Σάββατο 11 Απριλίου 2009

«Βλέπω τα Χανιά σαν τόπο μου»

Η Μουφιντέ αισθάνεται, όπως λέει, τα Χανιά σαν δικό της τόπο. Εχει έρθει πολλές φορές, οι άνθρωποι της φαίνονται γνωστοί, μιλά ελληνικά με έντονα τα στοιχεία της κρητικής διαλέκτου. Μόνο που είναι... Τουρκοκρητικιά. «Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικοί. Οταν μαθαίνουν ότι μιλάμε ελληνικά, μας αγκαλιάζουν, μας κερνάνε καφέδες. Ζουν εδώ και πολλοί Μικρασιάτες. Βρήκα το σπίτι που γεννήθηκε η μαμά μου που ήρθε σε ηλικία 3 χρονώ στη Σμύρνη».
Στην ομάδα, που βρέθηκε χθες στα Χανιά από την Τουρκία, συμμετέχουν 25 άτομα, μέλη αλλά και φίλοι του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από το Ιδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης, που ιδρύθηκε στην Τουρκία και καταδικάζοντας κάθε μορφή πολέμου θέτει μοναδικό στόχο την εδραίωση της ειρήνης στο Αιγαίο και στον κόσμο. «Οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Είμαστε όλοι άνθρωποι που πρέπει να ζούμε αγαπημένοι», λένε.
Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος είναι η καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, Μουφιντέ Πεκίν, κόρη Τουρκοκρητικών. Στα Χανιά γεννήθηκαν και έζησαν οι γονείς της μέχρι το 1924, όταν με τις ανταλλαγές των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στη Σμύρνη. Η ίδια στα Χανιά πρωτοήρθε το 1992 για να βρει το σπίτι στο οποίο πριν από το 1924 έμενε η μητέρα της κι από τότε επιστρέφει τακτικά καθώς έχει κάνει πολλούς φίλους.
Ορισμένα από τα μέλη της 25μελούς ομάδας είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, που με τη συνθήκη της Λωζάννης εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία. Επισκέφθηκαν μνημεία της πόλης, το μιναρέ της Σπλάντζιας και δρόμους που πριν το 1924, έμεναν πρόγονοι των Τουρκοκρητικών.
Την ξενάγησή τους ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος», Κυριάκος Μπαλής: «Εδώ έρχονται πολλά γκρουπ από την Τουρκία, πολλοί Τουρκοκρητικοί και τους ξεναγώ επειδή γνωρίζω λίγα τουρκικά. Ο πατέρας μου καταγόταν από τη Μικρά Ασία, όπου έχω πάει έξι φορές. Φέτος με το Σύλλογο Μικρασιατών στις 17 Αυγούστου σκοπεύουμε να πάμε πάλι στη Μικρά Ασία και να τη γυρίσουμε. Εχω κάνει κι εγώ πολλούς φίλους εκεί, που μας υποδέχονται και μας περιποιούνται, μας κερνάνε».
(Ελευθεροτυπία - 11/4/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=34487

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου