Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Για τη Χαλέπα του μέλλοντος

Για μια ακόμη φορά το “Κύτταρο Χαλέπας”, αυτός ο Σύλλογος κατοίκων με σημαντικό κοινωνικό – πολιτιστικό έργο, μας εκπλήσσει ευχάριστα. Αυτή τη φορά, επεξεργάστηκε σειρά προτάσεων που αφορούν στην ανάδειξη της ευρύτερης γειτονιάς της Χαλέπας. Οπως, μάλιστα, σημειώνει το “Κύτταρο”, «η καθημερινή ποιότητα ζωής στην περιοχή της Χαλέπας μπορεί να βελτιωθεί με μικρές σημειακές παρεμβάσεις προσβασιμότητας και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε συγκεκριμένες περιοχές που μπορούν να υποδείξουν οι κάτοικοί της». Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος προτείνει:
• Να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε μετά από πρόταση του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων για την Ανάδειξη και Προστασία του Παραδοσιακού Αρχιτεκτονικού Συνόλου της Χαλέπας ώστε να κηρυχθεί το ιστορικό κέντρο «Προστατευόμενο Παραδοσιακό Αρχιτεκτονικό Σύνολο».
• Η πρόσφατα κηρυγμένη περιοχή των Ταμπακαριών μπορεί να συνδεθεί με την παραλία του Κουμ Καπί και παραπέρα με τον κόλπο της Αγίας Κυριακής με παραθαλάσσια περιπατητική ή και ποδηλατική διαδρομή, ενισχύοντας και διευκολύνοντας την επισκεψιμότητα της γειτονιάς, των μνημείων και του νέου αρχαιολογικού μουσείου.
• Με βάση το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης υπάρχει στο ΟΤ 1119 έκταση 12 στρ. (με τον χαρακτηρισμό αθλητικό κέντρο). Η διαδικασία απαλλοτρίωσης της έκτασης έχει ήδη ξεκινήσει και με την ολοκλήρωσή της ο Δήμος μπορεί αν προχωρήσει στη δημιουργία ενός πάρκου που θα αποτελέσει χώρο συγκέντρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών – αθλητικών δραστηριοτήτων για όλη την γειτονιά της Χαλέπας (αθλοχώρος γειτονιάς).
• Οι διαδρομές των ρεμάτων μπορούν να αξιοποιηθούν μετά από τον καθαρισμό τους και τον σχεδιασμό σημείων σύνδεσης και πρόσβασης με τον αστικό ιστό. Δημιουργούνται έτσι νέοι άξονες περιπάτου ή και κίνησης ποδηλάτου που συνδέουν περιοχές της Χαλέπας με την υπόλοιπη πόλη κ.α..
Μάλιστα, το “Κύτταρο” οργανώνει ανοιχτή συζήτηση το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 5:30 μ.μ., στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, όπου έχουν προσκληθεί ο δήμαρχος, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, το Δημοτικό Συμβούλιο και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αρκεί, φυσικά. να μη μείνουμε για μια ακόμη φορά στα λόγια… Αλλά να κοιτάξουμε, πολίτες και φορείς, το ποιοτικό μέλλον όχι μόνο της Χαλέπας αλλά όλης της πόλης των Χανίων. Και αυτό απαιτεί θέληση, άλλη αντίληψη και πολύ δουλειά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/4/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-ti-chalepa-tou-mellontos/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου