Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ανεργία και μέλλον...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η είδηση που μεταδόθηκε χθες αναφέρει ότι από τον υπουργό Εργασίας κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία οι περίπου ένα εκατομμύριο άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα μπορούν μέσω του διαδικτύου από τον ερχόμενο Ιούνιο να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα μειώσει τις ουρές στον ΟΑΕΔ, αλλά δεν θα δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η τροπολογία προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων του Οργανισμού Απασχόλησης με το πληροφοριακό συστήματος “Εργάνη” του Υπουργείου Εργασίας.
Το σύστημα αυτό καταγράφει ηλεκτρονικά τις ροές της μισθωτής εργασίας και επομένως δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και προσκόμιση δικαιολογητικών. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι άλλο: Να αλλάξουν οι πολιτικές έτσι ώστε να ανακτηθεί το κοινωνικό κράτος και να μειωθεί το ποσοστό των ανέργων. Μόνο έτσι θα διασωθεί η κοινωνική συνοχή και θα προχωρήσει η χώρα προς το εμπρός.
Αρκετά έχουν υποφέρει οι πολίτες τα τελευταία χρόνια με τα πρωτόγνωρα μέτρα που έχουν επιβάλει οι δανειστές και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Το σημαντικό δεν είναι να “διασωθούν” οι οικονομικοί δείκτες, αλλά να υποστηριχθούν όσοι έχουν υποστεί στο πετσί τους τις συνέπειες των μνημονίων. Και, φυσικά, να ανοίξουν θέσεις εργασίας για να μπορέσουν να εργαστούν οι χιλιάδες νέοι που δεν έχουν δουλειά. Ολα αυτά δεν πρέπει να αποτελούν όνειρο θερινής νυχτός, αλλά βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που είναι, επιτέλους, καιρός να αποκτήσει κοινωνική ευαισθησία. Διαφορετικά, το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου