Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΚΟΙΣΠΕ: Νέα πρόταση πολιτισμού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια νέα πρόταση πολιτισμού, που αμφισβητεί την ιδρυματική ψυχιατρική και επαναδραστηριοποιεί μια βάση εισοδήματος για τους ψυχικά πάσχοντες, αποτελεί η λειτουργία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) στο Νομό Χανίων.
Ο ψυχίατρος Γ. Κοκκινάκος (τρίτος από αριστερά) με τους ασθενείς στο κυλικείο Ο ψυχίατρος Γ. Κοκκινάκος (τρίτος από αριστερά) με τους ασθενείς στο κυλικείο Αυτή τη στιγμή ο ΚΟΙΣΠΕ λειτουργεί:
- Κυλικείο εντός των χώρων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, Κροκιδά 25.
- Γκαλερί Τέχνης (με κοσμήματα και πίνακες ζωγραφικής), Καλιτσουνάκη και Δημοκρατίας.
- Μαγαζάκι με είδη δώρων μέσα στην Αγορά των Χανίων.
- Πλυντήριο αυτοκινήτων στο χώρο του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.
- Νέο πλυντήριο αυτοκινήτων (αυτόματο) στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Σε όλες αυτές τις δομές απασχολούνται ψυχικά πάσχοντες. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΚΟΙΣΠΕ, ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος, η λειτουργία του ΚΟΙΣΠΕ βοηθά τους ψυχικά ασθενείς «να έχουν κοινωνικές συντεταγμένες, ψυχοσυναλλαγές, επανενταξιακές δυνατότητες στην κοινωνία. Διαμορφώνει και ενθαρρύνει μια ψυχιατρική άποψη της διαφορετικότητας και όχι της ομοιομορφίας. Της διαφοράς και όχι της ομοιότητας. Είναι εν τέλει μια νέα πρόταση πολιτισμού. Πέραν αυτών, δίδει θέσεις εργασίας και μισθοδοτεί ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν ευκαιρίες δημιουργικής αμειβόμενης εργασίας. Θεωρεί την εργασία όχι ως θεραπεία αλλά ως δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που περνά μια ψυχιατρική περιπέτεια. Λειτουργεί σε θεραπευτική και παραγωγική βάση».
Ο κ. Κοκκινάκος καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην προσπάθεια για μια κοινωνία του μοιράσματος και της αλληλεγγύης.
«Στο κυλικείο - καφενείο του ΚΟΙΣΠΕ εργαζόμαστε τρία άτομα - χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να εργαζόμαστε και να λειτουργούμε αυτόν το χώρο. Ο χρόνος περνάει πολύ ευχάριστα και παράλληλα με τα χρήματα που αμειβόμαστε "βγάζουμε" τα έξοδα του μήνα», λέει ο Μιχάλης, εργαζόμενος στο καφενείο-κυλικείο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
«Δούλευα για δέκα χρόνια στο κυλικείο του Ψυχιατρείου και τώρα εργάζομαι στο καινούργιο κυλικείο-καφενείο στην οδό Κροκιδά. Η μέρα μας περνάει τόσο όμορφα που προτιμούμε να βρισκόμαστε εκεί, παρά στο σπίτι. Διότι μέσα στο ψυχιατρείο περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι καλά, που ζω και εργάζομαι εδώ», ανέφερε ο Σπύρος.
«Συνεργάζομαι με το υπόλοιπο προσωπικό που λειτουργεί το πλυντήριο αυτοκινήτων και βρίσκεται στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Πρόκειται για έναν φιλόξενο κλειστό χώρο 100 τ.μ. και σε συνολικό περιβάλλοντα χώρο 300 τ.μ. Παρέχονται υπηρεσίες καθαρισμού οχημάτων, όχι μόνο σε επισκέπτες και προσωπικό αλλά και σε άτομα εκτός χώρου του νοσοκομείου. Υπάρχει η δυνατότητα πλυσίματος των αυτοκινήτων με αυτόματο μηχάνημα ή με το χέρι, σε δύο διακριτούς χώρους που έχουν προκύψει από τον σχεδιασμό της εγκατάστασης, σε πολύ προσιτή τιμή. Το πλυντήριο στελεχώνεται από πέντε χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Δεν ζητάμε κάποια ελεημοσύνη, αλλά μια ευκαιρία από τους ανθρώπους, έτσι ώστε τα άτομα αυτά να επιβιώσουν και να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Το ΚΟΙΣΠΕ είναι ένα πολύ καλό βήμα εξέλιξης σε επίπεδο νομού, αλλά και για τους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες έτσι ώστε να συνεχίσουν και πάλι, κοιτάζοντας με αισιοδοξία τη ζωή τους», επισήμανε η Μαρία, εργαζόμενη στο πλυντήριο αυτοκινήτων του ΚΟΙΣΠΕ, που βρίσκεται στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
(Eλευθεροτυπία - 7/7/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=180902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου