Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στο Ιναχώριο Κισάμου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια από τις μεγαλύτερες φωτιές των τελευταίων χρόνων ήταν αυτή στο Ιναχώριο της Κισάμου, καθώς εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη 18 Ιουλίου και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ύστερα από τέσσερις μέρες, δηλαδή προχθές Κυριακή. Ούτε, όμως, έως χθες το απόγευμα δεν είχε δοθεί επισήμως κατάσβεση της φωτιάς. Στην περιοχή παρέμεναν πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς υπήρχαν ακόμη μικροεστίες.
Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι είδαν τους κόπους μια ζωής να γίνονται στάχτη. Αν υπήρχε στα Χανιά πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο θα έκανε από την πρώτη στιγμή ρίψεις νερού, είναι βέβαιον ότι οι ζημιές θα είχαν περιοριστεί και ενδεχομένως η καταστροφή που τελικώς συντελέστηκε, να είχε αποφευχθεί. Σύμφωνα με τη χθεσινή πρώτη επίσημη εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου, από την πυρκαγιά αποτεφρώθηκαν 2.500 στρέμματα από τα οποία 1.000 με δασική έκταση, 1.000 με χορτολιβαδική και 500 με ελαιόδεντρα.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Στο μεταξύ, ο Δήμος Κισάμου συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών του ν. Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σήμερα Τρίτη στη 1 το μεσημέρι στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλίου της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου «για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση των ζημιών που σημειώθηκαν λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Στο μεταξύ, στο θέμα της στάθμευσης πυροσβεστικού ελικοπτέρου στα Χανιά αναφέρεται με επίκαιρη ερώτησή τους προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Στην ερώτησή του επισημαίνει:
«Επανειλημμένα έχει επισημανθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον υπογράφοντα την παρούσα και άλλους θεσμικούς παράγοντες του νομού Χανιών, ότι η Δυτική Κρήτη είναι από τις πλέον πυρόπληκτες περιοχές της χώρας. Αυτό επιβάλλει τη στάθμευση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου βαρέως τύπου Μ-26 στο αεροδρόμιο Σούδας, όπως άλλωστε αδιαλείπτως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να συμβάλει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, προ πάντων πριν αυτές πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δυστυχώς, για άγνωστους λόγους, πυροσβεστικό ελικόπτερο στα Χανιά δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σταθμεύει ένα μεσαίου τύπου ελικόπτερο (ΚΑ-32) ήσσονος επιχειρησιακής δυνατότητας και το οποίο καταφθάνει συνήθως πολύ αργά για αποτελεσματική δράση. Έτσι τις τελευταίες ημέρες στο νομό Χανίων ξέσπασαν πυρκαγιές, οι οποίες έλαβαν μεγάλες διαστάσεις και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, υπάρχει δε ο φόβος ότι λόγω των καιρικών συνθηκών τα προβλήματα θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση». Καταλήγοντας, ο κ. Μαρκογιαννάκης ρωτά τον υπουργό «εάν προτίθεται να δώσει άμεσα εντολή στάθμευσης πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο Σούδας κατά την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο».
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ
Εξάλλου, ο επικεφαλής της Ενωτικής Μαχητικής Αποκορωνιώτικης Ανεξάρτητης Κίνησης (Ε.Μ.Α.Α.Κ.), Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος είχε διατελέσει υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, επί αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τη φετινή αντιπυρική περίοδο υψηλού κινδύνου, επισημαίνει ότι ο νομός Χανίων ανήκει στην ομάδα Α βαθμού, αναφορικά με την επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς και μεταξύ άλλων τονίζει:
«Γνωρίζοντας από προσωπική εμπειρία τη σημασία, τη σπουδαιότητα και την καθοριστική συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, και μετά τα τελευταία δυσάρεστα συμβάντα τα οποία εκδηλώθηκαν στον νομό μας, με αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών συμπολιτών μας, καλώ όλους τους θεσμικούς φορείς (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχη & δημάρχους) να διεκδικήσουν συντονισμένα και άμεσα την τοποθέτηση, παρουσία και στάθμευση του Πυροσβεστικού ελικοπτέρου από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ισχυρό και ακλόνητο επιχείρημα εκτός των άλλων, για την παραπάνω διεκδίκηση, αποτελεί η επιτακτική ανάγκη προστασίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριά, και των επισκεπτών οι οποίοι διέρχονται καθημερινά κατά δεκάδες εκατοντάδες καθ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».
Τέλος, σημειώνει ότι «ο σχεδιασμός, προγραμματισμός για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών εναέριων μέσων από την κεντρική διοίκηση λαμβάνει χώρα τον μήνα Μάρτιο. Το αίτημα αναφορικά με την τοποθέτηση ελικοπτέρου θα πρέπει να γίνεται σε προγενέστερο χρόνο».
(Χανιώτικα νέα - 24/7/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/102744-staxti-xiliades-stremmata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου