Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Θα υπάρξει πρόνοια για το μέλλον;

Οι πληγές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πάρει χρόνο μέχρι να επουλωθούν. Δεν είναι μόνον οι υποδομές που καταστράφηκαν και οι δρόμοι που έκλεισαν. Είναι και οι περιουσίες που υπέστησαν καταστροφή και τέθηκαν σε κίνδυνο, οι καλλιέργειες που διαλύθηκαν, ο φόβος για το αύριο. Για το ενδεχόμενο μιας νέας κακοκαιρίας. Από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει στην Κρήτη.
Τώρα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών και η υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.
Παράλληλα, έρχονται στο προσκήνιο προβλήματα που αφορούν τις υποδομές ενώ τίθενται ερωτήματα για τα έργα που έχουν γίνει ή και για εκείνα που θα έπρεπε να είχαν γίνει.
Πρωτεύον τώρα είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η ανακούφιση των πληγέντων. Και αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Μετά όμως, δεν πρέπει -όπως γίνεται συνήθως- οι λογής αρμόδιοι να εφησυχάσουν.
Αντίθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού Κράτους να εστιάσουν στα κενά και τις ελλείψεις και να προνοήσουν για το μέλλον.
Να διαμορφώσουν σχεδιασμό για υποδομές, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που πάντα πλημμυρίζουν, όπως π.χ. η Κάτω Σούδα, για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και για τα όποια έργα να υπάρχει συνεχής εποπτεία και έλεγχος πριν από την παραλαβή τους.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα -αποτέλεσμα και αυτά της κλιματικής αλλαγής- είναι φαινόμενα της εποχής μας και η προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους πρέπει να είναι πρώτο μέλημα του κράτους…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 19/2/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tha-iparxi-pronia-gia-to-mellon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου