Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

Το μεγαλείο της ψυχής

Το μεγαλείο της ψυχής αλλά και της στάσης ζωής του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή αποτυπώνεται μέσα από την ίδια την ιστορική διαδρομή τους αλλά και από λεπτομέρειες του βίου τους.
Ηταν μετά τη μεταπολίτευση όταν οι δύο εμβληματικές προσωπικότητες της αντίστασης αλλά και του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, το έφερε η μοίρα να γνωρίσουν τον συνταξιούχο πλέον χωροφύλακα Μαν. Δαφνομήλη που είχε εντολή να τους παρακολουθεί κατά τα δύσκολα χρόνια.
Τον συνάντησε τυχαίως ο Νίκος Κοκοβλής σε ένα κατάστημα των Χανίων και μαζί θυμήθηκαν διάφορα περιστατικά.
Και οι δύο (ο Νίκος Κοκοβλής και ο Μαν. Δαφνομήλης), αρκετά χρόνια μετά, γύρω στο 2000, έστειλαν μήνυμα συνύπαρξης και συναδέλφωσης, μιλώντας για τα δεινά του εμφυλίου σε μαθητές. Η εκδήλωση έγινε στο 5ο δημοτικό σχολείο στη Νέα Χώρα με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του σχολείου, συνταξιούχου δασκάλου – λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη για τους μαθητές της Στ΄ Τάξης που είχαν δάσκαλο τον Γιώργο Κανδαράκη.
Εκείνη η εκδήλωση αποτέλεσε ένα από τα πιο συγκλονιστικά ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής μου ζωής που δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα νέα”.
Επίσης, ο Νίκος και η Αργυρώ Κοκοβλή συνάντησαν αλληλεγγύη κατά τα χρόνια του εμφυλίου, ακόμα και από πολιτικούς τους αντιπάλους: είχαν βρει καταφύγιο στα Λευκά Ορη, στο μιτάτο κτηνοτρόφου του αντίπαλου στρατοπέδου. Η περιπετειώδης ζωή τους αποτυπώνεται στο βιβλίο τους “Αλλος δρόμος δεν υπήρχε”, το οποίο έγινε ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τους ίδιους και με σκηνοθέτη τον Σταύρο Ψυλλάκη.
Ο Νίκος Κοκοβλής απεβίωσε τον Αύγουστο του 2012. Η Αργυρώ Κοκοβλή το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019. Και οι δύο θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όσων τους γνώρισαν. Για την εντιμότητα,  την ανθρωπιά τους και τους αγώνες τους.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/3/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-megalio-tis-psichis/?fbclid=IwAR153bsyvQ-OSOWVOPVBFEjKtdc9Wfnv1C2GWk1ZQ9Pk_b6I7PsQO97VSi8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου