Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Προβολή του Μπάλου Κισάμου σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό

Με φωτογραφία από τον Μπάλο κυκλοφόρησε το Δελτίο της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε κυκλοφορία επιστημονικά περιοδικά. Στο τεύχος αυτό, δημοσιεύεται επιστημονική εργασία για τα γεωλογικά φαινόμενα στη Νότια Κρήτη με τη φωτογραφία του Μπάλου.
Οπως μας λέει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος του 13ου διεθνούς συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που θα διεξαχθεί στα Χανιά από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου (http://www.ege13.gr/) με κεντρικό θέμα την "εξερεύνηση και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων", στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε χρειαζόμαστε και κάποιους φάρους για να μην χαθούμε στην ομίχλη της καθημερινότητας. Στην πλειονότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι απλοί άνθρωποι στέφουν τα βλέμματά τους στους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και δεν είναι λίγα τα σημάδια που τους κάνουν να αναθαρρήσουν. Μια παρόμοια περίπτωση είναι η "επιστημονική διαφήμιση" της Κρήτης σε ένα από τα μεγαλύτερα σε κυκλοφορία επιστημονικά περιοδικά του χώρου των Γεωεπιστημών: Του Δελτίου της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής.
Ο κ. Μανούτσογλου σημειώνει ότι «αξίζουν συγχαρητήρια οι συνάδελφοι γεωλόγοι επίκουρη καθηγήτρια Ελένη Κόκκινου του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, Παράρτημα Χανίων, ο δρ Καμπέρης Ευάγγελος από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και ο ερευνητής λέκτορας στο School of Earth & Ocean Sciences του Cardiff University Alves Tiago, που παράλληλα με τη δημοσίευση της επιστημονικής τους εργασίας με τίτλο 'Structural decoupling in a convergent forearc setting (southern Crete, Eastern Mediterranean)' για το 'τρίποντο' που κατάφεραν:
• πρώτον να "περάσουν" μια επιστημονική εργασία με πολλά αξιόλογα και χρήσιμα ερευνητικά στοιχεία και συμπεράσματα για τη γεωλογική εξέλιξη της περιοχής νότια της Κρήτης, μιας περιοχής με παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης πιθανότητας ύπαρξης υδρογονανθράκων,
• δεύτερον να "περάσουν" στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού μια από τις πιο όμορφες φωτογραφίες της Κρήτης, της λιμνοθάλασσας του Μπάλου και
• τρίτον να "περάσουν" το μήνυμα ότι μέσα από τον συνδυασμό των επιστημονικών δεδομένων και της ομορφιάς οι Ελληνες επιστήμονες στέκονται στα πόδια τους και αντιστέκονται σε κάθε είδους προσπάθεια εξαθλίωσής τους είτε μέσα από μειώσεις των ήδη πενιχρών ειδικών μισθολογίων τους είτε μέσα από το χρόνιο πάγωμα των ερευνητικών κονδυλίων».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «η Γεωλογική Εταιρεία της Αμερικής ιδρύθηκε το 1888 στη Νέα Υόρκη και έχει πάνω από 25.000 μέλη σε 103 χώρες. Την ιστοσελίδα της την επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές από τον χώρο των Γεωεπιστημών.
Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον Γιώργη Πετράκη (που μπορούν όλοι να τη θαυμάσουν στην ιστοδιεύθυνση http://gsabulletin.gsapubs.org/) αποδίδει με καλλιτεχνικό τρόπο αλλά και σαφήνεια την πολυπλοκότητα των μακρόχρονων γεωλογικών διεργασιών, που έδρασαν για να δημιουργήσουν την ανεπανάληπτη και μοναδική ομορφιά του κρητικού τοπίου».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 11/7/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου