Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Κάρτες που αφυπνίζουν

Οδυνηρές μνήμες από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο επαναφέρει ένας Γερμανός, ο οποίος όχι μόνο δεν ξέχασε τη ναζιστική θηριωδία αλλά προσπαθεί να αφυπνίσει τη γερμανική κοινωνία.
Ο Κωνσταντίνος Φίσερ έχει αποτυπώσει σε 10.000 επιστολικές κάρτες, που μοιράστηκαν ή θα μοιραστούν σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης (καφέ) στα Χανιά και το Αμβούργο με στόχο, όπως λέει, να σκεφθούν οι νέες γενιές το ζήτημα της απόκρυψης των θηριωδιών, να αναρωτηθούν, να αναζητήσουν, να αισθανθούν.
Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Κώνστα που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Μεγάλης Δευτέρας της τοπικής εφημερίδας: "Χανιώτικα νέα", ο Κωνσταντίνος Φίσερ (Konstantin Fischer), που ζει εδώ και 23 χρόνια στα Χανιά, έφτιαξε τις κάρτες, τις τύπωσε και τις μοίρασε στον τόπο που ζει σήμερα (Χανιά) και στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε (Αμβούργο).
Ο ίδιος λέει: «Το project μου, με τίτλο "I wish I knew more" – "Ich wünschte, ich wüsste mehr" – "Θα 'θελα να ήξερα περισσότερα", επαναφέρει οδυνηρές μνήμες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οχι όμως με σκοπό να ρίξω εκ νέου φως στα εγκλήματα των ναζί καθ' εαυτά - αυτή είναι η δουλειά των ιστορικών. Εμένα με απασχολεί ο ρόλος που παίξανε και συνεχίζουν να παίζουν οι μεταπολεμικές γενιές στη δημόσια απόκρυψη (σχήμα οξύμωρο μεν, όμως γερμανική πραγματικότητα δε) των επιπτώσεων του πολέμου στη μεταπολεμική εποχή μέχρι και σήμερα».
Η ιδέα για την κατασκευή και το μοίρασμα χιλιάδων καρτών του ήρθε μία μέρα διαβάζοντας εφημερίδα.
«Διάβαζα τα "Χανιώτικα Νέα" και γυρίζοντας τις σελίδες είδα τη φωτογραφία της κας Μέρκελ και του Βεστερβέλε (Γερμανός υπουργός) και ένα κείμενο ότι δεν δικαιούται η Ελλάδα αποζημιώσεις. Κάτι απαράδεκτο για μένα. Αποφάσισα, λοιπόν, να δημιουργήσω 9 καρτ – ποστάλ με κείμενα που σχετίζονται με το θέμα αυτό και να τις τοποθετήσω σε σημεία όπου συχνάζουν νέοι σε καφετέριες των Χανίων και του Αμβούργου. Τα κείμενα, όπως κι ο τίτλος του project, είναι πολύ προσωπικά επειδή θέλω να απομακρυνθώ όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δικαιολογία που κυριάρχησε μετά τον πόλεμο στη συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών: "Δεν ξέραμε τίποτα για όλα αυτά...". Υπάρχει, τέλος, και μια δέκατη, άδεια κάρτα, την οποία καλείται ο κάθε ένας να συμπληρώσει ο ίδιος. Κι αυτό, επειδή παραμένουν πολλές απορίες. Απορίες που πηγάζουν από το γεγονός ότι η σιωπή κυριαρχούσε τόσο στις οικογένειες των θυμάτων όσο και στις οικογένειες των εγκληματιών. Απορίες σχετικά με το πώς δεν αποδόθηκε ποτέ Δικαιοσύνη για τα γερμανικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα και γενικότερα για τα εγκλήματα των ναζί σε όλη την Ευρώπη, αλλά και απορίες με το πώς αποδέχονται νέοι Ελληνες, Γερμανοί κι άλλοι Ευρωπαίοι τόσα χρόνια μια κατάσταση ατιμωρησίας που υπονομεύει τα θεμέλια του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών σχέσεων», εξηγεί ο Κωνσταντίνος.
Οπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η αντιφασιστική του δράση είναι γνωστή στην κοινωνία των Χανίων· ήταν αυτός και ένας Αυστριακός πολίτης που πριν από 15 χρόνια είχαν αναζητήσει δεκάδες επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στα Χανιά και τους βοήθησαν προκειμένου να υπογράψουν τις αιτήσεις για χορήγηση αποζημίωσης για τα όσα δεινά υπέστησαν, όταν το αυστριακό κράτος, αναγνωρίζοντας (ως τμήμα της ναζιστικής Γερμανίας) την ευθύνη, ενέκρινε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων. Για τα κείμενα, που συνοδεύουν τις κάρτες και είναι στα ελληνικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά, ο Κωνσταντίνος εργάστηκε σκληρά και έκανε μια πολυετή έρευνα. Ανθρωπος με τεράστιες ευαισθησίες ενοχλείται από την απόκρυψη των εγκλημάτων και τα όσα ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζει ότι όποιος πάρει στα χέρια του τις κάρτες θα τις στείλει, ενώ όλες οι κάρτες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.konstantin-fischer-hania.com. Για τον Κώστα το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν είναι, δεν ήταν ποτέ μόνο υλικό. «Ο,τι και αν πληρώσει, αν πληρώσει, η Γερμανία, κανείς άνθρωπος δεν θα γυρίσει πίσω. Αλλά θα πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη, έστω και μετά από 70 χρόνια», εξηγεί ο ίδιος.
«Και η δική μου η γενιά, η μεταπολεμική, μεγάλωσε στη σιωπή. Οι γονείς μας μεγάλωσαν μέσα στον πόλεμο που τους τραυμάτισε ψυχικά πάρα πολύ. Η μητέρα μου τώρα που είναι στα 80 έτη της έχει αρχίσει να επεξεργάζεται πάλι αυτήν την εποχή. Αυτό που δεν είχα καταλάβει και το αντιλήφθηκα στην έρευνά μου είναι ότι και στις οικογένειες των θυμάτων δεν υπήρχε συζήτηση. Δεν γινόταν κουβέντα για τα όσα έγιναν μέσα στις οικογένειες και αυτή η σιωπή προκάλεσε άλλα προβλήματα».
Το ρεπορτάζ του Γιώργου Κώνστα έχει ανέβει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.haniotika-nea.gr/konstantinos-fiser-o-germanos-pou-den-xechase-ti-nazistiki-thiriodia/#
(enetpress - 7/4/2015)
Link: https://www.enetpress.gr/el/ellada/themata/kartes-pou-afypnizoun.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου