Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η διαφθορά που δεν πεθαίνει

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αν κάτι ελπίζει ο έρμος ο πολίτης, του οποίου η τσέπη έχει αδειάσει από τους φόρους, τα μνημόνια και το κόστος ζωής, είναι, τουλάχιστον, να μπει ένα τέλος στη διαφθορά. Και να δει κρατικούς αξιωματούχους, που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, να τιμωρούνται παραδειγματικά. Μέχρι τώρα, φαινόταν ότι σε αυτόν τον τομέα κάτι πάει να γίνει. Μόνο που τα φαινόμενα συνήθως απατούν…
Ετσι και τώρα, στην “Καθημερινή” δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου ένα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο «απαλλαγή από ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και ευρεία “νομιμοποίηση” παράνομων πληρωμών από κρατικούς φορείς και Δήμους προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν ήδη, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα.
Οι “χαριστικού τύπου” διατάξεις που παραγράφουν ποινικές ευθύνες για εμπλεκομένους σε σκάνδαλα -όπως για παράδειγμα τα εξοπλιστικά- και άλλες που προβλέπουν νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών εκατ. ευρώ, ψηφίστηκαν, οι περισσότερες, πρόσφατα στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου.
Οι εν ισχύ διατάξεις, αφού έχουν πλέον καταστεί νόμοι του κράτους, επιφέρουν τις πρώτες συνέπειες καθώς δικογραφίες που έχουν ανοίξει για ποινικές ευθύνες “κλείνουν”, ενώ υπόδικοι για σκάνδαλα ζητούν αποφυλάκιση!».
Τι να πει κανείς; Πώς να μην απογοητευτεί ακόμα περισσότερο με αυτή την κατάσταση; Ως γνωστόν, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα πεθάνει ούτε η διαφθορά. Που πίνει, φυσικά, στην υγεία των θυμάτων των χαρατσιών και της φορολογίας σε ένα… διαλυμένο κράτος. Και χωρίς καμία ουσιαστική ανταπόδοση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και Ασφάλιση.
(Χανιώτικα νέα - 12/5/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diafthora-pou-den-petheni/
Το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" εδώ: http://www.kathimerini.gr/765459/article/epikairothta/ellada/me-xaristikes-diata3eis-svhnoyn-poinikes-ey8ynes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου