Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου

Πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα ανέπτυξε το 2018 η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου η οποία, με αφορμή τον ερχομό του 2019, έδωσε χθες στη δημοσιότητα απολογισμό των δράσεων της.
Μεταξύ άλλων πραγματοποίησε:
•Προκήρυξη Βραβείου για τη συγγραφή δοκιμίου με θέμα Πολιτισμικές αξίες και παραδόσεις της ορεινής Κρήτης, θεμελιώδης προϋπόθεση για την Ολοκληρωμένη της Ανάπτυξη.
•Συνεχίζοντας ̶ σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και το Περιφερειακό Διαμέρισμα Χανίων ̶ τις ενέργειες για την ανακήρυξη του κτηριακού συγκροτήματος των Φυλακών της Αγυιάς σε διατηρητέο μνημείο και την ίδρυση Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, αντιπροσωπεία της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών υπό τον Αλέξανδρο Παπαδερό, επισκέφθηκε στις 3 Μαΐου 2018, από κοινού με το Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και υπέδειξε ενδεδειγμένους τρόπους για την επίτευξη του σκοπού.
•Στο πλαίσιο των Διεθνών Προγραμμάτων Φοιτητικής Κινητικότητας, λειτούργησε και αυτή τη χρονιά το Θερινό Σεμινάριο “EC Eastern Mediterranean Security Studies Program”του Emmanuel College της Βοστώνης (με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Πέτρο Βαμβακά), με τη συνεργασία και υποστήριξη της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, που προσφέρει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας από τη φιλόλογο Γιώτα Σαμιώτη, Δρα Γλωσσολογίας.
•Στη συνεργασία με το Emmanuel College της Βοστώνης προστέθηκε αυτόνομο Πρόγραμμα διδασκαλίας της Ελληνικής δίμηνης διάρκειας. Διδάσκουσα η φιλόλογος Κλειώ Παπαδερού, ΜΑ Νεοελληνικής Φιλολογίας.
•Μέσα στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας, εγκαινιάζεται από τη φετινή χρονιά ένα δεύτερο, πιλοτικό Πρόγραμμα τριών εβδομάδων, το Θερινό Σεμινάριο Βιοτεχνολογίας, με Επιστημονικούς Υπευθύνους τον καθηγητή κ. Kurtz και την καθηγήτρια κα Moryl του Emmanuel College της Βοστώνης. Στο πρόγραμμα αυτό η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, προσφέροντας μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
•Διήμερο Αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, δικηγόρο, βουλευτή και αγωνιστή της Κυπριακής ελευθερίας (29.07 – 30.07.2018). Ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, χανιώτικης καταγωγής από τη γιαγιά του, κόρη του καπετάν Φασουλλά, πρωτοστάτησε στην πρώτη εξέγερση κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας (1931), καταδικάστηκε και έμεινε στις αγγλικές φυλακές συνολικά πέντε χρόνια (1931-1936), στη διάρκεια των οποίων έγραψε τα «Τραγούδια της Φυλακής» κι ένα επικό ποίημα 12000 στίχων, το «Παγκόσμιον Άσμα». Αργότερα, ως Δήμαρχος Πάφου (1943-1953), θα «σφραγίσει με το ρωμαλέο έργο του την πολιτική αλλά και την πνευματική ανάπτυξη και ταυτότητα της πόλης».
•Μουσικο-ποιητική βραδιά με τραγούδια από τις παραστάσεις του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Παγκόσμιο Άσμα» και «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου.
•Αφιέρωμα στους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας
•Επιστημονικό Συνέδριο «Εκκλησιαστική Ρητορική και Υμνογραφία»(30.08 ̶ 1.09.2018).
•Βιβλιοπαρουσίαση της νέας ποιητικής σύνθεσης του Δημ. Κακαβελάκη (2 Σεπτ. 2018).
•Συζήτηση για την καθιέρωση ετήσιας γιορτής Ριζίτικου Τραγουδιού (11. 09. 2018). Με πρόσκληση της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών πραγματοποιήθηκε συνάντηση και διαβούλευση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τοπικές ερασιτεχνικές Ομάδες της Δυτικής Κρήτης στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματός μας, προκειμένου να αποφασιστεί η καθιέρωση, με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών φορέων, μιας γιορτής Ριζίτικου Τραγουδιού ως περιοδικού (ετήσιου) θεσμού. Η πρωτοβουλία έχει στόχο τη διάσωση της μοναδικής στον ελληνικό χώρο παράδοσης του Ριζίτικου τραγουδιού, αυθεντικού φορέα του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού. Κύριοι ομιλητές οι Σταμάτης Αποστολάκης, Ερατοσθένης Καψωμένος και Θοδωρής Φραγκεδάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2018.
•Επιστημονικό Συνέδριο «Ο Παντελής Πρεβελάκης και η ελληνική πνευματική παράδοση» (15-16.09. 2018).
•Συμμετοχή στο 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού: «Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαϊκές παραδόσεις της Κύπρου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης. Λαϊκοί ποιητάρηδες, μαντινάδες και τσιαττίσματα» (Λεμεσός, 16-18.11. 2018). Την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Ε.Γ. Καψωμένος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στις λαϊκές ποιητικές παραδόσεις της Κύπρου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης».
•Δεύτερη συνάντηση για το Ριζίτικο τραγούδι (18.12.2018). Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους για τη διάσωση του Ριζίτικου τραγουδιού, η Εταιρεία μας και πολιτιστικοί φορείς της Δυτικής Κρήτης συναντήθηκαν στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού και αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός, Γιορτή Ριζίτικου Τραγουδιού, με αφετηρία το καλοκαίρι του 2019.
Επίσης, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών πραγματοποίησε πολλές ακόμη δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 1/1/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/plousia-politismiki-drastiriotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου