Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Προστασία - αξιοποίηση του δάσους της Ανώπολης Σφακίων

Η προστασία αλλά και αξιοποίηση του δάσους της Ανώπολης για ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού και ανάδειξη της Φύσης, είναι ο στόχος του προγράμματος "SylvaMED: Μεσογειακά Δάση για Ολους", στο οποίο συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (MED 2007 - 2013) και εθνικούς πόρους και είναι διάρκειας 3 ετών (09/2010 - 08/2013). Το έργο συντονίζεται από το Κέντρο Δασικών Επιστημών της Καταλονίας και συμμετέχουν, πέρα από το Μ.Α.Ι.Χ., εταίροι από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Σλοβενία. Στόχος του έργου είναι η καθιέρωση ανταποδοτικών μηχανισμών οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται την κοινωνική διάσταση του δάσους και θα χρησιμοποιούν τα έσοδα που παράγονται από τις χρήσεις του δάσους για τη συντήρηση των μηχανισμών και την προστασία του δάσους.
Για την Ελλάδα, το Μ.Α.Ι.Χ. επέλεξε το δάσος της Ανώπολης ως πιλοτική περιοχή όπου και εφαρμόζονται οι σχετικές δράσεις. Η διεκπεραίωση των δράσεων γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Σφακίων, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Σύμφωνα με το Μ.Α.Ι.Χ., στο πλαίσιο των δράσεων αυτών έγινε ο καθαρισμός και επιδιόρθωση του μονοπατιού Ανώπολη - Πάχνες Το μονοπάτι έχει συνολικό μήκος 14 χιλιόμετρα και αποτελεί μια εντυπωσιακή ανηφορική διαδρομή που ξεκινάει από την Ανώπολη με υψόμετρο 700 μέτρων, διασχίζει το δάσος της Ανώπολης και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τις Πάχνες σε υψόμετρο 2453 μέτρα.
Παράλληλα με τον καθαρισμό, εγκαταστάθηκε ειδική σήμανση με κατευθυντήριες ταμπέλες καθ’ όλο το μήκος του και το μονοπάτι είναι πλέον ασφαλές και προσβάσιμο από οποιονδήποτε οδοιπόρο. Στην πλατεία της Ανώπολης καθώς και στο σημείο Ρουσσιές, όπου το μονοπάτι συναντά τον αγροτικό δρόμο, έχουν εγκατασταθεί ενημερωτικές πινακίδες που περιλαμβάνουν πληροφορίες για το μονοπάτι, τον χάρτη της διαδρομής και πληροφορίες για το έργο SylvaMED.
Στο πλαίσιο του έργου SylvaMED και σε συνεργασία με τον ποδηλατικό όμιλο Χανίων ΤΑΛΩΣ - ΑΝΕΚ LINES και τον Δήμο Σφακίων, θα διοργανωθεί ποδηλατικός αγώνας καθόδου του μονοπατιού της Ανώπολης, με τη συμμετοχή των καλύτερων Ελλήνων αθλητών στο άθλημα. Ο αγώνας σχεδιάζεται για τα τέλη του Σεπτεμβρίου αυτού του έτους και αναμένεται να διαφημίσει το μονοπάτι και την περιοχή στους αγωνιστικούς κύκλους της ποδηλασίας. Σύμφωνα με ποδηλάτες του ΤΑΛΩΣ που έχουν διανύσει το μονοπάτι με ποδήλατο, πρόκειται για μια δύσκολη διαδρομή, η οποία θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση ακόμα και για έμπειρους αθλητές. Μέρος των εσόδων από τις συμμετοχές των αθλητών θα διατεθούν για μελλοντικές δράσεις καθαρισμού και συντήρησης του μονοπατιού και γενικότερα δράσεις προστασίας του δάσους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένας βοτανικός οδηγός πεδίου με φυτά της περιοχής με υψηλή οικολογική αξία, ο οποίος θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και μικρή περιγραφή ορισμένων ειδών χλωρίδας που συναντώνται κοντά στο μονοπάτι Ανώπολη - Πάχνες. Ο οδηγός θα απευθύνεται στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Λόγω της μεταβολής του υψομέτρου, το μονοπάτι παρουσιάζει μεγάλο βοτανικό ενδιαφέρον για τους φυσιολάτρες. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει ένα πλήθος αυτοφυών φυτών της Κρήτης, πολλά εκ των οποίων είναι ενδημικά του νησιού ή σπάνια και ο βοτανικός οδηγός του δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσει ορισμένα από τα φυτά της περιοχής.
Ο οδηγός θα πωλείται έναντι ενός συμβολικού ποσού σε διάφορα σημεία της Επαρχίας Σφακίων, με τα έσοδα να διατίθενται για τη χρηματοδότηση δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του δάσους της Ανώπολης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/7/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/102472-aksiopoiisi-prostasia-tou-dasous-tis-anwpolis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου