Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

"Η ελευθερία είναι θεραπευτική"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ηταν στο άσυλο του ψυχιατρείου έγκλειστος επί 25 χρόνια. Τώρα ζει σε ξενώνα της αποασυλοποίησης στο κέντρο των Χανίων. Και την περασμένη Τρίτη χάρισε στον Επίτροπο της Ευρωπαικής Ενωσης Βλαντιμίρ Σπίλντα που τον επισκέφτηκε, έναν ιμάντα από το παρελθόν, από αυτούς που με τους οποίους τους κρατούσαν καθηλωμένους στην απομόνωση.
Πρόκειται για τον 53χρονο Σπύρο Παπακαστρίτσιο ο οποίος ζει μαζί με το ζωγράφο Γιάννη Παπαδάκη σε ένα από τα διαμερίσματα της αποασυλοποίησης στο κέντρο των Χανίων.
"Τώρα καταλαβαίνω τι θα πει ελευθερία, τι θα πει να είσαι λεύτερος" είπε για να εξηγήσει: "Ήμουν έγκλειστος στο ψυχιατρείο για 25 περίπου χρόνια συνεχόμενα. Εδωσα στον επίτροπο ως δώρο μια ζώνη από αυτές που μας έδεναν. Ημουν για επτά μήνες δεμένος στην απομόνωση τη δεκαετία του ΄80".
Τόσο τον Σπύρο όσο και τον συγκάτοικό του τούς βλέπω συχνά στην πόλη να πίνουν τον καφέ τους και να κάνουν τη βόλτα τους. Είναι από τα παραδείγματα
των ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει μια νέα ζωή. Μια ζωή σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελευθερίας.
Μακριά από τα δεσμά του ασύλου και της καταπίεσης. Μακριά από τους μηχανισμούς ελέγχου και υποταγής. Κοντά σε δρόμους ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ελευθερίας.
Συχνά βέβαια διαβάζουμε για υποχρηματοδότηση των ξενώνων και για τον κίνδυνο κάποιοι άνθρωποι να βρεθούν στο δρόμο.
Λύση, δεν είναι η επιστροφή στο παρελθόν αλλά η διεκδίκηση κονδυλίων για ανάπτυξη των νέων δομών.
Στα Χανιά, το ψυχιατρικό κίνημα πριν είκοσι και πλέον χρόνια ξεκίνησε τις προσπάθειες κλεισίματος του ασύλου. Τότε αυτό φαινόταν αδιανόητο. Τώρα αποδεικνύεται όχι μόνο αναγκαίο μα και εφικτό: το ψυχιατρείο της Σούδας έχει κλείσει εδώ και τρία περίπου χρόνια. Πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Ρέθυμνο ενώ παρόμοιες δομές λειτουργούν και στο Ηράκλειο.
Στα Χανιά, κατά την επίσκεψή του, ο Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης Βλαντιμίρ Σπίντλα υπέγραψε ένα μνημόσιο συνεργασίας με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, που υποχρεώνει την Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2015 να έχει ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να προσλάβει έως το τέλος του 2009 100 γιατρούς και 800 επαγγελματίες ψυχικής υγείας στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας.
Μακάρι όλα αυτά να γίνουν πράξη γιατί όπως άλλωστε είχαν γράψει κάποιοι σε ένα τοίχο στο ψυχιατρικό άσυλο της Σούδας, πριν αυτό κλείσει:
"Η ελευθερία είναι θεραπευτική".
(Χανιώτικα νέα - 10/4/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου