Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Θεατρικό ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων με την παράσταση για τον Ελ. Βενιζέλο στο θέατρο "Κυδωνία"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

«Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν μας διδάσκει η ιστορία». Friedrich Hegel, Γερμανός φιλόσοφος (1770 – 1831).

Τους λόγους του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Βουλή των Ελλήνων “ζωντανεύει” στο σανίδι αυτή την εποχή ο Μιχάλης Βιρβιδάκης στο θέατρο “Κυδωνία” σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να θυμίσει σε όσους έχουν ξεχάσει και να γνωστοποιήσει σε εκείνους που πιθανώς αγνοούν, εποχές σκοτεινές της ιστορίας μας, τραγωδίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν οι πολιτικές εκείνου του καιρού ήταν διαφορετικές και υπαγορεύονταν από φιλοπατρία και όχι από συμφέροντα. Όση ώρα διαρκεί η παράσταση, που βασίζεται σε τρεις αγορεύσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή το 1932 με θέμα την τότε οικονομική κατάσταση, τη μικρασιατική καταστροφή και τον εθνικό διχασμό, οι ομοιότητες με το σήμερα είναι ανατριχιαστικές. Από το πρώτο λεπτό της παράστασης ο Μιχάλης Βιρβιδάκης αναβιώνει τον μεγάλο αμφιλεγόμενο Έλληνα πολιτικό, που αγωνίστηκε έχοντας το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας και προσπάθησε, στο πλαίσιο του εφικτού, να αποτρέψει καταστάσεις, που μόνο ζημιογόνες ήταν για τη χώρα. Ξεπερνώντας αριστοτεχνικά τον σκόπελο του μονολόγου ο Μιχάλης Βιρβιδάκης καταφέρνει ολομόναχος να απογειώσει μια παράσταση που μιλά για την αρκετά πρόσφατη ιστορία μας, μέσα από πτυχές εν μέρει άγνωστες στο ευρύ κοινό.
«Δούλεψα μήνες γι’ αυτή την παράσταση. Έχω ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο να διαβάζω και να αποστηθίζω τους λόγους του Βενιζέλου. Είναι σε μια γλώσσα από την οποία έχουμε πλέον απομακρυνθεί, όμως για μένα αυτή η δυσκολία ήταν κίνητρο δουλειάς και εμβάθυνσης μέσα στον ίδιο τον χαρακτήρα του Βενιζέλου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ευφράδεια, η ακρίβεια και η ομορφιά της γλώσσας του Βενιζέλου και καλώ τους θεατές να την προσέξουν. Θα τολμούσα να πω πως σε όλη αυτή τη διάρκεια της μακρόχρονης προετοιμασίας μου είχα την αίσθηση πως δούλευα πάνω σε ένα ποιητικό κείμενο υψηλών πνευματικών απαιτήσεων», λέει ο ίδιος ο Μιχάλης Βιρβιδάκης για το κείμενο και την ιδιαίτερη αυτή παράσταση. Οσο για το “ρίσκο” ενός θεατρικού μονολόγου που επιπλέον γίνεται και στην καθαρεύουσα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της εμφανίστηκε σίγουρος και κατασταλαγμένος: «Αγαπώ τα ρίσκα. Μετά από 35 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, δεν θα μπορούσα να μην παίρνω ρίσκα, να κάνω πράγματα διαφορετικά, δουλειές που άλλοι δεν θα τολμούσαν».
Η παράσταση “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932”, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, θα συνεχιστεί και την περίοδο των γιορτών στο Θέατρο “Κυδωνία” (Υψηλαντών 12, Χανιά) και συγκεκριμένα: Μ. Δευτέρα 6/4, Μ. Τρίτη 7/4, Μ. Τετάρτη 8/4, 9:30 μ.μ., Παρασκευή 17/4 και Σάββατο 18/4, 9:30 μ.μ., Κυριακή 19/4, 8 μ.μ.
(Χανιώτικα νέα - 6/4/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/theatriko-taxidi-sti-sigchroni-istoria-ton-ellinon/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου