Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Βιβλίο με μαντινάδες από τη Μαρία Καλογεράκη

Νέο βιβλίο με μαντινάδες (εκδόσεις Διανόηση) κυκλοφόρησε πρόσφατα η Μαρία Καλογεράκη. «Μαντινάδες» είναι και ο τίτλος του βιβλίου το οποίο είναι χωρισμένο σε ενότητες.
Η πρώτη ενότητα περιέχει μαντινάδες της Μαρίας Καλογεράκη για τον έρωτα:
«Μιλιά μη βγάλεις σα θα δεις έρωτα να σιμώνει / γιατί βαστά το τόξο του και στη καρδιά ξαμώνει». Η δεύτερη, μαντινάδες του χωρισμού:
«Εγινες μιαν ανάμνηση, γλυκειά μέσα στσι πίκρες / που τρεμοσβήνεις σα το φως, του λύχνου μες στσι νύχτες». 
Ακολουθούν οι ενότητες με μαντινάδες του γάμου, της βάφτισης, του φεγγαριού, της ομορφιάς, της φιλίας, των μερακλήδων, της Κρήτης, της λευτεριάς, της ξενιθιάς, της μάνας και του πατέρα, του παιδιού, της Πρωταπριλιάς, των Χριστουγέννων, των Φώτων, της Λαμπρής, της ονομαστικής γιορτής, της Κύπρου, του χωριού, της παράδοσης, της ρακής, του χορού, της ζωής, των ονείρων, του Κλήδωνα, του Χάρου κ.α. Επίσης, υπάρχει ενότητα με τραγουδοποιήματα.
Στον πρόλογο του βιβλίου ο λαογράφος, συγγραφέας, ποιητής, μαντιναδολόγος, Κανάκης Γερεωνυμάκης, τονίζει ότι η Μαρία Καλογεράκη στη μαντινάδα έχει ευαισθησία, ικανότητα και επίδοση. «Η Μαρία είναι γεννημένη στιχουργός», σημειώνει ο κ. Γερωνυμάκης.
Η ποιήτρια – συγγραφέας, Αννα Τακάκη Μαρκάκη χαρακτηρίζει τη Μαρία Καλογεράκη «μια γνήσια θυγατέρα της Κρήτης κι αρχόντισσα της Κρητικής μαντινάδας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 18/1/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/vivlio-me-mantinades-apo-ti-maria-kalogeraki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου