Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

"Πόθεν έσχες" για όλους - Ερχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Καταθέσεις, ακίνητα, ομόλογα, αυτοκίνητα και μετρητά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας: "Καθημερινή", πρέπει να δηλωθούν το 2019 στην εφορία.
Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, "το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μπαίνει σε εφαρμογή στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 και τα 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τις «μερίδες» τους με το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον από τον έλεγχο προκύψει αναντιστοιχία, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν στα επίπεδα της αξίας της περιουσίας που έχει αποκρυβεί. Μάλιστα, το περιουσιολόγιο θα διασυνδεθεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και στην περίπτωση που τα αρχεία δεν τηρούνται μηχανογραφικά".
Ακόμα στο ρεπορτάζ της "Καθημερινής" αναφέρεται ότι "ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού ή μεταφορά υπαλλήλων στη διεύθυνση του περιουσιολογίου. Η στελέχωση των υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί από πρόσωπα με ακαδημαϊκή εκπαίδευση καθώς και από πρόσωπα με σημαντική εμπειρία σε θέσεις εφοριακών.
Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
Αντίθετα, σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να δηλωθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, λόγω αδυναμίας υπολογισμού της αξίας τους.
Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις, ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι".
Ολο το ρεπορτάζ βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.kathimerini.gr/1003061/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/po8en-esxes-gia-oloys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου