Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Διακρίσεις σε βάρος ψαράδων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο σάλος που προκλήθηκε με αφορμή τη λανθασμένη συσχέτιση των χημικών της Συρίας με την απαγόρευση της μηχανότρατας στη Μεσόγειο, ήρθε να αναδείξει ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι η άνιση μεταχείριση μεταξύ των Ελλήνων ψαράδων και των αλιέων άλλων κρατών όπως η Τουρκία και η Ιταλία.
Το πρώτο θέμα, αυτό της συσχέτισης της εν πλω υδρόλυσης των χημικών της Συρίας με τους περιορισμούς στο ψάρεμα, που αναπαράχθηκε από δεκάδες ιστοσελίδες -και φανέρωσε πως στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της νοοτροπίας του «τι πουλάει» όχι σπάνια μεταδίδονται λάθος πληροφορίες που γίνονται πιστευτές από το κοινό- ξεκαθαρίστηκε με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απαγόρευση αφορά «την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο».
Εδώ, ωστόσο, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η χθεσινή επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, καθώς με τεκμηριωμένο τρόπο κάνει λόγο για «άνιση μεταχείριση» σε σχέση με αλιείς άλλων χωρών.
Ο κ. Βουλγαράκης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι πλοιοκτήτες μηχανοτρατών της Περιφέρειάς μας διαμαρτύρονται για αλιεία τουρκικών και ιταλικών σκαφών στα Διεθνή Υδατα κατά τη θερινή περίοδο. Ετσι κάθε προσπάθεια περιορισμού στη δική μας Περιφέρεια προσκρούει στην άνιση μεταχείριση και σε διακρίσεις σε σχέση και με αλιείς άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται ανεμπόδιστα. Εφόσον τα μέτρα περιορισμού της αλιείας δεν υπάγονται σε Διεθνείς Συμφωνίες και σχέδια διαχείρισης και δεδομένου ότι δεν έχουμε υπ’ όψιν μας σύσταση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) την οποία να έχουν υιοθετήσει και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέλη θεωρούμε ότι εισάγονται διακρίσεις κατά των Ελληνικών σκαφών. Άποψή μας είναι ότι η ύπαρξη διακρατικών συμφωνιών ή μέτρων της Επιτροπής για κοινή εφαρμογή των ευρωπαϊκών αλιευτικών νόμων, θα οδηγούσε στην ορθότερη διαχείριση των αλιευτικών πόρων των θαλασσών μας».
Τι απαντά, λοιπόν, το αρμόδιο υπουργείο; Γιατί, καταπώς φαίνεται η απαγόρευση αυτή, με σκοπό να προστατευτούν τα αποθέματα ψαριών και ο γόνος, είναι δώρον άδωρον και σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων και μόνον εφ' όσον οι συνάδελφοί τους άλλων κρατών δεν υπάγονται σε κανέναν περιορισμό. Δεν μπορεί οι Ελληνες ψαράδες να συνεχίσουν να πληρώνουν τα... σπασμένα ενός τέτοιου παράδοξου που δεν προστατεύει τα ψάρια και ζημιώνει τους Ελληνες ψαράδες».
(30/5/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου