Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Πρεμιέρα ψηφιακής τηλεόρασης στα Χανιά με δύο ξένα κανάλια

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
H ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε και στα Χανιά. Η πρώτη μετάδοση ψηφιακού σήματος έγινε πριν από λίγες ημέρες από τη Μαλάξα.
Αφορμή το πρόγραμμα Nova επίγεια που παρέχει δύο συνδρομητικά κανάλια της Nova, τα Nova cinema1 και Nova Sports. Τα κανάλια αυτά είναι μεν συνδρομητικά, αλλά στο ίδιο μπουκέτο μεταδίδονται, μέσω ΕΡΤ και δύο δορυφορικά κανάλια, τα Euronews και TV 5 Monde, η λήψη των οποίων είναι ελεύθερη.
Ετσι, οι τηλεθεατές που θα συντονίσουν την τηλεόρασή τους, εφόσον διαθέτει ψηφιακό δέκτη MPEG 4, στον δίαυλο (κανάλι) 39, θα μπορούν να δουν ελεύθερα τα τηλεοπτικά κανάλια Euronews και TV-5 Monde.
Οσοι δεν διαθέτουν τηλεόραση με ενσωματωμένη δέκτη MPEG 4 για να δουν τα κανάλια που μεταδίδονται ψηφιακά, πρέπει να αγοράσουν έναν εξωτερικό δέκτη.
Ομως, η μετάδοση των υπολοίπων ψηφιακών καναλιών, αυτών της Digea όσο και εκείνων της ΕΡΤ, αναμένεται να αργήσει. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται τα κανάλια αυτά να εκπέμψουν στα Χανιά -από το κέντρο εκπομπής "Μαλάξα"- μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2013.
Πάντως, όποτε ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση των καναλιών από τη Μαλάξα, ταυτόχρονα θα σημειωθεί switch-off. Δηλαδή θα σταματήσει η αναλογική μετάδοση. Οπότε οι τηλεθεατές  οι οποίοι έχουν συσκευή παλιάς τεχνολογίας, θα πρέπει είτε να αγοράσουν τηλεόραση με δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος MPEG 4 είτε να αγοράσουν ψηφιακό δέκτη τον οποίο να συνδέσουν στην τηλεόρασή τους.
ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
Ηδη, από το 2008 με Υπουργική Απόφαση που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. φύλλου 1680, 20 Αυγούστου 2008) έχουν καθοριστεί οι συχνότητες μετάδοσης των ψηφιακών καναλιών από το Κέντρο Εκπομπής "Μαλάξα" ως εξής:
-Δίαυλος 21 για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Τώρα, από το συγκεκριμένο κανάλι εκπέμπει η ΕΤ-1 με αναλογικό σήμα από τη Μαλάξα.
-Δίαυλος 24 για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Τώρα,  από το κανάλι 24 εκπέμπει αναλογικά η ΕΤ-3 από τη Μαλάξα.
-Δίαυλος 38 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Τώρα, από το κανάλι 38 εκπέμπει αναλογικά ο 902 από τη Μαλάξα.
-Δίαυλος 39 για τηλεοπτικές μεταδόσεις κρατικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς και για τη μετάδοση δύο προγραμμάτων φορέων παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Είναι ο δίαυλος που ξεκίνησε προ ημερών τη λειτουργία του με τη μετάδοση των δύο συνδρομητικών καναλιών της Nova και των καναλιών Euronews και TV 5 Monde.
-Δίαυλος 49 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Τώρα από το κανάλι 49 εκπέμπει αναλογικά μέσω ΕΡΤ το TV-5 Monde από τη Μαλάξα.
-Δίαυλος 56 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.
-Δίαυλος 57 για τηλεοπτικές μεταδόσεις ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Τώρα, από το κανάλι 57 εκπέμπει αναλογικά το "Μακεδονία TV" από τη Μαλάξα.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΚΛΟΚΑΣ
Ακόμα και όταν ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση καναλιών από τη Μαλάξα, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα συνεχιστεί η αναλογική μετάδοση από το κέντρο εκπομπής "Σκλόκα" στο Ακρωτήρι Χανίων.
Από τη Σκλόκα εκπέμπουν τα κρατικά κανάλια ως εξής:
-Δίαυλος 7 VHF η ΕΤ-1.
-Δίαυλος 27 UHF η ΝΕΤ.
-Δίαυλος 47 UHF η ΕΤ-3.
-Δίαυλος 65 UHF η ΕΤ-1.
Λήψη σήματος από τη Σκλόκα έχουν οι τηλεθεατές περιοχών που έχουν οπτική επαφή με το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής. Πρόκειται για λίγες περιοχές της πόλης των Χανίων, η οποία καλύπτεται από τη Μαλάξα και για πολλές περιοχές του βορείου οδικού άξονα, από τον Κλαδισό μέχρι το Κολυμπάρι.
Σημειώνεται ότι από το κέντρο εκπομπής της Σκλόκας αναμεταδίδονται και τα περισσότερα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ, δηλαδή το ραδιόφωνο της ΝΕΤ στους 92,9 Μεγάκυκλους των FM, την ΕΡΑ 2 στους 94,9, το Τρίτο Πρόγραμμα στους 106. Η ΕΡΑ Χανίων αναμεταδίδεται στα FM από τη Σκλόκα στους 104 και από Μαλάξα στους 100,6, ενώ διατηρεί πομπό στα Μεσαία Κύματα και συγκεκριμένα στη συχνότητα των 1.512 Χιλιοκύκλων απ' όπου έχει εμβέλεια και πέραν της Κρήτης κατά τις βραδινές ώρες, αλλά η ποιότητα ήχου ενίοτε παρουσιάζει προβλήματα.
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου