Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Λαφονήσι: Τσιμέντο να γίνει;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αμεσο κίνδυνο τσιμεντοποίησης διατρέχει το πασίγνωστο Λαφονήσι, η παραλιακή ζώνη στο Δήμο Ιναχωρίου του Νομού Χανίων, καθώς, όπως καταγγέλλεται από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αλλά και πολίτες, ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης στην περιοχή.
Ιδιωτικά συμφέροντα εμποδίζουν την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, καταγγέλλουν φορείς και πολίτες Ιδιωτικά συμφέροντα εμποδίζουν την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, καταγγέλλουν φορείς και πολίτες Το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο έχει την ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Ιναχωρίου, δεν επιτρέπει «τσιμεντοποίηση» της παραλίας ούτε λατομικές χρήσεις στην περιοχή. Μολονότι το στηρίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το αγνοεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Σκουντριδάκης κατήγγειλαν δημοσίως ότι η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές υπηρεσίες. Παράλληλα, κατηγόρησαν ευθέως τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο, ότι εσκεμμένα δεν υπογράφει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Χθες, απαντώντας στον Δήμο Ιναχωρίου, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο δήμαρχος Ιναχωρίου επιχειρεί, τον τελευταίο καιρό, την κατασυκοφάντηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεργατών μου και εμένα προσωπικά. Συστηματικά. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Και παραμορφώνει το περιεχόμενο δημόσιων εγγράφων».
Τονίζει ακόμα ότι η διαδικασία αυτή, από τον νόμο είναι μακρά και πολύπλοκη και ότι από τον νόμο «είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί, σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί».
(Ελευθεροτυπία - 13/7/2017)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=182591

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου