Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

"Στέγνωσε" η λίμνη της Αγιάς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σε... στεριά μετατράπηκε η λίμνη της Αγιάς Χανίων, η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου εξαιτίας της ανεξέλεγκτης άντλησης νερού.
Εκπληκτοι την περασμένη εβδομάδα Ελληνες και ξένοι επισκέπτες της λίμνης αντίκριζαν εικόνες ερημοποίησης. Χθες, έπειτα από κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, η λίμνη άρχισε ξανά να γεμίζει, αλλά άγνωστο για πόσο...
Οικολογικές οργανώσεις και επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί η υπεράντληση νερού και παράλληλα καταγγέλλουν ότι οι προτάσεις που έχουν υποβάλει -εδώ και χρόνια- για την προστασία και την ορθή διαχείριση της λίμνης αγνοούνται επιδεικτικά από τους αρμόδιους φορείς. Σημειώνεται εδώ ότι για τη λίμνη της Αγιάς -η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Προστατευόμενων Ευρωπαϊκών Βιότοπων Natura 2000- δεν υπάρχει έως τώρα κανένα διαχειριστικό σχέδιο!
Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) με τη συμμετοχή 7 φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της διαχείρισης του νερού της Αγιάς... Το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων Γιώργος Τσέκος κατηγόρησε τους αρμόδιους φορείς για «ανευθυνότητα» και «αναλγησία» και υπογράμμισε ότι η Πρωτοβουλία θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ερωτηθείς για τη ζημιά που προκαλείται στο οικοσύστημα της περιοχής από το άδειασμα του νερού της λίμνης, ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πέτρος Λυμπεράκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το άδειασμα της λίμνης αναγκάζει να φύγουν κάποια ζώα τα οποία -ενδεχομένως- να μην έχουν πού αλλού να πάνε. Δηλαδή, κάποια έχουν και κάποια δεν έχουν. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε μια φοβερή πίεση στο σύστημα και μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο είναι ήδη πιεσμένο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πειράματα».
Παράλληλα, κατήγγειλε το αλαλούμ που επικρατεί στη διαχείριση των νερών της λίμνης καθώς σε αυτήν έχουν λόγο 7 φορείς, ενώ επισήμανε ότι οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια από επιστημονικούς φορείς για τη διαχείριση των νερών της λίμνης έχουν αγνοηθεί: «Το νερό το διαχειρίζονται 7 φορείς. Από το 1998 έχουμε ζητήσει να έρθουν σε συμφωνία οι 7 αυτοί φορείς και να μην αδειάζουν το τελευταίο μέτρο της λίμνης. Αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ».
Κατά την προχθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ληφθούν κάποια μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό τα συνεργεία του ΟΑΔΥΚ έβαλαν τις μπετονένιες πλάκες στην έξοδο της λίμνης για να μην μπορεί να περνά νερό και να πέφτει η στάθμη.
(Ελευθεροτυπία - 19/7/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=184553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου