιλιάδες επισκέπτες, λειτουργεί φέτος από τις αρχές Μαρτίου με στόχο να παραμείνει ανοιχτό και το χειμώνα ώστε να συντελέσει στην προσπάθεια ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού.
Πως, όμως, δημιουργήθηκε το Βοτανικό Πάρκο;
Ηταν τον Οκτώβριο του 2003 όταν είχε εκδηλωθεί η καταστροφική πυρκαγιά που είχε αποτεφρώσει χιλιάδες ελαιόδεντρα σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων.
Τότε, η οικογένεια του Πέτρου Μαρινάκη έβλεπε την περιουσία της να καίγεται.
Λίγο καιρό μετά, ο κ. Μαρινάκης σκέφτηκε ότι στην καμένη έκταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό βοτανικό πάρκο.
Ετσι, ύστερα από αμέτρητες ώρες δουλειάς, επιμονή και υπομονή, τη θέση του γκρίζου τοπίου, πήρε το Βοτανικό Πάρκο που άνοιξε το 2010, με περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων μαζί με δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, που στην κυριολεξία ξανά γεννήθηκε από τα καμένα…
Στην είσοδο του πάρκου παραμένει ο καμένος κορμός μιας αιωνόβιας ελιάς και δίπλα της η ενημερωτική πινακίδα γράφει: «Τούτη η καμένη αιωνόβια ελιά είναι δείγμα μνήμης στην ιστορία και στην προέλευση του πάρκου και σημείο αναφοράς στη θλιβερή πυρκαγιά του 2003, που αυτή η έκταση των 150-200 στρεμμάτων κάηκε ολοσχερώς και σήμερα ξαναγεννιέται κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της».
Στη διαδρομή ο επισκέπτης μπορεί να δει, σπάνια είδη φυτών και δέντρων, να γνωρίσει το «Λουκανικόδεντρο» και το «Φρούτο του Πάθους», να δει παγώνια αλλά ακόμη και ελάφια.
Όπως σημειώνεται και στον ιστότοπο του Πάρκου, η… περιπέτεια στη φύση που διαρκεί μία με δύο ώρες, ακολουθεί μονοπάτια απίστευτου φυσικού κάλλους και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τα πολλά και διάφορα φυτά και δέντρα που ευδοκιμούν στα διακόσια τετραγωνικά χιλιόμετρα της μελετημένα φυτεμένης πλαγιάς. Η σωστή σήμανση των μονοπατιών οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου (τροπικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και τα αμπέλια).
Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά.
Οπως μας λέει ο κ. Μαρινάκης, μετά την καταστροφοφική πυρκαγιά του 2003, ο ίδιος σκέφτηκε πως «θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση έτσι ώστε να ωφελήσει τον τόπο» και αποφάσισε τη δημιουργία του βοτανικού κήπου ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να “ξεφύγει” από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να έρθει σε επαφή με τη φύση, δεδομένου ότι η Κρήτη διαθέτει από τις πιο πλούσιες χλωρίδες της Ευρώπης.
Ετσι, το 2010 το Βοτανικό Πάρκο άνοιξε για το κοινό και, όπως σημειώνει ο κ. Μαρινάκης, «έχει μια αυξητική τάση κάθε χρόνο 10% – 15%, εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν και βοηθά τον επισκέπτη της Κρήτης «να επισκεφτεί την ύπαιθρο, να επισκεφτεί την φύση και να βιώσει την Κρήτη από διαφορετική πλευρά».
Ο ίδιος εξηγεί ότι το Βοτανικό Πάρκο είναι μοναδικό στον κόσμο και μοναδικό στην Ευρώπη «γιατί είναι το μοναδικό πάρκο – κήπος που φιλοξενεί φρουτόδεντρα, βότανα, μπαχαρικά και φαρμακευτικά φυτά σε εξωτερικό χώρο -όχι σε θερμοκήπιο- και είναι από τα μοναδικά στον κόσμο που φιλοξενούν από πέντε διαφορετικές ηπείρους φυτά και φυτά από τρεις διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες: τροπική,  μεσογειακή και αλπική ζώνη. Μάνγκο, Λίτσι, Παπάγια, Τσεριμόγια  συνυπάρχουν μαζί με την μηλιά, την καστανιά και το έλατο, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής το οποίο υπάγεται στο μικροκλίμα της Κρήτης».
ΣΤΟΧΟΣ  Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι φέτος το Βοτανικό Πάρκο άνοιξε στις αρχές Μαρτίου. Στόχος είναι να λειτουργήσει επί δώδεκα μήνες και να στηρίξει τον χειμερινό τουρισμό καθώς αρκετές ημέρες του χειμώνα ο καιρός είναι ευνοϊκός για περίπατο στο Πάρκο ενώ σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον να το επισκεφτούν.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Παράλληλα, το Βοτανικό Πάρκο διαθέτει και εστιατόριο στο οποίο χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά προϊόντα από την συγκεκριμένη περιοχή.
«Το Βοτανικό Πάρκο επίσης είναι σημαντικό γιατί βοηθάει την οικονομία του τόπου γενικότερα. Χρησιμοποιούμε μόνο προϊόντα από την περιοχή και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι», συμπληρώνει ο κ. Μαρινάκης.
Πληροφορίες
Το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης είναι ανοιχτό καθημερινά με πρώτη είσοδο 9 το πρωί και τελευταία μια ώρα πριν την δύση του ήλιου. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων. Για τους ενήλικες υπάρχει είσοδος ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά έως 6 ετών. Το κεντρικό μονοπάτι έχει μήκος περίπου 2,5 χιλιομέτρων και καταλήγει στο εστιατόριο του Βοτανικού Πάρκου. Η ιστοσελίδα του πάρκου είναι: http://www.botanical-park.com
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Link: http://www.haniotika-nea.gr/polos-elxis-episkepton-to-votaniko-parko-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου