Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Πυρκαγιά, πυροσβεστικό ελικόπτερο και ευθύνες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Για τη χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά στη Βάθη, στα Παπαδιανά και σε άλλα χωριά της Κισάμου υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν. Γιατί, παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις, τα Χανιά παραμένουν χωρίς πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Αν, όμως, υπήρχε το πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της 115 Π.Μ., όπως πέρυσι, πιθανώς να είχαν σωθεί σπίτια και περιουσίες πολιτών, που χθες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Ακόμα κι αν είχε “σηκωθεί” το άλλο πυροσβεστικό ελικόπτερο, αυτό που εδρεύει στο Ηράκλειο.
Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Ετσι, έμειναν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες κάτω από αντίξοες συνθήκες, δεδομένου ότι η φωτιά είχε φτάσει σε δυσπρόσιτα ή και απρόσιτα σημεία, που μόνο από αέρος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Σήμερα, θα συζητάμε για την ανάγκη να αποκτήσουν τα Χανιά το δικό τους πυροσβεστικό ελικόπτερο. Θα σχολιάζουμε, επίσης, το γιατί δεν “σηκώθηκε” εκείνο του Ηρακλείου. Για άλλη μια φορά κατόπιν εορτής. Γιατί η καταστροφή έγινε. Ανθρωποι είδαν να καίγονται περιουσίες και κόποι μιας ζωής.
Ποιος “αρμόδιος” καρεκλοκένταυρος των Yπουργείων θα αναλάβει τις ευθύνες του για την απώλεια του ελικοπτέρου; Ποιος θα φροντίσει για την αποζημίωση των κατοίκων; Και σε ό,τι αφορά τους τοπικούς θεσμικούς φορείς: Πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν; Τα ευχολόγια δεν αρκούν...
(Χανιώτικα νέα - 19/7/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/102428-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου