Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Το πιο μεγάλο στοίχημα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας χρήσιμο είναι να θυμηθούμε ορισμένα δεδομένα:
Το εισόδημα των Ελλήνων έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει. Η πλειονότητα των πολιτών αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές για δημόσια αγαθά όπως φως, νερό, τηλέφωνο. Τα τιμολόγια ρεύματος είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αν προσθέσει κανείς τους φόρους που έχουν επιβληθεί, τα “χαράτσια” και τον Φ.Π.Α., ε, τότε, θα συμφωνήσει πως κανείς δεν… αντέχει. Στο μεταξύ, πλησιάζει ο… λογαριασμός της Εφορίας, δηλαδή η φορολογία εισοδήματος, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους Ελληνες πολίτες. Στην αγορά επικρατεί ακρίβεια σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί. Βασικά είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν ακριβά. Ακόμα και το δικαίωμα της μετακίνησης γίνεται πολυτέλεια καθώς η τιμή των καυσίμων είναι υψηλή εξαιτίας και του φόρου που έχει επιβληθεί στα καύσιμα.
Με άλλα λόγια, οι φόροι επί φόρων υπάρχουν παντού. Ο πολίτης, που θέλει μια αξιοπρεπή ζωή, δυσκολεύεται ακόμα και να επιβιώσει. Η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία κάνουν πάρτι. Και την ίδια ώρα οι “θεσμοί” απειλούν την Ελλάδα για να διατηρήσει μία αδιέξοδη πολιτική σκληρής λιτότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πασιφανές ότι διαπραγματεύεται σκληρά μέχρι την επίτευξη συμφωνίας. Η επίτευξη συμφωνίας υπέρ της χώρας και της κοινωνίας πρέπει, ωστόσο, να αποτελέσει στοίχημα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που θα ήταν χρήσιμο… να άφηναν τις στείρες αντιπαραθέσεις στην άκρη μέχρι… νεωτέρας. Η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βγει, επιτέλους, κερδισμένη και η κοινωνία με μέτρα που θα ενισχύσουν το εισόδημα των μελών της, με μειώσεις άδικων φόρων που δεν επιτρέπουν μια ομαλή ζωή, με αποφάσεις που θα δώσουν ανάσα και θα απαντήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Αυτό θα είναι το πιο μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα του μέλλοντος…
(Χανιώτικα νέα - 27/4/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-pio-megalo-stichima/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου