Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η ανάπτυξη της Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
"Χτύπημα" στην ανάπτυξη της Κρήτης θα αποτελέσει τυχόν απόφαση εξόδου της από την κατηγορία των φτωχών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοιχτό καθώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντάσσουν την Κρήτη στις "ευημερούσες" περιφέρειες.
Ωστόσο, "μάχη" για να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή δίνουν Ελληνες ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το θέμα γνωστοποίησε χθες το γραφείο της ευρωβουλευτού (αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τα έτη από το 2007 έως το 2012) Ρόδης Κράτσα - Τσαγκαροπούλου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε, «βγαίνει η Κρήτη από την κατηγορία των φτωχών περιοχών της Ε.Ε. και χάνει και μερίδιο των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων για την ανάπτυξή της».
Η κα Κράτσα επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε πλέον στην κατηγορία "σχετικής ευημερίας", αλλά αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματική οικονομική κατάσταση, αφού τα στατιστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των μεριδίων της περιόδου 2014 - 2020 είναι της περιόδου 2008 - 2010» και συμπληρώνει:
«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνουμε μάχη, το ίδιο κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, για να διατεθούν τουλάχιστον τα 2/3 των πόρων της τρέχουσας περιόδου. Η αξιοπιστία της χώρας, η καλή απορρόφηση των υπαρχόντων κονδυλίων είναι για εμάς διαπραγματευτικά όπλα».
Το ερώτημα όμως παραμένει: Πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις με βάση στοιχεία της προ κρίσης περιόδου και όχι του σήμερα;
Οι φορείς της Κρήτης, σε συνεργασία με τους Ελληνες ευρωβουλευτές, οφείλουν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την περικοπή πιστώσεων.
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/102972-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου