Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

“Τέταρτη Φωνή”: Διαδικτυακό ραδιόφωνο από το 4ο Λύκειο Χανίων

Το δικό τους ραδιόφωνο στα κοινωνικά δίκτυα έχουν δημιουργήσει οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων. Το έχουν ονομάσει: “Τέταρτη Φωνή” και ήδη έχουν “ανεβάσει” εκπομπές στο Facebook στο οποίο λειτουργεί η ομώνυμη σελίδα. Ωστόσο, η “Τέταρτη Φωνή” υπάρχει όχι μόνο στο Facebook αλλά και στο Instagram και στο Youtube. Οι εκπομπές, γεμάτες φρεσκάδα και ζωντάνια, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό (από δύο αθλητικογράφους μαθητές), τη μαγειρική, την κοινωνία. Ολες έχουν “ανέβει” στη σελίδα στο Facebook. Παράλληλα, υπάρχουν αναρτήσεις για τη μουσική, την ιστορία και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν μικρούς και μεγάλους. Χθες, στα παιδιά έγινε ένα διαφορετικό μάθημα, ένα μάθημα δημοσιογραφίας με προσκεκλημένα τα “Χανιώτικα νέα”.
Οι μαθητές με την καθηγήτριά τους, φιλόλογο Βίκυ Κόλλια, μάς κάλεσαν για συζήτηση σχετικά με τη δημοσιογραφία που είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ετσι, μετά από μια γενική ενημέρωση για το επάγγελμα του δημοσιογράφου, βρεθήκαμε στη θέση του συνεντευξιαζόμενου καθώς τα παιδιά μετατράπηκαν σε νέους δημοσιογράφους και έκαναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με την πληροφόρηση, την παραπληροφόρηση, τις “πηγές” πληροφόρησης, το ρεπορτάζ, το τι είναι αντικειμενικό και τι όχι. «Μάθαμε πολλά πράγματα για τη δημοσιογραφία, για το πώς λειτουργεί», μας είπε η Κατ. Κληματσάκη η οποία συμμετέχει στο ραδιόφωνο: “Τέταρτη Φωνή” που, όπως εξήγησε, «έχει αρχίσει από πέρυσι από μία ομάδα παιδιών και εμείς φέτος αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε. Ανεβάζουμε εκπομπές για διάφορα θέματα, αθλητικά, για ταινίες, για μαγειρική».
Το μοντάζ του υλικού για το διαδικτυακό ραδιόφωνο κάνει ο Ιωάννης Κυρμπιζάκης ο οποίος εξήγησε ότι «αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι και σκοπεύουμε εμείς, φέτος, να το εξελίξουμε με νέο περιεχόμενο, με πολύ προσπάθεια και με τα δικά μας βίντεο. Και αποφασίσαμε να το πραγματοποιήσουμε στο διαδίκτυο καθώς ο περισσότερος κόσμος σήμερα έχει πρόσβαση σε αυτό». Η “Τέταρτη Φωνή” έχει και αθλητική εκπομπή με τον έναν από τους δύο αθλητικογράφους, τον Χρ. Κορώζη, να επισημαίνει ότι επικεντρώνονται στα αθλητικά γεγονότα του τόπου μας.
Η φιλόλογος Βίκυ Κόλλια εξήγησε ότι «η “Τέταρτη Φωνή” είναι ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο που στήθηκε πέρυσι στο σχολείο με πρωτοβουλία των παιδιών» μετά από πρότασή της στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος, «για να ακούγεται η φωνή μας προς τα έξω» και συμπλήρωσε:
"Πολλά παιδιά επιθυμούν να ασχοληθούν, έστω ερασιτεχνικά -αλλά και επαγγελματικά ευχόμαστε- με τη δημοσιογραφία. Τα «Χανιώτικα νέα» είναι φωτεινό παράδειγμα για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά, επαγγελματικά και υπεύθυνα με τη δημοσιογραφία, γι’ αυτό και σας καλέσαμε εδώ».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 18/1/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tetarti-foni/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου