Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Συνέδριο για τις απειλές από τη μύγα των φρούτων στο Κολυμπάρι

Οι "βιολογικές εισβολές ξενικών ειδών μυγών των φρούτων που μπορεί να προξενήσουν σημαντικά προβλήματα μελλοντικά στη γεωργική παραγωγή της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα", είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν διεθνές συνέδριο το οποίο αρχίζει σήμερα στις 8.30 το πρωί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο το οποίο οργανώνει "η επιστημονική οργάνωση TEAM (Tephritid Workers of Europe Africa and the Middle East)", θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 130 διεθνούς εμβέλειας  επιστήμονες από περισσότερες από 40 χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης   Ανατολής.
Τα  θέματα με τα οποία ασχολείται  η  επιστημονική ομάδα TEAM όπως και  τα σχετικά συνέδρια, αφορούν στις μύγες των φρούτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- ο δάκος της ελιάς, η μύγα της Μεσογείου κα η ραγολέτιδα της κερασιάς που ως γνωστόν προκαλούν τεράστιες ζημιές στην παραγωγή φρούτων και την ελαιοκαλλιέργεια της χώρας μας αλλά και σε πολλές άλλες γειτονικές και μη χώρες.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος, προσθέτει ότι «επιπλέον, ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το '2nd International TEAM meeting' είναι οι  βιολογικές εισβολές ξενικών ειδών μυγών των φρούτων, που μπορεί να προξενήσουν σημαντικά προβλήματα μελλοντικά στη γεωργική παραγωγή της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα. Οι βιολογικές εισβολές ως αποτέλεσμα κλιματικών αλλαγών και της αυξανόμενης μετακίνησης επιβατών σε μεγάλες αποστάσεις, απειλούν κυρίως τη γεωργική παραγωγή αλλά, παράλληλα, τη δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα. Οι βιολογικές εισβολές ειδών μυγών των φρούτων επηρεάζουν σημαντικά τη διακίνηση και εμπορία νωπών φρούτων και λαχανικών και αποτελούν το αντικείμενο μελέτης πολλών διεθνών οργανισμών όπως ο FAO και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency). Τα συμπεράσματα του 2nd International TEAM Meeting θα συμβάλουν στη ανάπτυξη στρατηγικών και μεθόδων αντιμετώπισης των παραπάνω εντόμων, στην αντιμετώπιση της επέκτασης της γεωγραφική τους κατανομής και στην αναθεώρηση της νομοθεσίας που ασχολείται με τα έντομα "εισβολείς"».
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η οργάνωση του 2nd International TEAM Meeting υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Κρήτης τους οποίους και ευχαριστούμε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται προς την αντιπεριφερειάρχη κυρία Βρέντζου - Σκορδαλάκη για την πολύτιμη συνδρομή της στη διοργάνωση του "2nd International TEAM meeting"».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 3/7/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/101005-apeili-apo-ti-muga-twn-froutwn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου