Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ξεζούμισμα...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το οικονομικό ξεζούμισμα των ελληνικών νοικοκυριών δεν έχει τέλος. Αυτή τη φορά έγινε γνωστό, μέσα από την έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα, ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί έως το 2016 και θα συνδυαστεί με τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της Δ.Ε.Η.
Οι νέοι λογαριασμοί με το χαράτσι θα έρθουν οσονούπω, όπως και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας.
Ωστόσο, το ζωνάρι δεν... σφίγγει άλλο.
Και αυτό πρέπει, κάποτε, να το καταλάβουν οι δανειστές της χώρας αλλά και οι εγχώριοι κυβερνώντες καθώς:
•Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν. Και να θέλουν δεν μπορούν...
•Η απόγνωση στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα των Ελλήνων, δεν θέλει πολύ στο να μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη.
•Η καθίζηση των μισθών και η εκτίναξη της ανεργίας σε υψηλότατα ποσοστά, όχι μόνο δεν οδηγεί στην πολυπόθητη ανάπτυξη αλλά δημιουργεί νέα γενιά μεταναστών από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι κινήσεις αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών, ανοίγουν δρόμους αισιοδοξίας, αλλά δεν αρκούν. Για να αρχίσουν ξανά τα χαμόγελα και να γίνει βάσιμη η αισιοδοξία των πολιτών, απαιτούνται όχι μόνο λόγια μα και πράξεις, αυτή τη φορά υπέρ της κοινωνίας που έχει ξεπεράσει τα όριά της...
(Χανιώτικα νέα - 31/7/2013)

Σάλος για τα μοντέρνα φωτιστικά στην παλιά πόλη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σάλο προκάλεσε το ζήτημα με τα νέα φωτιστικά σώματα της Παλιάς Πόλης, που αναδείχθηκε με ρεπορτάζ και σχόλιο των "Χ.Ν.".
Μετά τις αντιδράσεις κατοίκων στην αντικατάσταση των παραδοσιακών φωτιστικών με μοντέρνα, σήμερα στις 9 το πρωί, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Μαν. Σκουλάκης, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο δημαρχείο Χανίων
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν το Γραφείο Παλιάς Πόλης, το Γραφείο Οχυρώσεων, η Αρχαιολογία κ.α.
Στο μεταξύ, οι "Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων" ανακοίνωσαν ότι ο ευρωβουλευτής τους, Νίκος Χρυσόγελος, θα θέσει το θέμα στη Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «αναρωτιούνται οι κάτοικοι για ποιο λόγο να αντικατασταθούν αυτά τα φωτιστικά, με την ξεχωριστή ομορφιά, που τόσο πολύ εναρμονίζονται με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης, που  είναι σφυρήλατα, χειροποίητα, διάτρητα και όμορφα σχεδιασμένα με τον κρητικό αίγαγρο, έργο των εργατών του Δήμου, που κατασκευάστηκαν στην πύλη Σαμπιονάρα, με αυτά τα αντιαισθητικά και καθόλου ταιριαστά με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης φωτιστικά; Μήπως ο Δήμος αλλά και η Αρχαιολογική Υπηρεσία που έχει την ευθύνη προστασίας της παλιάς πόλης και μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε άλλες περιπτώσεις, οφείλουν μια εξήγηση στους Χανιώτες γι' αυτή την αλλαγή».
Ο ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Για το ίδιο θέμα χθες το βράδυ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης: "Δήμος Ενεργών Πολιτών", Τάσος Βάμβουκας, δήλωσε ότι «η τοποθέτηση  αιωρούμενων φωτιστικών  σωμάτων στην παλιά πόλη των Χανίων σε αντικατάσταση παλαιών παραδοσιακών,  έχει συναντήσει  δικαιολογημένα κατά την γνώμη μας,  την αντίδραση πολλών δημοτών και έχει προκαλέσει αρνητική  δημοσιότητα» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή και οι  αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα: γιατί και πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα φουτουριστικά φωτιστικά και αν ο λόγος αντικατάστασής τους  είναι η φθορά; Γιατί δεν επιλέχτηκε η λύση της αντικατάστασής τους με όμοια από ντόπιους τεχνίτες;  Ενώ, αν  ο λόγος είναι ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού, γιατί δεν επιλέχτηκαν φωτιστικά τα οποία να έχουν αναφορά σε φόρμες ταιριαστές με την παράδοση της πόλης;».
Ο ίδιος πρότεινε «να αποσυρθούν άμεσα τα ήδη τοποθετημένα φωτιστικά και να γίνει μία συζήτηση όπου θα ληφθούν υπ' όψιν και οι απόψεις του συλλόγου αρχιτεκτόνων της αρχιτεκτονικής σχολής και θα αφορά γενικότερα τον σχεδιασμό του φωτισμού στην πόλη. Θα πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις για τις  προτεραιότητες και για τον τρόπο που διαχειρίζονται τους ευρωπαϊκούς  πόρους».
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Α.Σ.
Πάντως, η τοποθέτηση των νέων φωτιστικών έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) από τον Απρίλιο του 2011, όπως μας είπε χθες ο τότε προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν προϊστάμενος του Γραφείου της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης
Ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε συγκεκριμένα, ότι «από τη μεριά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είχε εγκριθεί η μελέτη, μάλλον εκ παραδρομής, εκτίμησε ότι για τον Δήμο Χανίων υπερίσχυσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι τα μορφολογικά καθώς τα καινούργια φωτιστικά θα έχουν καλύτερο φωτισμό. Ωστόσο συμφώνησε ότι τα νέα φωτιστικά δεν ταιριάζουν στην παλιά πόλη και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί καλύτερη λύση.
(Χανιώτικα νέα - 31/7/2013)

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τα νέα φωτιστικά στην παλιά πόλη

Θραύση έκανε χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το χθεσινό σχόλιο των "Χανιώτικων νέων" για τα νέα φωτιστικά στην παλιά πόλη. Οι αναγνώστες δεν έμειναν αδιάφοροι, αλλά πολλοί πήραν θέση με δικά τους σχόλια στο Facebook. Λίγο - πολύ όλοι συμφώνησαν πως τα νέα φωτιστικά δεν ταιριάζουν με την αισθητική της παλιάς πόλης. Ξεχωρίσαμε, εν τούτοις, το σχόλιο που ανήρτησε ο πρώην προϊστάμενος της Αρχαιολογίας (28ης Ε.Β.Α.) Μιχάλης Ανδριανάκης καθώς περιέχει όχι μόνο κριτική και μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Εγραψε, λοιπόν, ο κ. Ανδριανάκης:
«Οταν έβαζαν τα υπάρχοντα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε αντιρρήσεις. Είχαμε προτείνει αντί γι' αυτά, τα απλά φανάρια, που φαίνονται σε φωτογραφίες του Gerola, δεδομένου ότι τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικά φωτιστικά, με 'πιάτο', αλλά μεγάλα φανάρια με τη λάμπα στο εσωτερικό. Από τον Δήμο δεν μας άκουσαν και τοποθέτησαν αυτά, τα οποία μάλιστα είχαν σχολιαστεί από αρκετούς αρνητικά, σαν επίσης άσχετα με την παλιά πόλη.
Τώρα εγώ δεν ξέρω τι έγινε, αλλά το φωτιστικό που βλέπω στη φωτογραφία, δεν ταιριάζει καθόλου με την παλιά πόλη. Ισως επιλέχτηκε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μόνο. Εμένα εξακολουθεί να μη μου αρέσει και το υπάρχον, που είναι κάτι 'τουριστικό'. Αν θέλουν να τα αλλάξουν, νομίζω πως είναι μια ευκαιρία να μελετήσουν τον τύπο του επιτοίχιου, μεγάλου φαναριού, που φαίνεται σε αρκετές φωτογραφίες. Νομίζω πως θα είναι μια σοβαρή παρέμβαση στην εικόνα της παλιάς πόλης και αυτό ισχύει και για τα φερόμενα σε στύλους, που είναι στον τύπο του "φαναριού", αλλά θέλουν μια καλύτερη σχεδίαση και αναλογίες».

Για την αντιγραφή
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/7/2013)

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα διαχρονικά τρώει τα παιδιά της

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Τριάντα εννέα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (24 Ιουλίου) η Ελλάδα για πρώτη φορά κλυδωνίζεται σε μια... ασταθή ισορροπία μέσα στην Ευρωζώνη και η κοινωνία της βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις της.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό των νέων Ελλήνων επιστημόνων που μεταναστεύουν αυξάνει συνεχώς, καθώς εδώ όχι μόνο δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά ακόμη και αν βρουν οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί που προτιμούν τη φυγή στο εξωτερικό.
Τα όσα ακούστηκαν από το βήμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών, που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, είναι άξια προβληματισμού:
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας σε συνεδρία με θέμα τη μετανάστευση της εκπαίδευσης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, 10% του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας, δηλαδή 139.000 άτομα, δουλεύουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 75% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος και 50% διδακτορικού. Το 61% από τους συγκεκριμένους επιστήμονες δεν αναζήτησαν καν δουλειά στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα. Ο ίδιος είπε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012 είναι περίπου ο ίδιος ή και μεγαλύτερος με τους αντίστοιχους αριθμούς μεταναστών από χώρες κατά πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακά από τη Ελλάδα, όπως η Ισπανία (29.000) και η Ιταλία (42.000).
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός πως «η κρίση μπορεί να ιδωθεί ως ευκαιρία» δεν επιβεβαιώνεται, καθώς τα εμπόδια για τους νέους επιστήμονες, ώστε αυτοί να μπορέσουν να εργαστούν και να ζήσουν εδώ, αντί να μειώνονται, αυξάνουν. Τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να αφήσουν αδιάφορο κανέναν.
Από παλιά λεγόταν ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Τώρα, κατά πώς φαίνεται, συνεχίζει να τα «τρώει» με τις ευλογίες της τρόικας. Ωστόσο, μια χώρα που δεν στηρίζει το πιο ζωντανό κομμάτι της, υπονομεύει το ίδιο της το μέλλον.
Τριάντα εννέα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας πρέπει και η ίδια η Δημοκρατία να αποδείξει ότι εντός της δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια άλλη πολιτική, που θα επιτρέπει στους πολίτες να ζουν αξιοπρεπώς και θα δίνει στους νέους κίνητρα για να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους. Και όχι με απαγορεύσεις συναθροίσεων και κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών και καναλιών.
Γιατί αυτή η «συνταγή», που άλλωστε έχει προκύψει ετσιθελικά και όχι με διάλογο με την κοινωνία -που, κάποτε, πρέπει επιτέλους να συμμετάσχει στις αποφάσεις για θέματα που την αφορούν- υπονομεύει την ίδια τη χώρα και τη Δημοκρατία που πρέπει να βγει πιο δυνατή από την κρίση.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τις εκπομπές τους και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από κινήματα, πολίτες, ακόμη και φορείς (συσσίτια, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν φροντιστήρια, δίκτυα ανταλλαγών) δείχνουν το δρόμο.
(Ελευθεροτυπία - 29/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=377367

Ψηφιακή τηλεόραση στα Χανιά: Προβλήματα, εξελίξεις, συχνότητες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το σύνολο πλέον των καναλιών εθνικής ή τοπικής εμβέλειας αναμεταδίδεται ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής της Μαλάξας Χανίων καθώς σε αυτά προστέθηκε προ ημερών και το χανιώτικο "Κρήτη 1" στον δίαυλο 57, που ήταν το μοναδικό το οποίο συνέχιζε την αναλογική αναμετάδοσή του.
Ωστόσο, πέραν από τις περιοχές που όντως έχουν λήψη με πεντακάθαρη εικόνα, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν σημεία τα οποία δεν καλύπτονται ούτε ψηφιακά ούτε αναλογικά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι ξαφνικά να μην μπορούν να δουν ούτε ένα κανάλι.
Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στην Αση - Γωνιά καθώς ο τοπικός υποσταθμός αναμετέδιδε στο χωριό με αναλογικό τρόπο, μέσω Μαλάξας, τα κανάλια που διέκοψαν το αναλογικό σήμα. Ετσι, επείγει η ψηφιοποίηση του υποσταθμού.
Επίσης, σε κάποιες άλλες περιοχές, όπως στα Περιβόλια, υπάρχουν αναφορές τηλεθεατών για μη καθαρή λήψη όλων των καναλιών.
Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιοχών που καλύπτει η Μαλάξα είναι εξαιρετική η ποιότητα λήψης.
Σε άλλες περιοχές του Νομού (Ιναχώριο, Παλαιόχωρα κ.α.) συνεχίζεται η αναλογική λήψη από τοπικά Κέντρα Εκπομπής.
ΚΕΝΕΣ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
Οι μόνες ψηφιακές συχνότητες που παραμένουν κενές είναι αυτές στις οποίες προβλεπόταν να εκπέμψουν τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ που, ως γνωστόν, έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, ενώ η λεγόμενη Δ.Τ. εκπέμπει από τη Μαλάξα στον δίαυλο 39 μαζί με το Γαλλικό TV-5 και τα δύο συνδρομητικά της NOVA.
ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Ετσι, ο χάρτης των ψηφιακών συχνοτήτων από Μαλάξα διαμορφώνεται ως εξής:
-Δίαυλος 21 (εκτός λειτουργίας): Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται για εκπομπή δημόσιων καναλιών.
-Δίαυλος 24 (εκτός λειτουργίας): Προβλέπεται για εκπομπή δημόσιων καναλιών.
-Δίαυλος 37: Εκπέμπει τοπικό κανάλι με εκπομπές για την παράδοση.
-Δίαυλος 38 (Περιφερειακά): Κύδων Tv, Κρήτη tv, Creta, My, 4U.
-Δίαυλος 39: ΔΤ, TV-5 Monde + δύο συνδρομητικά της Nova επίγεια.
-Δίαυλος 49 (Digea): Alpha, ANT1, Μακεδονία TV.
-Δίαυλος 56 (Digea): Mega, ΣΚΑΪ, Star, 902.
-Δίαυλος 57 (Περιφερειακά + Art): Νέα Τηλεόραση, ART, Κρήτη 1.
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Να σημειωθεί ότι θύμα του κλεισίματος της ΕΡΤ και της ψηφιακής μετάβασης έχει πέσει στα Χανιά το κανάλι της Βουλής καθώς έκλεισε ο αναλογικός του αναμεταδότης στη Μαλάξα, αλλά δεν έχει ανοίξει ο δίαυλος 24 που προβλέπεται για δημόσια προγράμματα. Ετσι προς το παρόν οι τηλεθεατές δεν μπορούν να δουν στα Χανιά το κανάλι αυτό.
Η "ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ" ΕΡΤ ΣΤΗ ΣΚΛΟΚΑ
Επίσης, να σημειώσουμε ότι συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ-3 μέσα από τις εκπομπές των εργαζομένων που διατηρούν ανοιχτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και μπορεί τα κανάλια αυτά να εκπέμπουν μόνο από δορυφόρο ή στο Διαδίκτυο, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει και στα Χανιά, μέσα από τους πομπούς της Σκλόκας που συνεχίζει να εκπέμπει αναλογικά.
Ετσι, μέχρι και σήμερα όποιος τηλεθεατής που κατοικεί σε περιοχή η οποία έχει οπτική επαφή με Σκλόκα (Ακρωτήρι, Σούδα, τμήμα της πόλης των Χανίων, οι περιοχές του Β.Ο.Α.Κ. κ.α.) στρέψει προς τα εκεί την κεραία της τηλεόρασής του, εφόσον συντονιστεί στην αναλογική μπάντα, στον δίαυλο 27 μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της ΝΕΤ και στον δίαυλο 47 το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΤ-3. Μάλιστα, ο αναμεταδότης της ΕΤ-3 στη Σκλόκα εκπέμπει με πιο μεγάλη ισχύ και η λήψη του καναλιού είναι εφικτή σε πιο μεγάλες αποστάσεις.
(Χανιώτικα νέα - 29/7/2013)

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη με τον καθηγητή Δημήτρη Αγγελάκη: "Συνδέσαμε διαφορετικές περιοχές της επιστήμης"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Με ασύλληπτες ταχύτητες θα «τρέχουν» οι υπολογιστές στο μέλλον, οι λεγόμενοι «κβαντικοί υπολογιστές», για τη δημιουργία των οποίων εργάζεται ένας Ελληνας επιστήμονας με την ομάδα του.
Πρόκειται για τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και βασικό ερευνητή στο Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης Δημήτρη Αγγελάκη, ο οποίος μας εξηγεί ότι με τους κβαντικούς υπολογιστές θα μπορούμε να επεξεργαστούμε και να αποθηκεύσουμε περισσότερους αριθμούς από το συνολικό αριθμό ατόμων σε ολόκληρο το Σύμπαν! Οι εργασίες του για κβαντικούς υπολογιστές με φωτόνια έχουν τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης και έχουν φέρει νέα δεδομένα στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών.

* Οι εργασίες σας για τα φωτόνια τι καινούργιο έχουν φέρει στον τομέα αυτό;
 
- Καταφέραμε να συνδέσουμε μέχρι τώρα διαφορετικές περιοχές της επιστήμης, τη φυσική των Laser με τη φυσική συμπυκνωμένης ύλης, τη νανοτεχνολογία και τους κβαντικούς υπολογιστές.

* Εκτοτε, έχει εξελιχθεί η εργασία σας, και σε ποια επίπεδα;
 
- Ανοιξε, θα λέγαμε, ένα καινούργιο πεδίο σχετικό με τη χρήση ισχυρά αλληλεπιδρώντων φωτονίων ως μέσου κατανόησης και περιγραφής της ύλης στο μικρόκοσμο. Πολλές σημαντικές ερευνητικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο ξεκίνησαν ερευνητικά προγράμματα εμπνευσμένες από τη δουλειά μας, σε θεωρητικό αλλά και πειραματικό επίπεδο, σε όλο το ερευνητικό φάσμα, από βασική έρευνα μέχρι εφαρμογές στη νανοτεχνολογία. Εμείς, συγκεκριμένα, είμαστε στη φάση πειραματικής υλοποίησης των προβλέψεών μας, σε συνεργασία με πειραματικές και θεωρητικές ομάδες στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε από τη διεθνή βιβλιογραφία και τις αναφορές που μας κάνουν, αλλά και από τις συμμετοχές μας σε διεθνή συνέδρια, ότι τουλάχιστον 20 ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία προσπαθούν να παραγάγουν έρευνα βασισμένες στη βασική μας πρόταση των φωτονικών κβαντικών προσομοιωτών.

* Πώς μπορείτε να συμβάλετε στη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών;
 
- Η εργασία μας, όπως και αυτές που ακολούθησαν από εμάς και άλλους τα τελευταία χρόνια, ανήκουν στον τομέα των κβαντικών προσομοιωτών. Αυτοί είναι κβαντικοί υπολογιστές «προγραμματισμένοι» να τρέχουν «κβαντικό software σε κβαντικό hardware». Αυτό τους επιτρέπει να λύνουν προβλήματα που μέχρι σήμερα αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε και σε βασικό επίπεδο κατανόησης, αλλά και σε υπολογιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα, το πώς λειτουργούν οι υπεραγωγοί και αν είναι δυνατή η ύπαρξή τους σε θερμοκρασία δωματίου ή ποιες είναι οι φυσικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του κβαντικού μαγνητισμού και των αντίστοιχων κβαντικών μονάδων μνήμης.
Απαντήσεις στα παραπάνω δύο, αλλά και σε άλλα παρόμοια ανοιχτά προβλήματα θα οδηγήσουν σε πλήθος εφαρμογών, όπως στην κατασκευή λειτουργικών κβαντικών νανο-κυκλωμάτων ως βασικών μονάδων επεξεργασίας πληροφορίας (κβαντικών τσιπ). Δυστυχώς, οι κλασικοί υπολογιστές, δηλαδή οι υπολογιστές που έχουμε τώρα και που λειτουργούν με τις αρχές της κλασικής φυσικής, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα μνήμης και επεξεργασίας όταν καλούνται να προσομοιώσουν, να περιγράψουν και τα πιο απλά κβαντικά συστήματα. Οι κβαντικοί προσομοιωτές, ως κβαντικά συστήματα οι ίδιοι, όπως πρώτος είχε παρατηρήσει ο Richard Feynman τη δεκαετία του '80, μπορούν να προσομοιώσουν τη συμπεριφορά ενός άλλου κβαντικού συστήματος (ενός φωτονικού ή ηλεκτρονικού νανοκυκλώματος, για παράδειγμα) αποτελεσματικά και με εκθετικά μικρότερο αριθμό υπολογιστικών βημάτων απ' ό,τι ένας κλασικός υπολογιστής.

* Τι ακριβώς είναι οι κβαντικοί υπολογιστές και σε τι ταχύτητες θα λειτουργούν;
 
- Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο κβαντικά bits (qubits). Λόγω της αρχής της κβαντικής υπέρθεσης, σε αυτά μπορούν να συνυπάρξουν και οι τέσσερις υπολογιστικές καταστάσεις (αριθμοί 00, 01, 10, 11) ταυτόχρονα. Σε έναν κλασικό υπολογιστή, μόνο μία κατάσταση επιτρέπεται τη φορά, είτε η 00, είτε η 01 κ.λπ. Με τρία qubits αποθηκεύουμε και επεξεργαζόμαστε ταυτόχρονα 2Α3=8 αριθμούς. Με 200 qubits, τα οποία είναι πολύ λιγότερα από τα μπιτ ενός απαρχαιωμένου υπολογιστή του '70, θα μπορούμε να επεξεργαστούμε και να αποθηκεύσουμε περισσότερους αριθμούς από το συνολικό αριθμό ατόμων σε ολόκληρο το Σύμπαν!
Εχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιώντας την αρχή του κβαντικού παραλληλισμού μπορούμε να φτιάξουμε κβαντικούς αλγόριθμους που μπορούν να ψάξουν σε μια βάση δεδομένων (το όνομα που αντιστοιχεί σε έναν αριθμό σε ένα τεράστιο τηλεφωνικό κατάλογο, για παράδειγμα) ή να σπάσουν τεράστιους κωδικούς κρυπτογραφίας, σε κλάσματα του χρόνου που κάνει ένας σύγχρονος κλασικός υπερυπολογιστής. Μιλάμε για λεπτά της ώρας στη μια περίπτωση και μήνες του χρόνου στην άλλη!

* Θα δούμε σύντομα κβαντικούς υπολογιστές στην αγορά;
 
- Πρέπει να πω εδώ ότι, παρόλο που έχουμε κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να κατασκευάσουμε κβαντικές μηχανές ευρείας χρήσεως, για προσωπική χρήση δηλαδή. Σε ερευνητικό επίπεδο και σε εφαρμογές μεγάλου μεγέθους που θα λύνουν προβλήματα στη νανοτεχνολογία, στην κρυπτογραφία, και ίσως στη βιολογία και στην ιατρική, είμαστε πιο κοντά.
Το πρόβλημα είναι κυρίως τεχνολογικό, καθώς η απομόνωση και ο χειρισμός της ύλης σε κβαντικό επίπεδο είναι κάτι που μαθαίνουμε να κάνουμε αποτελεσματικά μόνο τα τελευταία χρόνια. Να πω εδώ ότι το Νόμπελ στη Φυσική φέτος απονεμήθηκε σε δύο πρωτεργάτες σε αυτήν την κατεύθυνση, τον David Wineland από τις ΗΠΑ και τον Serge Haroche από τη Γαλλία, που πρώτοι, πριν από μερικά χρόνια, κατάφεραν να απομονώσουν και να πραγματοποιήσουν βασικούς κβαντικούς υπολογισμούς, ο πρώτος σε άτομα σε μορφή ιόντων και ο δεύτερος σε φωτόνια.
(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 28/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/07/2013&id=376791

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ερευνα για την ποιότητα ζωής στην Κρήτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οσο διατηρείται η ακρίβεια τόσο φαίνεται ότι μειώνεται η αίσθηση της ποιότητας ζωής στους κατοίκους της Κρήτης. Η πλειονότητα των κατοίκων των Χανίων και του Ηρακλείου, που απάντησαν σε δημοσκόπηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίπεδο της ποιότητας ζωής έχει επιδεινωθεί (39,9% στο Ηράκλειο, 23,9% στα Χανιά) ή έχει παραμείνει ίδιο (27% στο Ηράκλειο, 33,8% στα Χανιά). Αντίθετα, την άποψη ότι έχει βελτιωθεί εκφράζει το 5,1% των Ηρακλειωτών και το 3,5% των Χανιωτών. 
Ικανοποιημένοι από τις δυνατότητες διασκέδασης οι πολίτες των Χανίων, δυσαρεστημένοι με το κόστος ζωής, την έλλειψη πάρκινγκ κ.ά. Παράλληλα, δυσαρεστημένο από το κόστος ζωής εμφανίζεται το 52,7% των ερωτώμενων κατοίκων του Ηρακλείου και το 53,5% των κατοίκων των Χανίων. Μεγάλη δυσαρέσκεια από την έλλειψη πάρκινγκ στην πόλη του εμφανίζει το 63% των ερωτώμενων κατοίκων του Ηρακλείου και το 56,9% των κατοίκων των Χανίων.
Την ίδια ώρα από διασκέδαση πάμε καλά! Ικανοποιημένο από τις δυνατότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας δηλώνει το 30,3% των κατοίκων του Ηρακλείου και το 47,1% των κατοίκων των Χανίων.
Η παγκρήτια έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 3-7 Ιουνίου 2013 υπό την εποπτεία του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου Ι. Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κων/νου Ζοπουνίδη. Η οργάνωση της έρευνας, η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η επίβλεψη συλλογής των στοιχείων έγινε από τον Γιώργο Ματαλλιωτάκη και τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ευάγγ. Γρηγορούδη.
Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού. Περιελάμβανε 536 νοικοκυριά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης και 424 της πόλης των Χανίων. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Συμμετείχαν ηλικίες 18 ετών και άνω.
Οπως σημειώνουν οι ίδιοι, «η έρευνα εστιάζει στη μέτρηση ικανοποίησης των πολιτών, όσον αφορά τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου, όπως αυτός διαμορφώνεται στις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού.
»Η κοινή γνώμη, κατά το διάστημα διεξαγωγής της έρευνας, αντιμετώπιζε τη συνεχή προβολή και δημοσιοποίηση ανησυχητικών γεγονότων, σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την έλλειψη εθνικών πόρων για επενδύσεις λόγω οικονομικής κρίσης, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. Οι ερωτηθέντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές συνιστώσες της ζωής στις πόλεις τους, που προφανώς δεν τις αποκαλύπτουν διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες και παράμετροι».
Πού «διαφωνούν»
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι «σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι πολίτες και των δύο πόλεων δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής, αν και οι εκτιμώμενοι δείκτες ικανοποίησης για την πόλη των Χανίων είναι σχετικά υψηλότεροι από αυτούς της πόλης του Ηρακλείου.
»Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων αφορούν τα εξής:
»Οι πολίτες των Χανίων εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τους πολίτες του Ηρακλείου όσον αφορά την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητα), τις υποδομές (δρόμοι και πεζοδρόμια, πάρκινγκ, πολεοδομία και χωροταξικός σχεδιασμός, χώροι πρασίνου, πάρκα και πλατείες), τη ρύπανση (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορρύπανση, καθαριότητα), την κοινωνική ένταξη μεταναστών και τις υποδομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αντίθετα, οι πολίτες του Ηρακλείου εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες/υποδομές υγείας σε σχέση με τους πολίτες των Χανίων».
(Ελευθεροτυπία - 27/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/07/2013&id=377088

"Οριστική και αμετάκλητη η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα"

«Οριστική και αμετάκλητη είναι η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα».
Με τα λόγια αυτά ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" και μέλος της Οργανωτικής και  Συντονιστικής Επιτροπής των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών, έδωσε οριστικό τέλος σε περίεργα σενάρια που διακινούνται στο Διαδίκτυο περί... δημοψηφίσματος για την Ενωση.
Ο κ. Παπαδάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου με θέμα της ομιλίας του: "Το νόημα της επετείου των 100 ετών από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η σημασία των εκδηλώσεων για τους όπου γης Κρήτες".
Στο τέλος της ομιλίας του υπογράμμισε: «Τα τελευταία χρόνια διακινείται, σε επίπεδο ψιθύρου και φημολογίας, ένα σενάριο περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος το 2013, στο οποίο δήθεν οι Κρητικοί θα κληθούν να αποφανθούν για το αν επιθυμούν να παραμείνει το νησί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας ή όχι. Πρόκειται για αστειότητες που κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού. Πραγματικά δεν έχω ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους κάποιων κύκλων που κινούνται στο σκοτάδι ή, απλώς, για φαιδρότητες στο Διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι μυθεύματα και στερούνται κάθε σοβαρότητας. Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα έχει χαρακτήρα οριστικό και αμετάκλητο, δεν είναι ένωση με... ημερομηνία λήξεως. Σε καμία από τις διεθνείς συνθήκες με τις οποίες ρυθμίζεται οριστικά το κρητικό ζήτημα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ότι η ένωση υπόκειται σε οποιονδήποτε χρονικό περιορισμό ούτε σε ενδεχόμενο επανεξέτασης της ενσωμάτωσης της Κρήτης στον εθνικό κορμό σε 100, 200 ή... χίλια χρόνια. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει για τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό με τις προαναφερόμενες ή μεταγενέστερες συνθήκες.
Οι συνθήκες αυτές ήταν, σύμφωνα με τον Βενιζέλο, «η τελευταία λέξη επί του κρητικού ζητήματος» καθώς με αυτές εξέλιπε κάθε ίχνος τουρκικής επικυριαρχίας και η Κρήτη ενσωματώθηκε για πάντα στον εθνικό κορμό, μαζί με εκατομμύρια Μακεδόνες, Ηπειρώτες, Νησιώτες και αργότερα Θράκες. Αυτό όμως που δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ είναι ότι οι πρόγονοί μας και ο Βενιζέλος μας παρέδωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνισμού ένα τόσο ομοιογενές και ισχυρό κράτος. Σε εμάς και στις επόμενες γενιές εναπόκειται να το κρατήσουμε αλώβητο, ακέραιο και δυνατό».
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Σύμφωνα με  τον ομιλητή, η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί «ιστορικό παράδειγμα μεγάλης εθνικής σημασίας».
Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «η 100ή επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κορυφαίο γεγονός που εφέτος, έναν αιώνα μετά, ξυπνά μνήμες και παραπέμπει σε μια ηρωική εποχή, που τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές της σημάδεψαν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η επέτειος αυτή μας δίνει την ευκαιρία για αποτίμηση της σημασίας της, ταυτόχρονα όμως προσφέρεται για μελέτη, αλλά και ως ιστορικό παράδειγμα μεγάλης εθνικής σημασίας, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διέρχεται μια από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας της».
Ακόμα ο κ. Παπαδάκης τόνισε: «Εκατό χρόνια μετά η μεγάλη επέτειος της ένωσης γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα, αλλά και με αίσθηση της ξεχωριστής σημασίας της. Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις επικεντρώνουν στην ανάδειξη της ένδοξης κρητικής ιστορίας, στους αγώνες των προγόνων μας για την πολυπόθητη ένωση, στη λαϊκή παράδοσή μας, στα επιτεύγματα του αιώνα που προηγήθηκε στην τέχνη και την επιστήμη, στους μεγάλους Κρητικούς που διακρίθηκαν στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δράσης και δημιουργίας, στη μελλοντική προοπτική μας.
Εκτός από τις κορυφαίες εκδηλώσεις έναρξης και λήξης έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους εκδηλώσεις πανηγυρικές, αλλά και επιστημονικού χαρακτήρα στην Κρήτη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται 120 εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες, 40 εκπαιδευτικές δράσεις, 11 εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού, διαγωνισμοί, μουσικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό πρόγραμμα που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, στο οποίο πρωτοστατεί η Περιφέρεια Κρήτης με την επιστημονική στήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", αλλά και η Εκκλησία της Κρήτης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κορυφαίοι πνευματικοί και εκπαιδευτικοί Φορείς, οι όπου γης Κρήτες και η νεολαία της Μεγαλονήσου. Πιστεύουμε ότι τελικά διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να ικανοποιηθεί ο κοινός στόχος όλων μας για έναν εορτασμό της εκατονταετίας, αντάξιο του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος της ενσωμάτωσης της Κρήτης στον εθνικό κορμό».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/126055-20.html

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ποια κίνητρα;

Η επιβεβαίωση ήρθε χθες από εκπροσώπους της Ανώτατης Εκπαίδευσης: ολοένα και περισσότεροι Ελληνες επιστήμονες μεταναστεύουν για να εργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς στο εξωτερικό.
Το ανέφερε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασ. Διγαλάκης σε συνεδρία με θέμα τη μετανάστευση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών που συνεχίζεται στα Χανιά.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη σελίδα 8, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι αύξηση έως και 70% καταγράφεται τα τελευταία 5 χρόνια στους Ελληνες επιστήμονες που καταφεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου τόνισε ότι ο ισχυρισμός ότι «η κρίση μπορεί να ιδωθεί ως ευκαιρία» δεν επιβεβαιώνονται καθώς τα εμπόδια για τους νέους επιστήμονες, ώστε αυτοί να μπορέσουν να εργαστούν και να ζήσουν εδώ, αντί να μειώνονται, αυξάνονται.
Από παλιά λεγόταν ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Τώρα, κατά πώς φαίνεται, συνεχίζει να τα «τρώει» με τις ευλογίες της τρόικας. Και έτσι αναρωτιέται κανείς: τι θα μείνει μελλοντικά σε αυτή τη χώρα; Ποιος νέος επιστήμονας θα παραμείνει, αν οι μισθοί διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα;
Ομως, αν μια χώρα δεν φροντίσει τα 'παιδιά της', δηλαδή το μέλλον, καταδικάζεται να ζήσει τραγικές στιγμές. Οσο κι αν θέλουν να το αγνοούν οι κυβερνώντες, αυτή είναι η αλήθεια.
Και το "στοίχημα" για το αύριο είναι να μείνουν στη χώρα οι νέοι επιστήμονες που επιθυμούν να προσφέρουν. Τα κίνητρα, εν τούτοις, παραμένουν ως ζητούμενο...
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125981-20.html
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125971-20.html

"Ταρίφα" για "τηλεοπτικά δικαιώματα" από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας σε ξενοδοχεία!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, αυτά που πλέον μεταδίδονται ψηφιακά μέσω της Digea, έχουν συστήσει εταιρεία με την επωνυμία 'Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.', μέσω της οποίας ζητούν από τα ξενοδοχεία 'ταρίφα' για να επιτρέψουν τη μετάδοση του προγράμματός τους! Διαφορετικά απειλούν με δικαστικές περιπέτειες τους ξενοδόχους, επικαλούμενα τα 'τηλεοπτικά δικαιώματα'!
Ετσι, πολλοί ξενοδόχοι αφαιρούν τα κανάλια αυτά από τους τηλεοπτικούς δέκτες και διατηρούν μόνον τα τοπικά και φυσικά τα ξένα δορυφορικά που εκπέμπουν ελεύθερα με προγράμματα και εκπομπές για όλα τα γούστα!
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, Μαν. Γιαννούλης, μας είπε ότι «όλα τα ιδιωτικά κανάλια ζητάνε τηλεοπτικά δικαιώματα, το οποίο σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία που έχουν άπειρα έξοδα, έχουν έναν επιπλέον βραχνά. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, που είναι το θεσμικό μας όργανο, από την επαφή με τα κανάλια, δεν κατάφερε κάποιο αποτέλεσμα, οπότε η οδηγία είναι ότι, αν σε κάποια ξενοδοχεία δεν χρειάζονται τα ελληνικά κανάλια, να μην τα εκπέμπουν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκτός από τα τηλεοπτικά δίκτυα πολλοί άλλοι ζητούν συγγενικά δικαιώματα, όπως οι ηθοποιοί σε μια ελληνική ταινία, οι μουσικοί της ταινίας, οι σκηνοθέτες κ.ά. Αυτό όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί δεν μπορεί κανείς να αντέξει τέτοια έξοδα και όσον αφορά τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας, τα ξενοδοχεία τα οποία θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να εκπέμπουν μέσα στους χώρους τους το καλύτερο είναι να προσπαθούν να αποφύγουν την εκπομπή αυτών των καναλιών προκειμένου να αποφύγουν και την πληρωμή. Δεν θα μπορεί ο πελάτης να δει ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας».
Ακόμα ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι ο ίδιος έχει υπόψη του «πολλά ξενοδοχεία τα οποία δεν γύρισαν στο ψηφιακό σήμα και κατά συνέπεια δεν εκπέμπουν κανένα ελληνικό δίκτυο».
Ως προς την τιμή της 'ταρίφας' είναι ανάλογα με το δωμάτιο, την κατηγορία του ξενοδοχείου και άλλους παράγοντες.
ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει έντονα αντιδράσει και έχει προτρέψει τα μέλη του να μη διατηρούν συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Αντ1, Mega, Alpha, Star και Σκαϊ στα δωμάτια διότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με απαιτήσεις των καναλιών για είσπραξη τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Μάλιστα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο απέστειλε εξώδικα προς την εταιρεία και η διοίκησή του συναντήθηκε με την εταιρεία των καναλιών, αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι το χάσμα είναι 'αγεφύρωτο' σε σχέση με τις αμοιβές που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο απέστειλε στα μέλη του ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο, αφού επισημαίνει ότι «η τηλεόραση αποτελεί απλώς μια συσκευή εντός του δωματίου που δεν προσθέτει καμία αξία στη διαμονή των πελατών μας» και ότι «οι ελληνικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων είναι νομικά ανύπαρκτες κατ? εμάς, άλλως και σε κάθε περίπτωση παντελώς αδιάφορες για την αλλοδαπή τουριστική πελατεία που αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας». Στη συνέχεια σημειώνει ότι «οι νομικοί μας σύμβουλοι προτείνουν σε όσα μέλη μας το επιθυμούν και προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, να μη διατηρούν τις συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπροσωπεί η εταιρεία, δηλαδή Αντ1, MEGA, ALPHA, STAR και Σκαϊ, γνωρίζοντας αυτό γραπτώς στην ως άνω εταιρεία, όπως άλλωστε πράττουν ήδη αρκετά ξενοδοχεία που έχουν προβεί εδώ και καιρό σε αποσύνδεση των παραπάνω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους.
Λυπόμαστε πολύ που είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε σε αυτού του είδους τις επιλογές που υπαγορεύονται όμως από το αίσθημα δικαίου και την ανάγκη βιωσιμότητας των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως πρώτιστο καθήκον μας τόσο απέναντι στα μέλη μας όσο και απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125969-tarifa-se-ksenodoxous/

Μελέτη από τη Στοκχόλμη για τρένο στην Κρήτη

Ενα αίτημα από το παρελθόν που αποτέλεσε και "πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ" των "Χανιώτικων νέων" το 2011, αυτό της δημιουργίας σιδηροδρόμου στην Κρήτη, επανήλθε χθες στην επικαιρότητα μέσα από δημοσίευμα ενημερωτικού ιστότοπου.
Αλλά σε θεωρητικό επίπεδο καθώς λεφτά δεν... υπάρχουν.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα 'Το Βήμα'στην ηλεκτρονική της έκδοση (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=523659), ανήρτησε χθες ρεπορτάζ με τίτλο:
«Τρένο και στην Κρήτη; Σχέδιο, που κρίνεται βιώσιμο, προβλέπει τη σύνδεση Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου με 17 σταθμούς».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Υπό προϋποθέσεις, βιώσιμη είναι η ανάπτυξη σιδηροδρόμων στην Κρήτη με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με έρευνα του κ. Δημητρίου-Αναργύρου Πρωτονοταρίου από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Δομημένου Περιβάλλοντος του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.Η πρόταση δεν είναι νέα καθώς ο πρώτος λόγος για δημιουργία σιδηροδρόμων στην Κρήτη ακούστηκε το 1893.
Οπως σημειώνεται, η διαδρομή της προτεινόμενης μονής γραμμής θα σχεδιαστεί υπό συγκεκριμένους περιορισμούς λόγω των χωρικών, κοινωνικών, τεχνικών και περιβαλλοντικών δυσκολιών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο τύπος των υλικών θα πρέπει να συνάδει με τα πρότυπα της ΕΡΓΟΣΕ και η μήκους 145 χλμ. μονή γραμμή θα πρέπει να είναι ηλεκτροκινούμενη, σηματοδοτούμενη και κανονικού εύρους. Η μελέτη προκρίνει ότι η ζήτηση για επιβατικές μεταφορές θα είναι υψηλότερη από ό,τι για εμπορευματικές στο νησί, καθώς και ότι τα τρένα θα πρέπει να ανταγωνίζονται σε ταχύτητα τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν τον νέο Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.).
Υπολογίζεται ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της γραμμής θα υπάρχουν 650.000 επιβάτες, αλλά και εμπορευματική κίνηση που θα ανέρχεται στο 7% της συνολικής. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθούν 17 σταθμοί σε Χανιά, Σούδα, Καλύβες, Βρύσες, Γεωργιούπολη, Ατσιπόπουλο, Ρέθυμνο, Σκαλέτα, Πέραμα, Γεροποτάμου, Δοξαρό, Αλόιδες, Δαμάστας, Γάζι, Κνωσό, Ηράκλειο και στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης". Η μέγιστη ταχύτητα των συρμών υπολογίζεται σε 200 χλμ./ώρα, τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε 90 λεπτά τον χειμώνα και 45 λεπτά το καλοκαίρι, ενώ η λειτουργία σιδηροδρόμων θα οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 2.340 τόνους.
Το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 75 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις, 3,1 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο γραμμής και 0,55 εκατ. ευρώ ανά σταθμό, περί τα 50 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την προμήθεια 10 συρμών, ενώ η συνολική φάση μελέτης και κατασκευής θα διαρκέσει 11 χρόνια. Η έρευνα εξετάζει τρία σενάρια: το πρώτο προβλέπει κατασκευή με ιδιωτικά κεφάλαια και 30ετή παραχώρηση, το δεύτερο τη μερική συγχρηματοδότηση της Ε.Ε και παραχώρηση για 30 έτη και το τρίτο ιδιωτικά κεφάλαια με παραχώρηση για 50 χρόνια».
Η έρευνα συμπεραίνει ότι «τόσο το σενάριο που προβλέπει συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε όσο και το ενδεχόμενο 50ετούς παραχώρησης καθιστά το εγχείρημα των Κρητικών Σιδηροδρόμων ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ για κάθε επενδυτή». Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι «η κατασκευή σιδηροδρόμου στην Κρήτη θα αντιμετώπιζε αρκετά μη τεχνικά προβλήματα, όπως οι αρνητικές τοπικές αντιδράσεις και ο ανταγωνισμός των ΚΤΕΛ». Επίσης, άλλες δυσκολίες της κατασκευής θα είναι η γεωμορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη ποταμών και υπόγειων υδάτων μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου, αλλά και το κόστος και η διάρκεια τέλεσης των απαλλοτριώσεων. Βέβαια, οι παράγοντες που καθιστούν τη δημιουργία του έργου εφικτή είναι ότι το τρένο θα συνδέσει τις βασικές υποδομές του νησιού, θα καλύψει την απόσταση μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου ταχύτερα από τον Β.Ο.Α.Κ. και ότι μπορεί σημειακά η χάραξη της γραμμής να ακολουθήσει τον παλιό δρόμο Ρεθύμνου - Ηρακλείου μειώνοντας το κόστος κατασκευής».
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Να σημειώσουμε ότι το 2008 πολίτες της Κρήτης είχαν αναλάβει πρωτοβουλία υπέρ της δημιουργίας σιδηροδρόμου στο νησί και είχαν δημιουργήσει τον σχετικό ιστότοπο: http://cretanrail.wordpress.com
ΤΟ 2011 ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
Την 1η Απριλίου 2011 στα 'Χανιώτικα νέα' δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο: "Το τρένο ενώνει την Κρήτη".
Στο δημοσίευμα αναφέρεται:
«Ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Θ. Καρούντζος, ανακοίνωσαν χθες ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, το όνειρο του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και η ανάγκη όλων των Κρητικών και των επισκεπτών της Κρήτης να μπορούν να μετακινούνται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, από το ένα άκρο της έως το άλλο, να γίνει πραγματικότητα, με την κατασκευή σιδηροδρόμου για την αμαξοστοιχία με το όνομα 'TALOS"».
Εκατό χρόνια μετά την πρώτη ανακοίνωση του σχεδίου του Ελευθερίου Βενιζέλου για δημιουργία σιδηροδρόμου στην Κρήτη, το όραμά του είναι επίκαιρο όσο ποτέ και η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι θα γίνει πραγματικότητα. Η προκήρυξη του έργου θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο τρίμηνο με στόχο η αποπεράτωση να ολοκληρωθεί εντός του 2014.
Επιπλέον,  στο δημοσίευμα αναφερόταν, «το τρένο με το χαμηλό εισιτήριο θα είναι η απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη άνοδο της τιμής της βενζίνης, που καθιστά απαγορευτική τη μετακίνηση με Ι.Χ. Η μελέτη που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών προτείνει την υλοποίηση μαγνητικού τρένου στην Κρήτη, το οποίο θα τέμνει οριζοντίως από ανατολή προς δύση όλη την Κρήτη και με τα Ferries θα είναι δυνατή η μετάβαση από την Κίσαμο στην Καλαμάτα και απευθείας από εκεί με το Ionianrail στην Τεργέστη Ιταλίας, μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Κροατίας».
Φυσικά τότε ήταν Πρωταπριλιά και πολλοί αναγνώστες είχαν αντιμετωπίσει με χιούμορ το δημοσίευμα αλλά και με ενδιαφέρον την... πρόταση αυτή.
Τώρα, μια τέτοια πρόταση, όσο γοητευτική κι αν ακούγεται, μάλλον απέχει μακράν από τυχόν υλοποίηση αφού ακόμα κι ο Βόρειος Οδικός Αξονας εξακολουθεί να έχει προβλήματα και απαιτούνται πιστώσεις για την ουσιαστική αναβάθμισή του.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2013)

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Στο "στόχαστρο" η ελεύθερη κατασκήνωση

Δεν έχουν τέλος οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε παραλίες με στόχο τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Σειρά πήρε προχθές το Ελαφονήσι Χανίων όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 ελεύθερων κατασκηνωτών, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες επιχειρήσεις στο Γαϊδουρονήσι και στην περιοχή του Πρέβελη. Δηλαδή, σε περιοχές που αποτελούν παραδοσιακά μέρη ελεύθερης κατασκήνωσης.
Ακατανόητη, όμως, η εμμονή της ΕΛ.ΑΣ. κατά των ελεύθερων κατασκηνωτών, οι περισσότεροι από τους οποίους αποτελούν θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και αντιδρούν όταν δουν ασυνείδητους.
Ακόμα και το δικαίωμα να κατασκηνώνεις ελεύθερα στη φύση αποτελεί αδίκημα στην Ελλάδα του 2013...
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2013)

Αναβάθμιση του αεροδρομίου Χανίων, αλλά το ιατρείο...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κλειστό παραμένει από τις 22 έως τις 30 Ιουλίου το ιατρείο του αεροδρομίου Χανίων μολονότι καθημερινά έρχονται και φεύγουν χιλιάδες επιβάτες! Ο λόγος; Ο γιατρός πήρε άδεια και δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Οσοι βρέθηκαν χθες το πρωί στον χώρο των αφίξεων ενημερώθηκαν από χειρόγραφο σημείωμα στην είσοδο του ιατρείου. «Το Π.Ι. Αερολιμένα Χανίων δεν θα λειτουργήσει από 22-7-13 έως και 30-7-13 λόγω άδειας», αναφέρεται στο σημείωμα. Αλλά και την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου το ιατρείο δεν είναι, όπως θα έπρεπε, συνεχώς ανοιχτό. Γιατί δεν υπάρχουν γιατροί να στελεχώσουν όλες τις βάρδιες. Διερωτάται, όμως, κανείς: Είναι δυνατόν η αναβάθμιση του διεθνούς αεροδρομίου Χανίων να μην περιλαμβάνει αναβάθμιση και της ιατρικής δομής που βρίσκεται εντός του; Αν κάποιος επιβάτης χρειαστεί βοήθεια και δεν υπάρχει εκείνη την ώρα γιατρός, τι θα γίνει; Δεν θα δυσφημηθεί ο τόπος και, κυρίως, δεν τίθεται κίνδυνος για την υγεία των ασθενών; Τι περιμένουν, επιτέλους, οι αρμόδιοι (Νοσοκομείο, 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, Υπουργείο Υγείας) για να στελεχώσουν το ιατρείο με προσωπικό ώστε να είναι πάντα ανοιχτό; Προπαντός τώρα το καλοκαίρι που η κίνηση δεν σταματά ποτέ!
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2013)

ΑΕΙ χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες

Υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς παραμένουν χωρίς πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες!
Ο λόγος; Δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές στους εκδοτικούς οίκους.
Το πρόβλημα επισημαίνει το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Πολυτεχνείου Κρήτης σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Απευθυνόμενο στον υπουργό Παιδείας, το Δ.Σ. του Συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. επισημαίνει χαρακτηριστικά: «η πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και την προαγωγή της έρευνας. Εν τούτοις, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. δεν έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, αφού δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές στους εκδοτικούς οίκους. Ως συνέπεια, η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των Ελληνικών Πανεπιστημίων υποβαθμίζεται σημαντικά, καθώς το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό αλλά και οι φοιτητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να μετέχουν στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Παράλληλα, υποσκάπτεται η συνέχιση της εκτέλεσης των διεθνών και εθνικών ερευνητικών έργων που έχουν αναλάβει τα Πανεπιστήμια, όπου απασχολούνται εκατοντάδες νέοι ερευνητές και από τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι παραγωγικοί τομείς της χώρας και το δημόσιο.
Ειδικότερα, διακρίσεις όπως αυτή του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αναδείχθηκε πρόσφατα στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας ως προς την απήχηση των δημοσιεύσεών του, με επίδοση που υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο, δεν θα μπορούν να έχουν συνέχεια υπ' αυτές τις συνθήκες».
Καταλήγοντας το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης, απευθύνει έκκληση στον υπουργό Παιδείας, να αναλάβει «άμεσα την σχετική πρωτοβουλία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να συνεχίσουμε το έργο στο οποίο έχουμε ταχθεί ως Δημόσιοι Λειτουργοί».
Την επιστολή υπογράφει το Διοικητικό Συμβούλιο των Μελών Δ.Ε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης: Πέτρος Γκίκας (Πρόεδρος), Αλέξιος Τζομπανάκης (Αντιπρόεδρος), Δάφνη Μανουσάκη (Γραμματέας), Ευτύχης Κουτρούλης (Ταμίας), Μιχάλης Φραγκομιχελάκης (Μέλος).
Γ. ΛΥΒ.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Νόμος και τάξη στην... ελεύθερη κατασκήνωση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η περιστολή δικαιωμάτων συνεχίζεται ακάθεκτη στην Ελλάδα του 2013. Αυτές τις μέρες στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών βρίσκονται οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, καθώς ακόμα και η ελεύθερη κατασκήνωση τελεί υπό καταστολή!
Οπως δημοσιεύθηκε χθες στην «Ε», η ΕΛ.ΑΣ. έκανε το περασμένο Σάββατο έφοδο στο Γαϊδουρονήσι και στις 9 Ιουλίου στην Πρέβελη. Οχι για να ελέγξει τυχόν ρύπανση, αλλά για να διώξει συλλήβδην τους ελεύθερους κατασκηνωτές, εις βάρος των οποίων σχημάτισε μάλιστα και δικογραφία.
Η νομοθεσία, που δεν επιτρέπει την ελεύθερη κατασκήνωση, έγινε με επιχείρημα την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως αυτό είναι το πρόσχημα;
Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές ή έστω οι συνειδητοποιημένοι ελεύθεροι κατασκηνωτές, που είναι και η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων, αποτελούν θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και αντιδρούν όταν δουν ασυνείδητους.
Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν ζωντάνια τα καλοκαιρινά βράδια σε παραλίες στα νησιά μας. Είναι χιλιάδες νέοι και νέες που κατασκηνώνουν με την παρέα τους, κάνουν μπάνια σε πεντακάθαρα νερά και τα βράδια γνωρίζονται μεταξύ τους και τραγουδάνε στις παρέες.
Ελεύθερα και απλά. Αλλά, αυτό δεν θέλουν να το καταλάβουν όσοι μέσα από τα γραφεία τους αποφασίζουν και επιβάλλουν αυτό που, πιθανώς, θα ήθελαν και οι ίδιοι να «δοκιμάσουν»...
Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, για πολλούς ανθρώπους η κατασκήνωση αποτελεί εναλλακτικό τρόπο δωρεάν διακοπών.
Και, σε τελική ανάλυση, η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί όχι μόνο επιλογή, αλλά και δικαίωμα.
Μάλιστα, το 2010 είχε γίνει και εκστρατεία υπέρ της ελεύθερης κατασκήνωσης μέσα από τον ιστότοπο http://freecampgr.blogspot.gr/.
Την ίδια χρονιά, όπως είχε δημοσιευθεί σε ρεπορτάζ της «Ε», η ομάδα «Ελεύθεροι κατασκηνωτές» εξηγούσε ότι «όλες οι παραλίες, οι θάλασσες, τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, οι ουρανοί αυτού του κόσμου ανήκουν σε όλους εμάς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε παντού την ελευθερία να απολαμβάνουμε τη ζωή χωρίς περιορισμούς και χωρίς απαγορεύσεις. Σκοπός του "Κινήματος για την ελεύθερη κατασκήνωση" είναι να διδάξουμε ο ένας τον άλλον την αγάπη, το σεβασμό και την προστασία της φύσης και να υπερασπιστούμε την απόλυτη ελευθερία τής διαβίωσης στην απέραντη αγκαλιά της γης και του ουρανού. Θα ταξιδέψουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους φίλους μας και τους εραστές μας παντού, θα ζήσουμε ελεύθεροι όπου εμείς επιλέξουμε, θα προστατέψουμε τα δάση και τις παραλίες με τα γυμνά κορμιά μας... Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να είμαστε ελεύθεροι».
Μόνο που και φέτος το σύνθημα «λευτεριά στις διακοπές» ξαναγίνεται επίκαιρο. Για όσους επιλέγουν αυτού του είδους τις διακοπές.
(Ελευθεροτυπία - 23/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=376168

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Καταδιώκει και ελεύθερους κατασκηνωτές η ΕΛ.ΑΣ.!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Επιμένει η αστυνομία να κυνηγάει όποιον κατασκηνώνει ελεύθερα σε παραλίες της Κρήτης. Στο στόχαστρό της είχαν βρεθεί στις 9 Ιουλίου οι ελεύθεροι κατασκηνωτές στην Πρέβελη και προχθές Σάββατο στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι).
Και οι δύο αυτές περιοχές αποτελούν παραδοσιακά μέρη ελεύθερης κατασκήνωσης. Ωστόσο, οι διωκτικές αρχές δεν πτοούνται και λένε πως θα συνεχίσουν τους ελέγχους για ελεύθερη κατασκήνωση.
Προχθές, στη νήσο Χρυσή την ηρεμία των κατασκηνωτών που απολάμβαναν το πρωινό και τη θάλασσα χάλασε η επίσκεψη των αστυνομικών, οι οποίοι σχημάτισαν δικογραφία εις βάρος 20 ατόμων για ελεύθερη κατασκήνωση ενώ συνέλαβαν και έξι άτομα για μικροποσότητες κάνναβης.
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων και εφαρμογής ειδικού σχεδίου, για την πρόληψη και καταστολή παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και την τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας, σε τουριστικές περιοχές, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στην προστατευόμενη τουριστική περιοχή νήσο Χρυσή.
»Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura και χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου και της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης.
»Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί, ηλικίας 23, 25, 26, 28 και 31 ετών και ένας 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πολωνίας, για κατοχή κάνναβης. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 31,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
»Επιπλέον, σε ακόμη είκοσι άτομα (κατασκηνωτές) σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις νομοθεσίας περί ίδρυσης και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης. Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι «οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και αποσκοπούν στην τήρηση της νομιμότητας και την εύρυθμη λειτουργία και ευταξία των τουριστικών κυρίως προορισμών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης».
ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΛΗ
Για την αστυνομική επιχείρηση που είχε προηγηθεί «στην προστατευόμενη τουριστική περιοχή "Λίμνη Πρέβελη", του Δήμου Αγίου Βασιλείου», η αστυνομία είχε ανακοινώσει, μεταξύ άλλων: «Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν 50χρονος ημεδαπός και 30χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης και παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
»Επιπλέον, προσήχθησαν ακόμη δέκα άτομα (κατασκηνωτές), σε επτά από τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις νομοθεσίας περί ίδρυσης και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης».
(Ελευθεροτυπία - 22/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/07/2013&id=376017

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

"Η αγάπη κινεί τα πάντα"

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα μέσα και από το Κοινοβούλιό της είναι, συχνά, θλιβερή. Υβρεις, εντάσεις, απειλές, είναι στην ημερήσια διάταξη ενός κόσμου που δεν υπάρχει μόνο στους δρόμους, αλλά και μέσα στη Βουλή. Οσο, όμως, κι αν αυτές οι καταστάσεις τυγχάνουν ιδιαίτερης δημοσιότητας, δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελούν κυρίαρχη εικόνα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Ο πολιτισμός, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες της κοινωνίας, έχει κυρίαρχη θέση σ' όλη τη χώρα αλλά και σ' αυτήν εδώ τη μικρή μας πόλη. Συνεχώς, γίνονται δρώμενα και εκδηλώσεις σε καταστήματα, αλλά και σε δημόσιους χώρους. Οπως προχθές το βράδυ στην Ανατολική Τάφρο. Εκεί με σύνθημα "Η αγάπη κινεί τα πάντα" η ομάδα στήριξης "ΣυνΑνθρωπος" και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας διοργάνωσαν συναυλία αγάπης με σκοπό την κτηριακή βελτίωση του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Σταύρος Λαμπρόπουλος, Μάνος Μαλαξιανάκης, Human Touch, Σιγανά Ποτάμια, Γιώργος Λιμάκης, η ζωγράφος Σοφία Βλαζάκη κ.ά.
Αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπήσαμε και αγαπάμε, η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της αγάπης, που σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει να δυναμώσει όσο ποτέ...
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125552-20.html

"Ανάσα" στα νοικοκυριά

Ενα ακόμα "κούρεμα" χρέους, αυτή τη φορά κατά 55,5%, αποφάσισε η Δικαιοσύνη υπέρ υπερχρεωμένου νοικοκυριού. Η είδηση έρχεται από την Ιεράπετρα. Το Ειρηνοδικείο με την υπ' αριθμ. 139/2013  απόφασή του ρυθμίζει το χρέος του νοικοκυριού και, όπως σημειώνει η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, στέλνει «ένα ηχηρό μήνυμα, σε πανελλαδικό επίπεδο ότι "μονόδρομος" πλέον για κάθε υπερχρεωμένο είναι η ένταξή του στον νόμο 3869/2010 τον γνωστό ως ν. Κατσέλη».
Είναι, πράγματι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, στέκεται κοντά στα νοικοκυριά που υποφέρουν. Κοντά στους πολίτες που είχαν πάρει πριν από χρόνια δάνειο με βάση τα δεδομένα εκείνης της εποχής και τώρα βρίσκονται σε τραγική θέση. Πράγματι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς που έχουν ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο. Για κάποιους άλλους νόμους καλύτερα ας μη μιλήσουμε...
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/7/2013)

Περί γερμανικών αποζημιώσεων

Επανέλαβε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ότι δεν βλέπει «κούρεμα χρέους για την Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, λίγο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές της, έκανε αναφορά και στο ελληνικό αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις και ήταν, ως αναμενόταν, αρνητική. «Δεν συμμεριζόμαστε αυτήν τη νομική ερμηνεία, το έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές σε αυτήν την αίθουσα, σε πολλές συνεντεύξεις», είπε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Από τότε δεν έχει τίποτα αλλάξει παρά τις νέες αξιώσεις». Ομως, το αίτημα για αποζημιώσεις είναι απολύτως λογικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει να πάψει να το διεκδικεί. Είτε αρέσει στη σημερινή Γερμανία είτε όχι.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/7/2013)

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Μέτρα θλίψης και οργής

Την ώρα που το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ η φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς συνεχίζεται, ήρθε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμείνει σε 'συνταγές' που όχι μόνο δεν βοηθάνε την ελληνική κοινωνία, η οποία αποτελεί κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά απειλούν ακόμη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ομιλία του κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Γερμανός υπουργός απέρριψε νέο κούρεμα του χρέους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων μέτρων το 2014, ανάλογα με την? πρόοδο του προγράμματος για την οικονομία.
Το ΑΠΕ μετέδωσε ότι ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ζήτησε επίσης βελτιώσεις και στην αγορά εργασίας, ενώ «ήταν απόλυτος ότι στην Ελλάδα, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και οι Ελληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, μόνος τρόπος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε».
Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι αυτή που ο κ. Σόιμπλε περιγράφει.
Η διαδικασία προσαρμογής οδηγεί στη φτώχεια και σε αδιέξοδο ολοένα και περισσότερους Ελληνες καθημερινά.
Η αγορά εργασίας δεν μπορεί να βελτιωθεί με την πολιτική που αυτή τη στιγμή επιβάλλουν οι δανειστές και ακολουθεί η Ελλάδα.
Τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται προκαλούν θλίψη και οργή στους πολίτες οι οποίοι δεν αντέχουν να πληρώνουν και παράλληλα να βλέπουν τη διάλυση του κράτους και της ζωής τους.
Τα μέτρα αυτά φουντώνουν την οργή, ενώ βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το μέλλον της χώρας και, σε τελική ανάλυση, της Ευρώπης.
Και ακόμη, οι αποφάσεις πανικού, όπως η απαγόρευση των διαδηλώσεων κατά τις ώρες της επίσκεψης του κ. Σόιμπλε, διακυβεύουν ακόμα και την ίδια τη Δημοκρατία στην οποία πρέπει, πλέον, να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα?
Γ. ΛΥΒ.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χωρίς το κανάλι της Βουλής

Κορυφώθηκε χθες η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή αλλά οι τηλεθεατές της Κρήτης δεν μπόρεσαν να δουν τις θέσεις των εκπροσώπων τους στο Κοινοβούλιο. Και αυτό διότι το κανάλι της Βουλής παραμένει εκτός λειτουργίας. Στα Χανιά, το αναλογικό σήμα του καναλιού που εξέπεμπε στον δίαυλο '41' διακόπηκε αλλά το ψηφιακό δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Το πότε θα μπει σε λειτουργία παραμένει άγνωστο. Χθες, αναγνώστες των "Χανιώτικων νέων" τηλεφώνησαν στην εφημερίδα για να σχολιάσουν αυτό το κενό στους τηλεοπτικούς δέκτες. Οι πληροφορίες λένε, πως στη Μαλάξα οι υποδομές είναι έτοιμες για να εκπέμψει το κανάλι της Βουλής. Πότε, επιτέλους, θα γίνει αυτό;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 18/7/2013)

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Περί ΕΡΤ - ΕΡΑ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα της ΕΡΑ των εργαζομένων. Τόσο τοπικά όσο και εθνικά. Στα Fm και στα μεσαία κύματα. Αλλά και στο Διαδίκτυο.
Και όσο κι αν ορισμένα Μ.Μ.Ε. αγνοούν αυτές τις εκπομπές, ολοένα και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται στο πλευρό της ΕΡΤ που γνώρισαν και αγάπησαν. Τόσο στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όσο και σε τοπικές ΕΡΑ συνεχίζονται οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με την υποστήριξη πλήθους κόσμου. Μια ακόμα εκδήλωση συμπαράστασης στην κατάληψη της ΕΡΤ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΕΡΑ Χανίων στη Σούδα.
Γιατί η ΕΡΤ είναι η ιστορία μας. Το σήμα του "Τσοπανάκου" δεν πρέπει να σβήσει.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα -17/7/2013)

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Ξεκίνησε η "Δ.Τ." στα Χανιά - Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εργαζομένων στην ΕΡΑ

Ξεκίνησε προχθές και από το κέντρο εκπομπής της Μαλάξας -για τους κατοίκους των Χανίων και του Ρεθύμνου- η αναμετάδοση του προγράμματος της 'Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης' ή 'Δ.Τ.', όπως πλέον ονομάζεται το νέο κανάλι που εκπέμπει από την κυβέρνηση.
Η αναμετάδοση γίνεται μόνο ψηφιακά από τον δίαυλο 39, ακριβώς στη συχνότητα στην οποία παλαιότερα οι τηλεθεατές μπορούσαν να δουν το πρόγραμμα του 'Euronews', το οποίο είχε διακοπεί προ μηνών από την τότε διοίκηση της ΕΡΤ και πριν ξεκινήσει η 'Δ.Τ.' εμφανιζόταν μόνον χρωματιστές μπάρες.
Το πρόγραμμα της 'Δ.Τ.' αποτελείται προς το παρόν μόνον από παλιές ταινίες και ντοκιμαντέρ αρχείου.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η λειτουργία των αναλογικών πομπών της ΕΡΤ στη Σκλόκα από την οποία έχουν λήψη αρκετές περιοχές των δύο Νομών. Προ ημερών είχε επιτευχθεί μέσα από τους πομπούς της Σκλόκας στους αναλογικούς διαύλους 27 της ΝΕΤ και 47 της ΕΤ-3 η αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων της υπό κατάληψη ΕΡΤ.
Η ΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ
Επίσης, συνεχίζεται η λειτουργία της ΕΡΑ Χανίων στη Σούδα με εκπομπές των εργαζομένων, αλλά και με αναμετάδοση της κεντρικής ΕΡΑ.
Η ΕΡΑ Χανίων αναμεταδίδεται στα FM από τις συχνότητες των 100,6 Μhz από Μαλάξα και 104 Mhz από Σκλόκα και στα μεσαία κύματα (MW/AM) από τη συχνότητα των 1.512 Khz. Επίσης, στο Διαδίκτυο και μέσα από το Πολυτεχνείο Κρήτης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.tuc.gr/478.html
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στο μεταξύ, ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τη συμπαράσταση στην κατάληψη της ΕΡΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΕΡΑ Χανίων στη Σούδα.
Ομιλητές θα είναι:
• Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος, μέλος Δ.Σ. Ενωση Γιατρών Ε.Σ.Υ.Χ.
• Φώτης Μπιχάκης, γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΜΕ.
• Σεραφείμ Ρίζος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
Την εκδήλωση οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (Σ.Ε.Κ., συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η εφημερίδα 'Εργατική Αλληλεγγύη'.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κατάληψη της ΕΡΤ έχει γίνει φάρος για κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει» και ότι «η ΕΡΤ χρειάζεται να μείνει με εμάς όλους μέσα - καμιά απόλυση!».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/7/2013)

Το "μπαλάκι" στους Αντιπεριφερειάρχες για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Το "μπαλάκι" στους αντιπεριφερειάρχες πετά η κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων να εκφράζει την έντονη αντίθεσή του.
Στο θέμα αναφέρθηκαν σε  σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σκορδάς οι οποίοι παρουσίασαν το νομοσχέδιο σχετικά με τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κ. Χατζηδάκης αφού έκανε αναφορά στο καθεστώς των εκπτώσεων υπογράμμισε ότι «ο καταναλωτής στην πραγματικότητα πια στην Ελλάδα, θα έχει τη δυνατότητα όχι δυο φορές το χρόνο αλλά κάθε 3 μήνες, να ψωνίζει φθηνότερα με καθεστώς εκπτώσεων», μίλησε για 'το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές' και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Τι θα συμβαίνει από εδώ και πέρα. Μέχρι τώρα ξέρετε ότι είχαμε δυο Κυριακές που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα και πολλές φορές και τη δεύτερη γινόταν ένας μικρός πόλεμος για να το πετύχει κανείς. Θυμίζω τι είχε γίνει πέρσι, τις απεργίες και τα λοιπά. Τώρα όλα τα καταστήματα μεγάλα και μικρά, χωρίς καμία εξαίρεση και τα σούπερ μάρκετ, όχι μόνο τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για 7 Κυριακές το χρόνο.  Ποιες θα είναι οι 7 Κυριακές του χρόνου; Θα είναι 2 Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, η Κυριακή των Βαΐων καθώς και η πρώτη Κυριακή κάθε μιας από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, δηλαδή μια φορά το Γενάρη, μια φορά το Μάιο, μια φορά τον Ιούλιο και μια φορά το Νοέμβριο.  Τότε όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, εφόσον το θέλουν. Δεν υπάρχει δίκαιο εξαναγκασμού. Εάν κάποιος θεωρήσει πιο σοφή πρακτική για την επιχείρησή του να παραμείνει κλειστός, μπορεί να το κάνει.
Δεύτερον. Τα μικρά καταστήματα όσα δηλαδή είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε shops in a shop, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να είναι ανοιχτά δυνητικά εκ του νόμου έως και όλες τις Κυριακές και τις 52 Κυριακές, με την εξής προσθήκη: αφ' ης στιγμής ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δυο μήνες, κάθε Αντιπεριφερειάρχης και για την περίπτωση της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, ο Δήμαρχος Αθηναίων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τον αριθμό των Κυριακών σύμφωνα με την άποψη που οι ίδιοι θα έχουν, για το χώρο ευθύνης τους ο καθένας από αυτούς. Εάν το διάστημα αυτό παρέλθει άπρακτο και δεν υπάρξει κάποια περιοριστική ρύθμιση για τον αριθμό των Κυριακών από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη ή του Δημάρχου, τότε τα μικρά καταστήματα δηλαδή τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., εφόσον το θέλουν θα είναι ανοιχτά έως και 52 Κυριακές το χρόνο, τις υπόλοιπες 45 δηλαδή, για τις 7 μίλησα έτσι κι αλλιώς».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των απασχολουμένων στο εμπόριο και επίσης ότι όποιες ρυθμίσεις χρειάζονται σε σχέση με τις υπερωρίες και τα λοιπά, ισχύουν στο ακέραιο. Εννοείται επίσης ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι θρησκευτικές ανάγκες που λόγω Κυριακής υπάρχουν, κοντολογίς στην ώρα της Λειτουργίας προφανώς δεν θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Από πλευράς μας θεωρούμε πως η προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας στο μέτρο του δυνατού. Σε κάθε περίπτωση όμως μετά από τη συνεννόηση που υπήρξε και τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, δίνεται όπως αντιληφθήκατε η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποφασίζει για το θέμα των Κυριακών».
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός εξήγησε ότι σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη θα αποφασίζουν οι δήμαρχοι για τις Κυριακές και στην υπόλοιπη χώρα οι Αντιπεριφερειάρχες, ενώ έκανε αναφορά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ρέθυμνο, λέγοντας:
«Δηλαδή θα μπορεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, για να αναφερθώ στον τόπο της καταγωγής μου, να πει αν νομίζει ότι 'το Ρέθυμνο δεν έχει λόγο να έχει ανοιχτά τα μαγαζιά του, οι τουρίστες θα έρχονται, θα τα βρίσκουν όλα κλειστά και θα υπηρετήσουμε έτσι το συμφέρον του τόπου'! Εντάξει είναι μια ανάγνωση. Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, γι' αυτό αναφέρω αυτό το παράδειγμα.
Αλλά για να μην μακρηγορώ, ο Αντιπεριφερειάρχης θα πει ότι «θέλω και τις 45 Κυριακές ανοιχτά…» εάν θέλει να το πει ρητώς. Γιατί αν δεν το πει έτσι κι αλλιώς θα πάμε στις 45. Ή θα πει ότι «θέλω ένα ενδιάμεσο αριθμό Κυριακών ανοιχτά» προσδιορίζοντάς τες, ή θα πει «δεν θέλω καμία Κυριακή» και έτσι θα μείνουμε μόνο με τις 7 Κυριακές για τις οποίες υπάρχει συνολική ρύθμιση.
Αυτό μπορεί να κάνει με βάση το νομοσχέδιο ο Αντιπεριφερειάρχης, για το χώρο ευθύνης του».
Σε ανάλογο ερώτημα διευκρίνισε:
«Ο αντιπεριφερειάρχης αποφασίζει άπαξ, έχει δυο μήνες να αποφασίσει. Εάν αποφασίσει με τον οποιοδήποτε τρόπο η απόφασή του είναι σεβαστή, ό,τι και να αποφασίσει για τις Κυριακές. Εάν δεν αποφασίσει οτιδήποτε θα ισχύσει το καθεστώς των 45 ή 52 Κυριακών, ανάλογα με τον τρόπο που το λογαριάζει κανένας και ισχύει για πάντα. Δεν είναι μια ρύθμιση που κάθε χρόνο θα αναθεωρείται. Αυτό λέει ο νόμος. Σας είπα, αυτό λέει το νομοσχέδιο. Οταν κάνεις ένα νομοσχέδιο και το καταθέτεις, είσαι και ανοιχτός στην κριτική. Και αυτές τις επιλογές κάναμε και η λογική είναι ακριβώς για να κάνουμε ένα άνοιγμα και να μην τεθεί σε αβεβαιότητα το άνοιγμα αυτό και να καθόμαστε κάθε έξι μήνες και κάθε ένα χρόνο να το συζητάμε και ξανά και ξανά. Αυτή ήταν και είναι η αντίληψή μας».
Από εκεί και πέρα όπως σημείωσε και ο κ. Σκορδάς προηγουμένως, η Βουλή αποφασίζει. Εμείς θα υπερασπιστούμε τα επιχειρήματά μας, θα ακούσουμε και οτιδήποτε άλλο είναι. Δεν πάμε εκεί για να ακυρώσουμε τη Βουλή. Θα δούμε, αλλά δεν θέλουμε πραγματικά να απομακρυνθούμε από τη φιλοσοφία αυτών των ρυθμίσεων. Γι’ αυτό άλλωστε πήρε και πάρα πολύ καιρό η συζήτηση με τους φορείς και με τα κόμματα».
"ΟΧΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ
Την «πλήρη αντίθεση του στην αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων» εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να προτείνει στα μέλη του το άνοιγμα καμίας Κυριακής, πλην εκείνης των Χριστουγέννων που ισχύει μέχρι τώρα».
Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων τονίζει στην ανακοίνωσή του:
«Το μέτρο αυτό, ωφελεί μόνο τα πολυκαταστήματα και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να το ακολουθήσουν διότι θα εξουθενωθούν οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά χωρίς ουσιαστικό χρηματικό αντάλλαγμα.
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση δεν άκουσε τον Εμπορικό κόσμο δηλαδή την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Επέλεξε τον δρόμο των συμφερόντων των πολυεθνικών και της εξόντωσης των μικρομεσσαίων εμπόρων. Λυπούμαστε πάρα πολύ για αυτήν την εξέλιξη και υπενθυμίζουμε ότι η 'ανάπτυξη' που τόσο πολύ επικαλούνται δεν θα ξεκινήσει ποτέ την Κυριακή».
Παράλληλα καλεί «εκ των προτέρων τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, να μην επιτρέψει την ακόμη περαιτέρω διεύρυνση - πλέον των 7 Κυριακών- στις 52 Κυριακές όπως του δίνεται το δικαίωμα από το νέο νομοσχέδιο». Τέλος, ζητά «από τους βουλευτές τον Χανίων να εκφράσουν την βούληση του εμπορικού κόσμου των Χανίων στην Βουλή και να μην ψηφίσουν την επίμαχη διάταξη που αφορά την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος για τις Κυριακές». Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Παναγιώτης Ζερβουδάκης και ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος.
(Χανιώτικα νέα - 13/7/2013)

Περί εμβολίων

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ τα εμβόλια και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει άλλα προς διάθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο!
Η ΧΘΕΣΙΝΗ αυτή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Χανίων έρχεται να αναδείξει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας. Η αφορμή για την ανακοίνωση δόθηκε από το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στα 'Χ.Ν.' για το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων, στο οποίο καταφεύγουν και δεκάδες παιδιά για εμβολιασμό καθώς οι οικογένειές τους είναι ανασφάλιστες.
ΕΤΣΙ χθες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Χανίων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι γεγονός ότι αυτή την περίοδο το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εμβόλια προς διάθεση και όπως μας ενημέρωσε νέες παραλαβές θα γίνουν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Ομως τα Κέντρα Υγείας διαθέτουν ακόμα μικρό αριθμό εμβολίων και όσοι ανασφάλιστοι επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με αυτά. Η Υπηρεσία μας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα των εμβολιασμών και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πάντοτε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τυχόν αναφυομένων προβλημάτων».
ΟΣΟΙ ευαισθησία όμως κι αν διαθέτει η Υπηρεσία αυτή, επιβάλλεται άπαντες να νοιαστούν. Δεν νοείται Υπουργείο Υγείας να δηλώνει αδυναμία σε παροχή εμβολίων!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/7/2013)

Η ΕΛ.ΑΣ. θυμήθηκε... αναδρομικά το δίπλωμα

Του επέβαλαν πρόστιμο τον περασμένο Δεκέμβριο για υπερβολική ταχύτητα και επτά μήνες μετά, την περασμένη Τρίτη 9 Ιουλίου 2013, του τηλεφώνησαν από την Αστυνομία γιατί θυμήθηκαν ότι είχαν ξεχάσει να του πάρουν το δίπλωμα και ζήτησαν να τους το παραδώσει για δύο μήνες!
Το απίστευτο αυτό περιστατικό συνέβη στα Χανιά.
Οπως σημειώνει ο φωτογράφος Νεκτάριος Πόγκας, τον περασμένο Σεπτέμβριο έτρεχε με… 93 χιλιόμετρα την ώρα και έτυχε να καταγραφεί από κάμερα με αποτέλεσμα να του έρθει στο σπίτι η κλήση με το πρόστιμο.
Ωστόσο, προχθές δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την Αστυνομία από την οποία του ζήτησαν «να παραδώσω το δίπλωμά μου για 2 μήνες γιατί το είχαν ξεχάσει να μου το πάρουν τότε»!
Ο ίδιος εξήγησε ότι το όριο ήταν 60 χιλιόμετρα γιατί ήταν σε κόμβο, τον ειδοποίησαν πριν τα Χριστούγεννα του 2012 να πληρώσει 350 ευρώ, εκείνος έκανε ένσταση υποστηρίζοντας ότι η ταχύτητα των 93 χιλιομέτρων δεν δικαιολογεί τόσο υψηλό πρόστιμο και ζήτησε να πέσει στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία (από 90 και κάτω), που το πρόστιμο ήταν 100 ευρώ.
«Με έγραψαν βέβαια κανονικά, πήγα πλήρωσα 175 ευρώ στο πρώτο δεκαήμερο και σήμερα μου λένε ότι θέλουν το δίπλωμά μου!».
Και όπως του είπε ένας φίλος του, όταν έμαθε για το περιστατικό: «Πες τους ότι το είχες χάσει για 2 μήνες οπότε όλα καλά».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125102-20.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Λάθος ή σκόπιμα;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αβέβαιες, λοιπόν, οι προοπτικές του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Αβέβαια τα μέτρα του Μνημονίου. Αβέβαια τα... πάντα.
Δεν το λέμε εμείς. Το παραδέχεται η ίδια η τρόικα. Οχι προφορικώς, αλλά εγγράφως. Η ανακοίνωση της τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας, μετά την τελευταία επίσκεψή της και τη συμφωνία της με τη δικομματική κυβέρνηση, είναι σαφέστατη: «Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Με άλλα λόγια, παρά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και τα νέα μέτρα που έρχονται, τίποτα δεν είναι σίγουρο, εκτός από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι Ελληνες οδηγούνται στη φτώχεια και την ανεργία.
Αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τρόικας: «Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας. Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις ενώ ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους».
Αβέβαια, λοιπόν, τα μέτρα, αλλά επιμένουν! Τόσο οι δανειστές της χώρας όσο και οι εγχώριοι εξουσιαστές μας. Επιμένουν στη θυσία χιλιάδων εργαζομένων για ένα αβέβαιο πρόγραμμα. Επιμένουν σε νέα μέτρα, από αυτά που έλεγαν πως δεν θα έρθουν. Επιμένουν σε αλλαγές, που πάνε την Ελλάδα πίσω και όχι μπροστά. Που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, την οποία συχνά επικαλούνται. Που διαλύουν οικογένειες και... τσέπες. Επιμένουν...
Και εμείς θυμόμαστε τον ποιητή Κώστα Βάρναλη που έγραφε ότι «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι, αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα». Εκεί ελπίζουμε πια...
(Ελευθεροτυπία - 12/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=374198

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Υποβρύχιο τράκαρε σε αρχαίο μόλο στη Σούδα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Απρόοπτα είχε η χθεσινή εκπαίδευση πληρώματος υποβρυχίου στον Ναύσταθμο Κρήτης. Το υποβρύχιο στην προσπάθειά του να αποφύγει πλοία που βρέθηκαν μπροστά του, "βρήκε" σε αρχαίο μόλο που ήταν στα δεξιά του.
Στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα σήμανε συναγερμός και αμέσως κινήθηκαν προς το υποβρύχιο ρυμουλκά για να το αποκολλήσουν. Ομως, αποκολλήθηκε μόνο του καθώς δεν παρουσίασε ζημιές.
Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί. Το υποβρύχιο "Πρωτεύς", με πλήρωμα σαράντα άτομα, είχε ξεκινήσει για εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή που ελέγχει το Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα. Ηταν μια συνηθισμένη εκπαίδευση από αυτές που γίνονται συχνά στον Ναύσταθμο Κρήτης. Ομως, χθες, η κατάληξη ήταν διαφορετική.
Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, το υποβρύχιο έκανε ελιγμούς προς τα δεξιά για να αποφύγει παραπλέοντα πλοία και κινήθηκε στα ρηχά.
Ετσι, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, "ακούμπησε" σε αρχαίο υποβρύχιο μόλο.
Πηγή του Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκε ότι το υποβρύχιο "προσέκρουσε" λέγοντας: «Το ρήμα προσκρούω στο Ναυτικό σημαίνει χτυπάω και έχω ζημιές, το επακούμπησε έχει τελείως διαφορετική υπόσταση. Το υποβρύχιο, στο πλαίσιο χειρισμών αποφυγής πλοίων, επακούμπησε στον αρχαίο μόλο. Εσπευσαν ρυμουλκά, αλλά μόνο του έφυγε από το σημείο».
Πάντως, το υποβρύχιο μετά την αποκόλλησή του μεταφέρθηκε για έλεγχο στον Ναύσταθμο Κρήτης.
Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) αναφέρει:
«Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 το Υποβρύχιο "ΠΡΩΤΕΥΣ' κατά τη διάρκεια πλου εντός του όρμου της Σούδας στην Κρήτη και κατά τη διάρκεια χειρισμών αποφυγής πλοίων, κινήθηκε πλησίον ακτών και επακούμβησε σε αρχαίο υποβρύχιο μόλο. Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε, το υποβρύχιο δεν έχει πρόβλημα ασφαλείας και δεν έχουν προκληθεί ζημιές. Εκτελούνται ενέργειες για αποκόλληση του πλοίου και επιστροφής στον Ναύσταθμο Σούδας για λεπτομερή έλεγχο».
ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ "ΠΡΩΤΕΥΣ"
Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, «το σημερινό Υ/Β "ΠΡΩΤΕΥΣ" είναι το δεύτερο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν το υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-3, το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Υ/Β "ΠΡΩΤΕΥΣ" (S-113) είναι ένα συμβατικό Υ/Β type 209, τέταρτο στη σειρά των υποβρυχίων τύπου "ΓΛΑΥΚΟΣ" που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 1 Φεβρουαρίου 1972. Την 16 Μαρτίου 1973 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και ενετάχθη στη δύναμη των υποβρυχίων. Από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1996 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση, στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου. Το Υ/Β "ΠΡΩΤΕΥΣ" φέρει ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα διευθύνσεως βολής, SONAR και συστήματα ναυτιλίας. Μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό όπλων και είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πλοίο πρώτης γραμμής για επιχειρήσεις κατά πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων».
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2013)

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Χαριστική βολή

Μετά την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή χαρατσιών, έρχονται τώρα και οι απολύσεις να δώσουν τη χαριστική βολή σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Γιατί το μέτρο της διαθεσιμότητας μεταφράζεται σε χιλιάδες απολύσεις πολιτών οι οποίοι είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους με βάση το εισόδημά τους το οποίο το χάνουν για το χατίρι της τρόικας.
Γιατί διαθεσιμότητα σημαίνει πως δεν θα επανέλθουν όλοι στις δουλειές τους αλλά μόνον όσοι κριθεί ό,τι χρειάζονται. Ποιος θα το κρίνει αυτό; Και με ποια κριτήρια; Προφανώς, με μοναδικό κριτήριο όχι τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και του δημοσίου αλλά τις αποφάσεις της τρόικας για να μη χάσουμε τη δόση.
Μόνο που έχουμε αρχίσει να χάνουμε το… τρένο.
Γιατί πέραν από τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, αυτά μάλλον είναι μπροστά μας. Γιατί τι χειρότερο από την ανεργία για έναν οικογενειάρχη. Πως θα ζήσουν ο ίδιος και τα παιδιά του; Και πού πλέον να βρει δουλειά όταν και ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει ενώ η ανάπτυξη κάπου έχει χαθεί και αυτή.
Τι πιο λογικό λοιπόν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που προσπαθούν να κρατήσουν τη δουλειά τους;
Αλλά ακόμα και αυτά τα αυτονόητα, έχουμε αρχίσει να τα ξεχνάμε στην Ελλάδα του 2013. Στην οποία οι μόνοι που δεν θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα είναι κατά πως φαίνεται οι βουλευτές…
Γ. ΛΥΒ.

Μουσείο Τυπογραφίας: Εναρξη θερινής λειτουργίας με παρουσίαση βίντεο-εγκατάστασης

Με αφορμή τη θερινή λειτουργία του Μουσείου Τυπογραφίας, την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. εγκαινιάζεται η βίντεο εγκατάσταση της Αλίκης Χιωτάκη με τίτλο "Raw/Hydra". H εγκατάσταση περιλαμβάνει δύο βίντεο εντός μίας οθόνης που θα προβάλλονται σε επανάληψη καθ’όλη την διάρκεια λειτουργίας του μουσείου. Οπως αναφέρει η κ. Χιωτάκη, «το Mουσείο Tυπογραφίας επιλέχθηκε να φιλοξενήσει αυτή τη δουλειά αρχικά γιατί το περιεχόμενο των δύο έργων αναφέρεται άμεσα και έμμεσα στα μηχανήματα εκτύπωσης και στους συμβολισμούς τους, αλλά και εξαιτίας του 'διαλόγου' που εν δυνάμει μπορεί μα δημιουργηθεί ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου και στο εικαστικό έργο». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα έγιναν στο τυπογραφείο της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα". Επιμέλεια: Σοφία Μαυρουδή.
Η βραδιά θα κλείσει με ποτό και μουσική στον κήπο του μουσείου, ο οποίος για πρώτη φορά ανοίγει για το ευρύ κοινό. Είσοδος ελεύθερη.
Το Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα" βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, στη Σούδα. Τηλ. επικοινωνίας 2821080090 και 2821051003.
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ. Τετάρτη και Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ.
(Χανιώτικα νέα - 9/7/2013)

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Γιάννης Φίλης: "Λάθος η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Παιδείας"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Λάθος» χαρακτηρίζει ο τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης, σε συνέντευξή του στα "Χ.Ν." την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Παιδείας.
Αφορμή για τη συνέντευξη αποτελεί η διάκρισή του από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφορνίας, η οποία θα τον βραβεύσει τις επόμενες ημέρες στο Λος Αντζελες. Ο κ. Φίλης επελέγη από ειδική επιτροπή για να λάβει το βραβείο 'Alumni Achievement Award  in Academia' (βραβείο εξαίρετων επιτευγμάτων αποφοίτων στον ακαδημαϊκό τομέα) του 2013, που απονέμει ετησίως η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, UCLA. Η τιμή αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες που απονέμει το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το οποίο: «Το βραβείο αναγνωρίζει τις σπουδαίες επιδόσεις αποφοίτων μηχανικών του UCLA στους τομείς που επέλεξαν, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων και της βιομηχανίας».
Η βράβευση θα γίνει την 1η Νοεμβρίου σε ειδική τελετή στο Λος Αντζελες.

-κ. Φίλη, τι σημαίνει για εσάς η διάκριση της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας UCLA;

Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση για την ύψιστη τιμή που μου κάνει ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση του ακαδημαϊκού είναι η αναγνώριση από τους συναδέλφους. Το βραβείο αυτό δίνεται σε ένα άτομο ετησίως το οποίο προτείνεται σε ειδική επιτροπή του Πανεπιστημίου από κάποιον που γνωρίζει το έργο του υποψηφίου, προσκομίζοντας δέκα συστατικές επιστολές από όλο τον κόσμο. Η διαδικασία επιλογής διαρκεί αρκετούς μήνες λόγω των πολλών προτάσεων. Το UCLA δίνει μεγάλη επισημότητα και δημοσιότητα στην τελετή τον Νοέμβριο κάθε χρόνο.

-Για ποιο κομμάτι του έργου σας και της διαδρομής σας αποφασίστηκε να λάβετε το βραβείο εξαίρετων επιτευγμάτων αποφοίτων του UCLA στον ακαδημαϊκό τομέα;

Για το συνολικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο. Το ερευνητικό όμως είναι κυρίαρχο. Εξετάζουν αν ο υποψήφιος άνοιξε νέους δρόμους που οι άλλοι ακολουθούν και αν έδωσε νέους τρόπους σκέψης στο επάγγελμα του μηχανικού. Θα αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα που με αφορούν. Οι συνεργάτες μου κι εγώ αναπτύξαμε πρωτότυπες μεθοδολογίες για την ανάλυση και σχεδίαση συστημάτων παραγωγής που χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς. Μεταξύ άλλων η εταιρεία Ford τις χρησιμοποίησε για την κατασκευή των κινητήρων Jaguar. Ο διευθυντής της Ford στην Αγγλία μου είπε κάποτε ότι θεωρούσε τα μοντέλα που επινοήσαμε 'θαύμα', γιατί έως τότε χρησιμοποιούσαν λογισμικό που κόστιζε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες και ανέλυε το εργοστάσιό τους στον υπολογιστή σε περίπου δύο εικοσιτετράωρα. Αυτός ο χρόνος ήταν απαγορευτικός για την άμεση λήψη αποφάσεων που αφορούσαν προμήθειες πρώτων υλών, αποθέματα προϊόντων και κατανομή εργασίας, μεταξύ άλλων. Το δικό μας σύστημα είχε ακρίβεια σχεδόν 100% και χρόνους ανάλυσης στον υπολογιστή της τάξης δευτερολέπτων ή μερικών λεπτών που επέτρεπαν την άμεση λήψη αποφάσεων.
Το άλλο παράδειγμα αφορά νέους δρόμους που ανοίξαμε για τον ορισμό και τη μέτρηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτές οι ιδέες μας χρησιμοποιούνται από πολλούς ερευνητές σε όλο τον πλανήτη για την ανάλυση και σχεδίαση τομέων των οικονομιών τους. Ηδη έχω προσκληθεί από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ να εφαρμόσω αυτές τις ιδέες εκεί.
Θα ήθελα να τονίσω τη συλλογικότητα τέτοιων επιτευγμάτων που χωρίς τους συνεργάτες μου θα ήταν αδύνατα. Ενδεικτικά αναφέρω τους καθηγητές Βασίλη Κουικόγλου, Νίκο Τσουρβελούδη, Runtong Zhang και Βαγγέλη Γρηγορούδη που υπήρξαν μαθητές μου και τους διδακτορικούς μου αποφοίτους Λουκά Ανδριανό και Βίκτωρα Κουλουμπή.

-Στην ανακοίνωση διαβάσαμε ότι βραβεύονται εκείνοι που έχουν θέσει νέα επίπεδα αριστείας στη σταδιοδρομία τους και που συνιστούν παραδείγματα προς μίμηση για τους άλλους. Στη δική σας σταδιοδρομία ξεχωρίζει μεταξύ άλλων και η ιδιαίτερη ευαισθησία σας σε θέματα περιβάλλοντος. Θεωρείτε ότι τα κράτη και οι πολίτες έχουν επί της ουσίας ευαισθητοποιηθεί ή έχουμε ακόμα πολύ δρόμο;

Ναι και όχι. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που κάναμε, στην οποία συμμετείχε και το προσωπικό των "Χανιώτικων νέων", βρήκαμε ότι η πλειοψηφία αγνοεί το νόημα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Διαπιστώσαμε το οξύμωρο, κάποιοι να ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών μας σε έναν θερμότερο πλανήτη και ταυτόχρονα να είναι υπέρ της εξόρυξης και καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την επακολουθούσα θέρμανση. Αλλοι πάλι είναι μάλλον ενήμεροι, αλλά δεν θέλουν σχεδόν πουθενά ανεμογεννήτριες και ηλιακά συστήματα ούτε δείχνουν να νοιάζονται για τις αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη για τη σωστή πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των πολιτικών.
 
-Εχετε ασφαλώς γνώση της κατάστασης που υπάρχει στην Ανώτατη Εκπαίδευση τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας. Τι παραδείγματα θα μπορούσαμε να πάρουμε από το εξωτερικό για να βελτιώσουμε την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Είναι ένα θέμα που θα μπορούσαμε να μιλάμε επί μακρόν. Οι επιτυχίες και τα λάθη των άλλων έχουν διδακτική αξία. Θα είμαι τελείως ενδεικτικός για ένα μόνο ζήτημα. Θεωρώ λάθος την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας και την αναγωγή της σε δείκτες απόδοσης, ένα φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας. Η απόδοση ενός ακαδημαϊκού μετρείται μυωπικά από αριθμούς δημοσιεύσεων, συνεδρίων, συντελεστές επίδρασης και χρηματικά ποσά, συχνά κοινότοπων μελετών. Οι αριθμοί έχουν την αξία τους, αλλά όχι τη λατρευτική σημασία που τους αποδίδουμε. Για παράδειγμα, η κβαντομηχανική είναι η βάση της Φυσικής με άπειρες πρακτικές και εμπορικές εφαρμογές. Οταν διατυπώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα κανείς δεν είχε προθέσεις εμπορικών εφαρμογών ούτε μπορούσε να τις φανταστεί. Τη δημιούργησαν άνθρωποι με μαθηματική ιδιοφυία όπως ο Χάιζενμπεργκ, ο Ντιράκ, ο Σρέντινγκερ και ο Φάινμαν που έκαναν ό,τι έκαναν μόνο από περιέργεια και μεράκι για την έρευνα του αγνώστου. Με τα σημερινά ποσοτικά κριτήρια μάλλον θα απορρίπτονταν και οι τέσσερις. Η καλή έρευνα θέλει σεμνότητα και χρόνο. Το περιοδικό "Science" έχει τελευταία κρούσει τον κώδωνα κινδύνου γι’ αυτό το πρόβλημα. Φαντάζομαι τον Αϊνστάιν και τον Γεώργιο Παπανικολάου να γελούν κάτω από τα μουστάκια τους (κυριολεκτικά) με τις σύγχρονες εμπορικές απλουστεύσεις της γνώσης.
(Χανιώτικα νέα - 8/7/2013)

Ακολουθώντας τα ίχνη της ΕΡΑ Χανίων

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
Το "μαύρο» που επέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ δεν σκίασε απλώς την ενημέρωση και τον πολιτισμό αυτής της χώρας, αλλά κι ένα κομμάτι "ζωντανής" ιστορίας. Ένα κομμάτι που κουβαλάει στα σπλάχνα του κάθε σταθμός της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, έχοντας αφήσει το δικό του μοναδικό ίχνος στη μεταπολεμική ελληνική Ιστορία. Ίχνη που στην περίπτωση της ΕΡΑ Χανίων χάνονται στο μακρινό 1947, όταν ένας ιδιώτης, εξαιρετικός "μάστορας" και λάτρης των ραδιοκυμάτων, ο Βασίλης Δασκαλάκης, έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού στην Κρήτη. 
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ
Ο ίδιος -χρόνια αργότερα, το 2003- θα εξομολογηθεί σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στη διευθύντρια της ΕΡΑ Χανίων Άννα Μακράκη - Καρέλα ότι η "νομιμοποίηση" του σταθμού, που ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες και περιπέτειες, ήρθε αμέσως μετά από μια επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στα Χανιά.
Ο Δασκαλάκης, σε συνεννόηση με τη Γενική Διοίκηση Κρήτης, είχε αναλάβει να καλύψει με τον ενισχυτή και τα μεγάφωνα που είχε στην κατοχή του την επίσημη ομιλία. Όταν τελείωσε η εκδήλωση, ο βασιλιάς έδειξε ενθουσιασμένος από την απόδοση του ήχου. «Εκεί πιάσαμε μια σχετική συζήτηση και όταν ήρθε η βασίλισσα έχοντας μια μακριά πίπα για να ζητήσει φωτιά από τον άντρα της, εγώ τότε έβγαλα ένα αναπτήρα και της "έδωσα φωτιά". Όλοι που ήταν μέσα στην αίθουσα και στέκονταν σε στάση αναμονής παραξενεύτηκαν με την οικειότητα που μίλησα και που πρόσφερα φωτιά. Έτσι όταν έφυγαν, εκμεταλλευόμενος το γεγονός, είπα σε αυτούς που ενδιαφέρονταν για την περίπτωση του σταθμού ότι πήρα την έγκριση από τον βασιλιά για να κάνω επιτέλους τον σταθμό. Κανένας δεν σκέφτηκε να αμφισβητήσει τα λεγόμενά μου».
Μέσα από την απίθανη αυτή συγκυρία το 1949 ξεκινάει οριστικά να εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός των Χανίων με ημερήσιο πρόγραμμα διάρκειας 12 ωρών, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ!
Ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος άρχισε να αγοράζει δίσκους των 78 στροφών οι οποίοι αργότερα έμειναν "προίκα" στην Ε.Ι.Ρ.. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ελαφριά ελληνική μουσική αλλά και κρητικά τραγούδια τα οποία γίνονταν δεκτά με ενθουσιασμό από το κοινό. «Είχα κάθε μέρα κρητικό συγκρότημα με ζωντανή μουσική», τόνιζε στη συνέντευξή του ο Δασκαλάκης, ενώ παράλληλα -όπως είχε πει- ανέπτυξε επαφή με τα σχολεία, τον στρατό αλλά και τις τοπικές αρχές.
Επιμελητής του προγράμματος ο Βασίλης Βαλυράκης ο οποίος είχε αναλάβει και τις διαφημίσεις της εποχής. «Εκμεταλλεύονταν όλοι την ανάγκη μας και μας έφερναν κάτι κατεβατά που τα θεωρούσα πολύ υπερβολικά και κουραστικά. Αλλά τι να κάνουμε; Πώς θα αγοράζαμε τους δίσκους;», σχολίαζε ο Βασίλης Δασκαλάκης.
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Το ραδιόφωνο αγκαλιάστηκε αμέσως από τον κόσμο. Ωστόσο, δεν έλειπαν οι αντιδράσεις εκτός Χανίων. «Ηταν ιδιωτικός ο σταθμός και υπήρχαν παράπονα από Θεσσαλονίκη, πώς γίνεται δηλαδή να δίνεται δικαίωμα στα Χανιά να έχουν σταθμό και εμείς όχι», αφηγείτο το 2003 στην Άννα Μακράκη - Καρέλα ο Βασίλης Δασκαλάκης, τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό ο Σοφοκλής Βενιζέλος έδωσε εντολή στον τότε γενικό διευθυντή του Ε.Ι.Ρ., τον στρατηγό Τσιγάντε να τον διορίσει ως επόπτη του Ε.Ι.Ρ. στα Χανιά.
Ετσι από την 1η Ιανουαρίου του 1951 ο σταθμός νομιμοποιήθηκε κατά κάποιο τρόπο, καθώς στις τάξεις του άνηκε ένας εκπρόσωπος του Ε.Ι.Ρ.. Η πλήρης όμως ενσωμάτωση του σταθμού στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας ήρθε την Ανοιξη του 1952.
Συγκεκριμένα, όπως είχε εξηγήσει στη συνέντευξή του ο Δασκαλάκης, τότε κατέβηκε στα Χανιά ο πρόεδρος του Ε.Ι.Ρ. και μετέπειτα πρόεδρος Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος συνοδευόμενος από τον εκπαιδευτικό σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας Τζομπανάκη, που ήταν από την Πλάκα Αποκορώνου. Οι δυο τους έκαναν ένα "γκάλοπ" ρωτώντας καταστηματάρχες και πολίτες για τις εντυπώσεις τους από τον σταθμό. Οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν ενθουσιώδεις. Έτσι αποφάσισαν να εντάξουν στο Ε.Ι.Ρ. τον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Χανίων, απόφαση που επικυρώθηκε επίσημα τον Ιούνιο του 1952. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη μόλις δύο ακόμα περιφερειακοί σταθμοί, του Βόλου και της Πάτρας, άνηκαν στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.
ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με τα χρόνια ο σταθμός εμπλούτιζε διαρκώς το πρόγραμμά του και από τα στούντιο της ΕΡΑ Χανίων περνούν εμβληματικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και Τεχνών.
«Είναι πάρα πολλές οι προσωπικότητες που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια από εδώ», σημειώνει κα Μακράκη - Καρέλα την οποία συναντήσαμε την περασμένη Πέμπτη το πρωί στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου. «Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Ενδεικτικά να σας πω τον Αλέξη Μινωτή, την Ειρήνη Παπά, την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή αλλά και τόσους και τόσους άλλους», επισημαίνει.
Κάποιοι δε από αυτούς έκαναν ειδικές εκπομπές για λογαριασμό της ΕΡΑ Χανίων όπως ο Βαλτινός και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ κορυφαίες προσωπικότητες της Κρήτης όπως ο Κώστας Μουντάκης για χρόνια περνούσαν τις πύλες του σταθμού στην κάτω Σούδα φωτίζοντας πτυχές της πλούσιας τοπικής παράδοσης.
Η ΕΡΑ Χανίων άλλωστε ήταν πάντα ανοιχτή στην τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό. Από τους παλαιούς συνεργάτες, μεταξύ άλλων, ο γνωστός δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης, ο Γιώργος Καλούτσης με την "Πρωινή συναυλία" και ο Λεωνίδας Κακάρογλου με τη "Μουσική των Εικόνων", αλλά και, εκτός Χανίων, ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης που ηχογραφούσε τις εκπομπές στο Ηράκλειο και μεταφέρονταν οι ταινίες μέσω ΚΤΕΛ. Ο κατάλογος ατελείωτος...
ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Πίσω από το γραφείο όπου στεκόμαστε με την κα Μακράκη - Καρέλα, βρίσκονται αμέτρητες ταινίες τοποθετημένες σε θήκες, μαζί με βινύλια και δίσκους 78 στροφών και 45 στροφών. Πρόκειται για μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα από τη σύγχρονη τοπική πολιτιστική ιστορία.
Παίρνουμε στα χέρια μας την ηχογράφηση από την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στα Χανιά ο Κορνήλιος Καστοριάδης. «Κάναμε πάρα πολλές ηχογραφήσεις εκτός στούντιο», μας εξηγεί και προσθέτει: «Ηχογραφούσαμε θεατρικές παραστάσεις και καλύπταμε ζωντανά γεγονότα ακόμα και στο Ρέθυμνο ή το Ηράκλειο. Για παράδειγμα υπάρχουν ηχογραφήσεις του Μουντάκη από τη Φορτέτζα, ηχογραφήσεις από τα Υακίνθια ή από τη συναυλία των χορωδιών της Κρήτης στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Έχουμε, μεταξύ άλλων, την ηχογράφηση από το "Πνευματικό Εμβατήριο" του Θεοδωράκη στην Ανατολική Τάφρο που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης το 1991 ή το συνέδριο που είχε γίνει στο Κολυμπάρι για την παραδοσιακή μουσική». Εκτός όμως αυτών, στα στούντιο της ΕΡΑ Χανίων έγιναν και πολλές θεατρικές παραγωγές έργων όπως το "Ηφαίστειο" του Παντελή Πρεβελάκη. Το συγκεκριμένο στούντιο άλλωστε όταν κατασκευάστηκε θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα των Βαλκανίων δίνοντας τη δυνατότητα πολλές φορές να φιλοξενηθούν σε αυτό ολόκληρες χορωδίες ή μεγάλα μουσικά σχήματα. 
ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Εκτός όμως από τους πνευματικούς δημιουργούς που βρέθηκαν κοντά στην ΕΡΑ Χανίων και την προώθηση του έργου τους (αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο
του 2013 η τοπική ΕΡΑ ήταν χορηγός επικοινωνίας σε 19 πολιτιστικά γεγονότα), ο σταθμός των Χανίων έδωσε βήμα και σε απλούς πολίτες.  Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δράσης "Κάνε την εκπομπή σου" που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2011, πέρασαν μέσα από τον "αέρα" της ΕΡΑ Χανίων 83 εκπομπές πολιτών! Εκπομπές ψυχαγωγικές, επιστημονικές ή εκπαιδευτικές που έδωσαν βήμα σε μεμονωμένους ανθρώπους ή συλλογικότητες και που έφεραν το ραδιόφωνο ακόμα πιο κοντά στην τοπική κοινωνία. «Η δράση αυτή είχε πάρα πολύ επιτυχία και ίσως είμαστε ο περιφερειακός σταθμός που είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση», τονίζει η κα Μακράκη - Καρέλα και προσθέτει ότι ακόμα και νηπιαγωγεία βρέθηκαν στα στούντιο της ΕΡΑ Χανίων για να δώσουν το δικό τους στίγμα και να βιώσουν ως πρωταγωνιστές τη μαγεία του ραδιοφώνου.
Το δέσιμο των Χανιωτών με την τοπική ΕΡΑ έγινε άλλωστε εμφανές από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης που συνεχίζονται καθημερινά ενάντια στο "μαύρο" που επέβαλε στην ΕΡΤ η κυβέρνηση. «Με το που έκλεισαν την ΕΡΤ ήρθε πάρα πολύς κόσμος. Την συμπαράστασή του την εισπράττουμε κάθε μέρα, παρά του ότι δεν έχουμε τηλέφωνα πια. Ο κόσμος έρχεται συνέχεια», σχολιάζει η κα Μακράκη – Καρέλα κλείνοντας την κουβέντα μας.
(Αναδημοσίευση από το ένθετο: "Διαδρομές" των "Χανιώτικων νέων" - 6/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/124666-20.html