Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Τάση συρρίκνωσης στη μικρή και ατομική επιχειρηματικότητα

Λιγοστεύσουν οι μικρές επιχειρήσεις στην Κρήτη καθώς, παρατηρείται τάση συρρίκνωσης της μικρής, πολύ μικρής και ατομικής επιχειρηματικότητας και μετατροπής των εργοδοτών σε μισθωτούς ή και μετακύλισή τους σε καθεστώς ανεργίας.
Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και το “Κρητών Εμπόριο”, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, αλλά και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε τομείς της οικονομίας. Στοιχεία για την ανεργία αλλά και την εργασία στην Κρήτη, παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, με βάση τα δεδομένα από τον Περιφερειακό Μηχανισμό Παρακολούθησης της αγοράς εργασίας που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, «πολύ έντονες αναταράξεις έφερε η πανδημία στην αγορά εργασίας της Κρήτης λόγω και της πολύ μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό. Η Κρήτη ήταν η ευρωπαϊκή περιφέρεια με τη μεγαλύτερη μεταβολή – αύξηση της ανεργίας το 2020».
Ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιες τάσεις που είναι επίμονες και πρέπει να μας προβληματίσουν περισσότερο. Κατά τη γνώμη μου το πρώτο είναι η τάση συρρίκνωσης της μικρής, πολύ μικρής, ατομικής επιχειρηματικότητας και μετατροπής των εργοδοτών στην πραγματικότητα σε μισθωτούς ή και μετακύλισης σε καθεστώς ανεργίας. Αυτή η τάση ανιχνεύεται και στα προ κορωνοιού χρόνια και στην περίοδο του κορωνοιού».
Πάντως, ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση των δειχτών της ανεργίας το 2022 στην Κρήτη. 
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πλέον όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν μια διαρκή επανακατάρτιση ενώ προέβλεψε ότι επαγγέλματα τα οποία θα αρχίσουν να ζητούνται τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι αυτά που έχουν σχέση με την πράσινη οικονομία. Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” τόνισε ότι η αγορά εργασίας «αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Από εδώ και πέρα θα χρειαζόμαστε για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους μία διαρκή κατάρτιση και επανακατάρτιση».
Ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μία συζήτηση η οποία αποτυπώνει ακριβώς τη δυναμική της έλλειψης εργασίας σε σχέση με τη δυναμική της οικονομίας και των επιχειρήσεων της Κρήτης, τα προβλήματα που υπάρχουν και από τις δύο πλευρές: και από την προσφορά εργασίας, των θέσεων, των συνθηκών και των αμοιβών εργασίας και από την πλευρά της ζήτησης εργατικού δυναμικού και τη δυνατότητα εύρεσης του κατάλληλου δυναμικού».
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα μείζον πρόβλημα με πολλές παραμέτρους η κατανόηση των οποίων «είναι κρίσιμη για να μπορέσουν να υπάρξουν μέτρα που να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και όχι να το μετατοπίζουν στη διπλανή πόρτα». 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης, τόνισε ότι «οι παραγωγικοί φορείς της Ελλάδας και στην Κρήτη, πολλά χρόνια τώρα εχουμε εντοπίσει το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού, ένα θέμα το οποίο ταλανίζει όλη την οικονομία μας. Πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξυ κοινωνίας, παραγωγικών φορέων και κυβέρνησης και να δοθούν λύσεις». 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, σημείωσε ότι «η πρώτη έλλειψη εργατικού δυναμικού ήταν στον αγροτικό τομέα, πέρασε στον τουρισμό και σε όλη την ανοιχτή οικονομία». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη επίλυσης του θέματος του εργατικού δυναμικού με μακροπρόθεσμες πολιτικές. 
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε «μύθο» το ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. «Αν είναι δυνατόν, μια χώρα όπου η ανεργία υπερβαίνει το 11%, να λέμε ότι δεν έχει εργατικά χέρια», δήλωσε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν φροντίζουμε κατά προτεραιότητα να δώσουμε λύσεις στις ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας μας». Σχολίασε ακόμη ότι στα ξενοδοχεία «εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης δεν προτιμούν να εργαστούν γιατί δεν έχουν την κάλυψη από το επίδομα ανεργίας που υπήρχε και αυτό είναι ένα πρωταρχικό αίτημα που είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός να το συζητήσουμε και να βρούμε λύση και ακόμα αυτή η περίφημη συζήτηση δεν έχει γίνει». Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Δώρα Κυριακάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Αντώνης Παπαδεράκης, και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χανίων, Γιώργος Πατεράκης, ο οποίος τόνισε ότι «με αίσθημα ευθύνης οι θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας της Κρήτης, οφείλουμε συναινετικά να αναζητήσουμε ριζοσπαστικές λύσεις και να καταρτίσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θωρακίζει την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού μας». 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/2/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου