Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Καινοτομίες του Πολυτεχνείου Κρήτης: Τεχνητή νοημοσύνη και τουριστική προβολή

Με τη συμβολή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κρήτης και τον καθοριστικό ρόλο του Πολυτεχνείου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου αυτό το καλοκαίρι θα παρέχει προηγμένες υπηρεσίες ενημέρωσης στους επισκέπτες!
Μάλιστα, με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ήδη οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους στο κινητό τους, μέσα από ειδική εφαρμογή κινητού που είναι διαθέσιμη στο google app store (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.netmechanics.vip&pli=1), ένα συγκεκριμένο πλάνο επισκέψεων, βασισμένο στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα.
Το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει παράλληλα στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσα από την προώθηση προιόντων και υπηρεσιών, έχει τίτλο: «Visit Planner: Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Ενημέρωσης και Σχεδιασμού Περιήγησης και Δραστηριοτήτων για Τουρισμό Κρουαζιέρας βασισμένη σε Υβριδικά Συστήματα Σύστασης Πληροφορίας» και στην υλοποίησή του συμμετέχουν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (συντονιστής), το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Netmechanics Ε.Π.Ε. (Ηράκλειο) και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.
Από το Πολυτεχνείο Κρήτης, υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο οποίος μας λέει ότι το Πολυτεχνείο έχει αναπτύξει τους κύριους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης στην εφαρμογή-πλατφόρμα ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών, με σκοπό την καλύτερη εμπειρία των επισκεπτών του Αγίου Νικολάου. Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης περιλαμβάνει, εκτός από τον κ. Χαλκιαδάκη, έναν διδακτορικό (τον Μιχάλη Κουτσμανή) και δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές του (τους Ιωάννη Ζιώγα και Ερρίκο Στρεβινιώτη).
Ο κ. Χαλκιαδάκης υπογραμμίζει ότι αυτή η πλατφόρμα, βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε επισκέπτες ολιγοήμερης διάρκειας (1 έως 5 ημερών).
Αυτό συμβαίνει καθώς οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται μπορούν να κατασκευάσουν ένα “προφίλ” για τον επισκέπτη με ελάχιστες αλληλεπιδράσεις μαζί του, οι οποίες αφορούν κυρίως τη βαθμολόγηση φωτογραφιών που απεικονίζουν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (αξιοθέατα ή επιχειρήσεις).
Η εφαρμογή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για επισκέπτες των Χανίων «μετά από αλλαγές στη βάση δεδομένων. Ενδιαφερόμαστε για συνεργασίες με Δήμους, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
(Χανιώτικα νέα - 8/2/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου