Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Σε διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα και ΗΠΑ το ντοκιμαντέρ της Βίκης Αρβελάκη για την ιστορία του Σολωμού

Η ιστορία του Σολωμού που εργαζόταν ως πλανόδιος λαχειοπώλης και τώρα ζει δίχως στέγη στους δρόμους της πόλης των Χανίων παρουσιάζεται στο νέο ντοκιμαντέρ της ταλαντούχας Βίκης Αρβελάκη το οποίο θα προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ, σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Η μικρού μήκους ταινία θα κάνει ελληνική πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην νέα κατηγορία Platform το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 17:30 (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάν).
H αμερικανική πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στο επίσημο πρόγραμμα του 16oυ Big Sky Documentary Film Festival στην πολιτεία Μοντάνα την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 15:30  (Αίθουσα Wilma).
Η Βίκη Αρβελάκη, η οποία μέσα από την κινηματογραφική της ματιά, προσεγγίζει κοινωνικά θέματα με ευαισθησία και ανθρωπιά, για το ντοκιμαντέρ "Solomos" σημειώνει:
"Ο Σολωμός εργαζόταν παλιά στην πόλη ως πλανόδιος λαχειοπώλης. Μοιάζει αλλιώτικος, αόρατος, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και εφορία και αν κάτσεις δίπλα του, θα σε ρωτήσει αν είσαι καλά, αν θες τσιγάρο. Αδιαφορεί για τα ακριβά ρούχα, και τα αρώματα.
Ο Σολωμός, με καταγωγή από την Κύπρο, μιλάει 4 γλώσσες, απευθύνεται συνήθως στον πληθυντικό αριθμό, και όσο διακριτικά μοιράζεται την πόλη με όσους δεν έχουν στέγη, τόσο αδιάκριτα παρατηρεί τα άστρα και τα πουλιά του ουρανού κάθε βράδυ".
Η Βίκη Αρβελάκη γράφει επίσης: "Να βάζετε περισπωμένη στη γη, για να'χουμε όλοι στέγη, λέει ο Γ. Ποταμίτης. Τα ντοκιμαντέρ δίνουν φωνή σε αυτά που δεν λέγονται εύκολα, που δεν φαίνονται, που πολλές φορές τα προσπερνάμε. Οι σκέψεις του Σολωμού - μέσα σε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ - θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο Big Sky Documentary Film Festival στην Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η φωνή του, ίσως είναι η φωνή πολλών - σαν τον Σολωμό - αυτού του κόσμου. Αξιοπρεπών ανθρώπων, καλλιεργημένων και σεμνών, με οξύ το πνεύμα και ζεστό το βλέμμα. Ανθρώπων που αν ξέρεις το ονοματεπώνυμό τους, άντε και λίγη απ' την ιστορία τους, ανησυχείς για αυτούς και προσπαθείς να κάνεις την προσευχή σου πράξη. Τουλάχιστον".
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι: 
Σκηνοθεσία: Βίκη Αρβελάκη
Κάμερα: Σταύρος Παπαδημητρίου | Δημήτρης Κυριακάκης
Μοντάζ: Βίκη Αρβελάκη | Μιχάλης Μπούχλης
Μουσική: SOCIAL WASTE
Επιμέλεια Παραγωγής: Χρύσα Καπαγιωρίδου
DCP Transfer: Γιάννης Γιαννικάκης
Διάρκεια: 10 λεπτά
Έτος παραγωγής: 2019.
Από τη Βίκη Αρβελάκη έχουν προηγηθεί οι εξής δουλειές:
-Στα Σκοτεινά στην Κρήτη (2016) | Yποψήφιο για καλύτερο ντοκιμαντέρ για το 2017 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (βραβεία ΙΡΙΣ).
-Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς, Κακόπετρος 27 Αυγούστου 1944 (2018, σκηνοθεσία μαζί με τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη).
Στα "Χανιώτικα νέα" δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη για το νέο ντοκιμαντέρ με τη ιστορία του Σολωμού που βρίσκεται στο παρακάτω link:
Το τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ βρίσκεται εδώ: https://vimeo.com/304841080

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου