Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου

Μειωμένη -εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών- αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή ελαιοκομική περίοδο και στην Κρήτη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.
Την ίδια ώρα, προβληματισμένος εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) από τις αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη στο θέμα της δακοκτονίας καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Νίκος Μιχελάκης επισημαίνει ότι η παραγωγή του 2018-2019 αναμένεται να είναι 66.000 τόνοι στην Κρήτη
Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Νίκος Μιχελάκης επισημαίνει ότι η παραγωγή του 2018-2019 αναμένεται να είναι 66.000 τόνοι στην Κρήτη
Σε σχέση με την παραγωγή ελαιολάδου, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, επισημαίνει ότι η παραγωγή του 2018 – 2019 αναμένεται, τελικά, να είναι 66.000 τόνοι στην Κρήτη. Ο μέσος όρος των τελευταίων 5 – 6 ετών είναι 74.000 τόνοι: χρονιές που έγιναν ζημιές από καιρικές συνθήκες. Από αυτές τις χρονιές ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε το 2013 – 2014 καθώς η παραγωγή ήταν 25.000 τόνους».
Ο κ. Μιχελάκης εξήγησε επίσης ότι ο μέσος όρος της Κρήτης της προηγούμενης δεκαετίας ήταν 120.000 τόνοι και υπογράμμισε πως η «επόμενη παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά καλή αν δεν συμβούν ακραίες καιρικές συνθήκες».
Πάντως, για φέτος η παραγωγή προβλεπόταν υψηλή μόνο στην Ισπανία και μειωμένη σε Ιταλία  Ελλάδα.
Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Για το θέμα της δακοκτονίας, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «ο ΣΕΔΗΚ είχε κάνει υπόμνημα για  ριζική λύση» και ότι ο ΣΕΔΗΚ θεωρεί ότι «θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναδιοργάνωση με την ίδρυση νέου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο θα έχει πλήρη αρμοδιότητα, επιστημονική, διοικητική και οικονομική για τα θέματα της δακοκτονίας. Γιατί σήμερα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη».
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ σημειώνει ακόμη ότι «ο Υπουργός πήρε το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ αλλά με τις ανακοινώσεις του δείχνει ότι αρκείται προς το παρόν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις για προβλήματα που είχαν ανακύψει τα προηγούμενα χρόνια και όχι για ριζική λύση. Το Υπουργείο είχε ανακοινώσει με δελτίο Τύπου στις 23 Ιανουαρίου ότι προχωρά στην προετοιμασία νέου νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία το οποίο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έδιδε προς διαβούλευση. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και εύλογα δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα αν  αυτό οφείλεται σε καθυστέρηση ή σε πλήρη εγκατάλειψη της ιδεάς».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 7/3/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/miomeni-i-paragogi-eleoladou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου