Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

«Νεότερο μνημείο οι καμινάδες της ΑΒΕΑ», σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Νεότερο μνημείο χαρακτηρίζονται οι καμινάδες της ΑΒΕΑ και το εναπομείναν τμήμα του κεντρικού λεβητοστασίου του εργοστασίου στη Νέα Χώρα σε πρόσφατη -κατά πλειοψηφία- γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.).
Για να τεθεί σε ισχύ η γνωμοδότηση, με την οποία κρίνονται διατηρητέα τα φουγάρα του πάλαι ποτέ εργοστασίου, που έχουν συνδεθεί με τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της πόλης, αναμένεται η υπογραφή σχετικής απόφασης από την υπουργό Πολιτισμού.
Τη γνωμοδότηση του Κ.Σ.Ν.Μ. επιβεβαίωσε χθες βράδυ, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Βλαζάκη, η οποία ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός γίνεται «για να διατηρηθεί αυτό το εμβληματικό τμήμα του εργοστασίου της ΑΒΕΑ το οποίο έχει συνδεθεί στενά και συμβολικά με την ιστορία της πόλης των Χανίων και την ανάπτυξή της στα νεότερα χρόνια».
Ως προς το οικόπεδο, το οποίο ανήκει σε θυγατρική της Alpha Bank, όπως ανέφερε η κα Βλαζάκη, εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση από την υπουργό Πολιτισμού, θα μπορεί να οικοδομηθεί από τον ιδιοκτήτη του έπειτα από μελέτη που θα σέβεται τα νεότερα μνημεία του χώρου.
Την ικανοποίησή του για την τελευταία εξέλιξη εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος δήλωσε ότι «υπήρξε  θετική ανταπόκριση του Κεντρικού Συμβουλίου  Νεωτέρων Μνημείων, στο αίτημα που υπέβαλα ως Δήμαρχος Χανίων, έχοντας την σύμφωνη γνώμη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, για την  κήρυξη ως διατηρητέων των καμινάδων της ΑΒΕΑ και του θερμαντηρίου». Ο ίδιος υποστήριξε στη δήλωσή του ότι «πριν 18 xρόνια, οι τότε υπεύθυνοι δεν ενήργησαν για να σώσουν ένα μεγάλο πλούτο που διέθετε η πόλη μας, ένα ατόφιο βιομηχανικό μνημείο του προπερασμένου αιώνα» και, μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι ως απλός πολίτης, «είχα ασχοληθεί τότε με την διάσωσή του» και ότι «το εργοστάσιο αυτό είχε στηρίξει οικονομικά τα Χανιά και ιδιαίτερα τους κατοίκους της  Νέας Χώρας, ενώ  η παραμονή του ως βιομηχανικού μουσείου, θα ήταν εκτός των άλλων ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και των Χανίων».
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν ενδιαφέρεται ο Δήμος για το συγκεκριμένο οικόπεδο, ο κ. Βάμβουκας ανέφερε ότι «ο Δήμος κατ’ αρχήν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των καμινάδων και αυτό το πετύχαμε. Εμείς δεν θέλουμε να γκρεμιστούν, είναι δείγμα της νεότερης βιομηχανικής ιστορίας της πόλης. Εάν ο Δήμος κατείχε αυτά τα κτίσματα θα τα μετέτρεπε σε χώρους πολιτισμού με αναφορά στην ιστορία του εργοστασίου της ΑΒΕΑ. Τώρα η έκταση ανήκει σε θυγατρική της Alpha Bank που ονομάζεται Alpha Αστικά Ακίνητα. Εάν ο Δήμος ενδιαφερθεί για το συγκεκριμένο ακίνητο, θα είναι απόφαση όχι μόνο του Δημάρχου και εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρξει και συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, να εξετάσουμε τις συνθήκες, την τιμή αγοράς σε σχέση με το δημόσιο όφελος. Το βλέπω με συμπάθεια αλλά θα απαιτηθούν πολλά χρήματα, οπότε αυτό θέλει ζύγισμα».
Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί ένας “αγώνας δρόμου” από τοπικούς φορείς μετά από την αποκάλυψη ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε ανάψει το “πράσινο φως” για την άδεια κατεδάφισης των δύο καμινάδων, αλλά και του ερειπίου στο πρώην συγκρότημα της ΑΒΕΑ.
Η αποκάλυψη είχε γίνει από τα “Χανιώτικα νέα” στις 17 Ιουνίου του 2016. Ακολούθησε η κινητοποίηση των τοπικών φορέων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ΤΕΕ-ΤΔΚ κ.ά.), είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων στις 8 Ιουλίου 2016 και είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη σωτηρία των καμινάδων ως κομμάτι της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς των Χανίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/2/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/neotero-mnimio-i-kaminades-tis-avea/?fbclid=IwAR3DL8OJkDm9ma3dWkCVA11hVQ0-Kknr2trQ0r8pZApKUEvb2qKjoHtEWmM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου