Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Δικαίωση για την κλωστική κάνναβη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Επειτα από δικαστικούς αγώνες, που κράτησαν έντεκα χρόνια, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Χανίων δικαίωσε το Kannabi Shop των Χανίων, το οποίο το είχε κλείσει η Αστυνομία το 1998 και είχε κατασχέσει όλα τα προϊόντα του, ρούχα από κλωστική κάνναβη.
Τώρα το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος Σεραφείμ Κανδύλα για την ταλαιπωρία που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Παράλληλα το δικαστήριο στο σκεπτικό του επικαλείται την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποδέχεται τη βαρύτητα των συνθηκών της προσβολής που υπέστη ο κ. Κανδύλας από τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων. Αναφέρει μάλιστα ότι ο κοινοτικός νομοθέτης, έχοντας λάβει υπόψη του την ανάγκη καταπολέμησης των ναρκωτικών και την προάσπιση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, προέβη στην κοινή οργάνωση αγοράς για το λινάρι και την κάνναβη και στη θέσπιση επιχορήγησης για την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης με μικρό ποσοστό περιεκτικότητας στη μεθυστική ουσία τετραϋδροκανναβιόλη.
Ειδικότερα στη συνεδρίασή του το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Χανίων συνεκδίκασε δύο αντίθετες εφέσεις: από τη μια του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία απέρριψε, και από την άλλη του κ. Κανδύλα την οποία εν μέρει δέχτηκε.
Τώρα που η περιπέτειά του τελείωσε ο κ. Κανδύλας παρατηρεί: «Εχουν περάσει 11 χρόνια και δεν είναι αρκετά για να διορθώσουν τα 10 λεπτά που κράτησε η επιχείρηση -Ξεριζώματος Παντελονιών- από το τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η απόφαση δεν παύει να αποτελεί ένα λιθαράκι στην προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη από την αυθαιρεσία των κρατικών αρχών που αρκετές φορές οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης, συντονισμού και έλλειψης επιστημονικού δυναμικού στη στελέχωση της διοίκησης. Οι λόγοι αυτοί άλλωστε δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό την περιπέτειά μου αυτή. Ωστόσο ακόμη και τώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκκρεμεί η εφαρμογή της μελέτης του ΕΘΙΑΓΕ για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης (sativa) που επιδοτείται από την Ε.Ε. και η οποία την έχει αναγάγει σε μία από τις πλέον προνομιούχες καλλιέργειες. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να συγχέουμε την κλωστική κάνναβη (Sativa) με την ινδική. Είναι ό,τι το σταφύλι και το κρασί: κανείς δεν μέθυσε τρώγοντας σταφύλια».
(Ελευθεροτυπία έντυπη έκδοση - 13/4/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=34968

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου