Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Γυμνάσιο Βρυσών: Φωτοβολταϊκό σύστημα από μαθητές – εκπαιδευτικούς

Στην πρωτοπορία των εναλλακτικών μορφών ενέργειας βρίσκεται το Γυμνάσιο Βρυσών καθώς παίρνει ενέργεια όχι μόνο μέσα από το δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και από τον ήλιο με φωτοβολταϊκό σύστημα που κατασκεύασαν εξ ολοκλήρου μαθητές και καθηγητές.
Tο φωτοβολταϊκό σύστημα έχει τοποθετηθεί στη σκεπή του σχολικού κτηρίου και λειτουργεί με επιτυχία.
Το συγκεκριμένο σύστημα αποτέλεσε μία από τις δύο προτάσες του σχολείου που προκρίθηκαν στον  1ο πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Physical Computing Ανοικτών Τεχνολογιών (υλικού και λογισμικού).
Οπως σημειώνει ο καθηγητής του σχολείου, Νεκτάριος Κουράκης, μέσα από τη συνεργασία καθηγητών μαθητών κατασκευάστηκε το σύστημα φωτοβολταικών πάνελ 200 watt με μπαταρίες βαθειάς εκφόρτισης, solar control κτλ με ικανοποιητική παροχή ενέργειας.
«Η κατασκευή μας είναι ένα έξυπνο σύστημα έλεγχου- που μπορεί να επαναπρογραμματιστεί για τις ανάγκες του σχολείου –με το οποίο δίνουμε παροχή ενέργειας φωτισμού στους σκοτεινούς διαδρόμους όταν ανιχνευτεί κίνηση.  Επίσης προσθέσαμε και άλλη λειτουργία όπως  σταδιακός φωτισμός του εργαστηρίου και του control panel (αντιστρόφως ανάλογα της
υπάρχουσας φωτεινότητας) και ένδειξη θερμοκρασίας-υγρασίας στο control panel που είναι συνδεμένο στο arduino».
Η κατασκευή εξελίσσεται από το καλοκαίρι «με κύριο αρωγή και συνεργάτη τον συνάδελφο Χαράλαμπο Κουτσουπάκη και τα παιδιά φυσικά».

Φανάρια για τα ασθενοφόρα

Μια ακόμα πρόταση που προκρίθηκε αφορά τη διαμόρφωση “έξυπνων” φαναριών κυκλοφορίας με προτεραιότητα στα ασθενοφόρα.
Οπως εξηγεί ο κ. Κουράκης «παρατηρώντας σε μια σχολική εκδρομή με λεωφορείο , σε κεντρικό δρόμο της πόλης μας ασθενοφόρο να ακινητοποιείται μπροστά μας σε μια μεγαλή
ουρά αυτοκινήτων, με φανάρια κυκλοφορίας μπροστά και στο κάλεσμα της σειρήνας του ασθενοφόρου. τα αυτοκίνητα να μην μπορούν να ανοίξουν δρόμο παρά μόνο εαν τα φανάρια κυκλοφορίας μείνουν για αρκετό χρόνο πράσινα, γεννήθηκε η ιδέα μας: με υπερηχητικό σήμα (πατέντα) από το ασθενοφόρο να ενεργοποιείται -ασύρματα- πράσινο για αυτά φανάρια και κόκκινο για τα άλλα. Επίσης η μπάρα του νοσοκομείου σηκώνεται με τον ίδιο τρόπο και οθόνη παρουσιάζει την ύπαρξη ή όχι του νοσοκομειακού στην είσοδο». Οι αυτοματισμοί όμως δεν τελειώνουν εδώ, αλλά έχουν και άλλες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα «τη συγχρονισμένη λειτουργία των φαναριών δύο κάθετων δρόμων», κ.α.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 5/2/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/fotovoltaiko-sistima-apo-mathites-ekpedeftikous/?fbclid=IwAR1RrouW3d_JBDssAnlVXDYoT4r8vvnrt5QoXnDBNdddzUPTrpesTzHaBtE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου