Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ερευνα για τον τουρισμό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η οικονομική κρίση επηρεάζει τον τουρισμό και συντελεί στη μείωση των αφίξεων σε περιοχές της Ελλάδας.
Μόνο οι Σκανδιναβοί αντέχουν, αφού το μερίδιό τους στις αφίξεις αγγίζει το 90% στα Χανιά. Στη χώρα μας, φέτος, αύξηση αφίξεων παρατηρείται μέχρι στιγμής μόνο στα αεροδρόμια της Κω κατά 9,71% και της Ρόδου κατά 6,36%. Στην Κρήτη υπάρχει μείωση της τάξης του 5,65% στο αεροδρόμιο Χανίων και του 5,14% στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Ωστόσο, ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστικός και με προσεκτικές κινήσεις μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες.
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα νέας έρευνας για την πορεία του τουρισμού στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2010, βλέπουμε ότι το ποσοστό αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων μειώθηκε κατά 5,65% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (5,14%).
Εκτός από τα νησιά της Κω και της Ρόδου, όπου παρουσιάστηκε αύξηση κατά 9,71% και 6,36%, αντίστοιχα, η μεγαλύτερη μείωση στα υπόλοιπα αεροδρόμια, εμφανίστηκε στα νησιά της Κέρκυρας με 6,29% και της Ζακύνθου με 6,05%, ενώ σε σταθερά επίπεδα αλλοδαπών αφίξεων παρέμεινε το νησί της Κεφαλονιάς, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Βλέποντας λοιπόν τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών στο Νομό Χανίων για το πρώτο εξάμηνο του 2010, διαπιστώνουμε ότι το 89,47% προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), την Αγγλία, την Πολωνία και τη Γερμανία».
Την έρευνα συντόνισε ο συντονιστής Σπουδών και Ερευνας του ΜΑΙΧ δρ Γιώργος Μπαουράκης, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και τη συμμετοχή του διδάσκοντος Πληροφορικής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Περικλή Δράκου και του ερευνητή του ΜΑΙΧ Γιώργου Αγγελάκη.
(Ελευθεροτυπία - 10/7/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=181763

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου