Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Βάλτος...

Χρονίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας που καθορίζουν τον βαθμό ποιότητας ζωής της πόλης και ταλαιπωρούν τους κατοίκους σε συνοικίες και γειτονιές. Το σκηνικό, σε αρκετές περιοχές λίγο έξω από το κέντρο της πόλης των Χανίων, συνθέτουν τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, η έλλειψη διαβάσεων, το προβληματικό οδικό δίκτυο και σε κάποιες περιπτώσεις ο ανεπαρκής φωτισμός.
Σε κάποιες περιοχές η κατάσταση είναι καλύτερη, σε άλλες χειρότερη, σε καμία όμως δεν έχουν λυθεί αυτά τα θέματα.
Χθες, στο πλαίσιο των ρεπορτάζ σε γειτονιές της πόλης, βρεθήκαμε στην αρχή της οδού Κισάμου.
Εκεί, υπάρχει ένα μικρό παρκάκι το οποίο φροντίζουν επαγγελματίες καθώς, όπως μας έλεγε επαγγελματίας της περιοχής, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία μάλλον το έχει… ξεχάσει.
Οσο για τις διαβάσεις πεζών, είναι ανύπαρκτες.
Πρόσφατα βρεθήκαμε σε γειτονιές στο Πασακάκι, στον Κουμπέ, στη Σούδα και σε άλλες περιοχές στις οποίες υπάρχουν παρόμοια προβλήματα.
Και όμως με μερικές απλές παρεμβάσεις θα άλλαζε προς το καλύτερο η εικόνα όλων αυτών των περιοχών. Με βελτίωση ή δημιουργία πεζοδρομίων, με λίγο πράσινο, με διαγραμμίσεις και διαβάσεις, με καλύτερο φωτισμό.
Αλλά και μέσα στον ιστό της πόλης, βλέπουμε παρόμοια ζητήματα. Στην οδό Αποκορώνου αποκαταστάθηκαν τα πεζοδρόμια και λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, στον δρόμο των Μουρνιών αυτά παραμένουν ζητούμενα.
Οσο για την οδήγηση στους δρόμους και την έλλειψη οδικής συμπεριφοράς από οδηγούς, η κατάσταση για να αλλάξει απαιτείται συνεχής επιμόρφωση σε ό,τι αφορά τον Κ.Ο.Κ. από μικρές ηλικίες.
Στο Φράγκικο, το πάρκο είχε διαμορφωθεί ως πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, πέρα από αυτό στο Καμπάνι.
Ακόμα, υπάρχουν μέσα στο πάρκο οι πινακίδες κυκλοφορίας. Μόνο που ξεχάστηκαν και αυτές, όπως τόσα άλλα.
Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς κρατάει χρόνια η ίδια κολόνια. Μόνο που και τώρα, επί της ουσίας δεν φαίνεται -προς το παρόν τουλάχιστον- κάτι να αλλάζει από τη μεριά του Δήμου.
Τόσο δύσκολο είναι να διαμορφώσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο που να απαντά στα βασικά αυτά προβλήματα και να δίνει λύσεις, αφουγκραζόμενοι τους κατοίκους των γειτονιών και τις ανάγκες τους; Δηλαδή, να ακούνε τη φωνή του δημότη και να παρεμβαίνουν άμεσα όπου υπάρχει ανάγκη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/1/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/valtos-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου