Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ανθρωπιά

Η είδηση από το χθεσινό δικαστικό ρεπορτάζ δεν είναι μόνον η καταδίκη -σε δεύτερο βαθμό- του 25χρονου νεαρού για τον άγριο ξυλοδαρμό Χανιώτη επιχειρηματία στο παλιό λιμάνι αλλά -κυρίως- η στάση του επαγγελματία που ζήτησε για τον νεαρό να μη μπει στη φυλακή αλλά να αναλογιστεί την πράξη του.
Το περιστατικό είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ο επαγγελματίας δέχθηκε επίθεση από δύο νεαρούς επειδή τους έκανε παρατήρηση όταν τους είδε να ουρούν(!) στην πόρτα του καταστήματός του.
Τότε, σε σχολιό μας σημειώναμε ότι το θύμα της αναίτιας αυτής επίθεσης είναι Χανιώτης, γέννημα - θρέμμα του λιμανιού, ουδέποτε έχει ενοχλήσει άνθρωπο και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην παλιά πόλη και ευρύτερα στα Χανιά. Από το μαγαζί - καφέ του έχουν μεγαλώσει γενιές επί γενεών. Οι νεαροί που τον έστειλαν σοβαρά τραυματισμένο στο Νοσοκομείο, στην ουσία τραυμάτισαν το ίδιο το λιμάνι με τη συμπεριφορά τους. Ενα λιμάνι που πάντα φημιζόταν και φημίζεται για την ομορφιά, τη φιλοξενία του και τον κόσμο του.
Τώρα, ο επαγγελματίας με τα λόγια του -παρά το γεγονός του σοβαρού τραυματισμού του λόγω του οποίου έμεινε καιρό στο Νοσοκομείο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις- δίδαξε ένα πραγματικό μάθημα σωφρονισμού λέγοντας στον νεαρό πως δεν ήθελε να τον δει στη φυλακή γιατί εκεί θα γινόταν χειρότερος αλλά να αναλογιστεί μόνο την πράξη του. 
Και όπως έλεγε ο Β. Ουγκώ, «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή».
 Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 1/3/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anthropia-5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου